Croissant

CroissantOppskrift croissant

225 g hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt
15 g gjær
2,5 dl lunken melk
60 g smør til deigen
40 g til smøring
1 egg

Croissant:
Bland sukker og salt i en stor bolle. Løs opp gjæren i litt melk. Ha i resten av melken og de andre ingrediensene. Bland godt, og la deigen heve i 60 minutter.

Elt deretter deigen. Kjevle den ut til 2 cm tykkelse. Smør og brett deigen tre ganger. Kjevle, smøre og brett deigen fire ganger. Kjevle ut deigne igjen og skjær ut trekanter og hev dem på smurt plate i 15–20 minutter. Steke de i 12–15  minutter ved 275 °C.

Du kan også lage ditt eget syltetøy til croissant, Her har vi to forslag til hjemmelaget syltetøy:

RABARBRA- OG JORDBÆRSYLTETØY

500 g rabarbra
500 g jordbær
2 ss finrevet fersk ingefær
2 ss vann
1 kg sukker

Rens rabarbra og jordbær, og skjær dem i biter.

Legg rabarbra og bær i en kjele, og hell vann over. Tilsett ingefær. La det koke i 10 minutter under lokk.

Tilsett sukker og rør rundt. La det simre i ytterligere 10 minutter uten lokk. Skum nøye.

Skyll syltetøyglass i varmt vann, fyll opp med syltetøy, og sett på lokk.

MULTESYLTETØY

1 kg multer
1 dl vann
650 g sukker

Kok opp bærene sammen med vannet, tilsett sukker, og la blandingen småkoke i ca. 10 minutter. Ta sylteprøven: Ha en liten klatt syltetøy på en tallerken som du umiddelbart setter inn i kjøleskapet. Etter et par minutter skal du kunne trekke en finger gjennom syltetøyet uten at det umiddelbart glir sammen igjen. Hell syltetøyet over på godt rengjorte, varme glass. Skru umiddelbart på lokket eller hell over syltevoks. Et åpnet glass syltetøy holder seg i 2-3 uker i kjøleskapet.

Her er finner du flere syltetøy og pålegg du kan lage selv. 

ECLAIR

EclairsOppskrift (Ca. 20 stk.)

Vannbakkelsdeig:

1 ¼ dl melk
1 ¼ dl vann
1 knivsodd salt
1 ts sukker
125 g smør
2 ½ dl mel
5 egg

Fyll:

½ l kremfløte
1-2 ts sukker

Glasur:

120 g mørk sjokolade
½ ts nøytral olje
1 ¼ dl fløte

Hell melk, vann, salt, sukker og smør i en gryte, og kok opp. Tilsett melet, og pisk kraftig til deigen er ensartet og slipper kantene på gryten. Det tar ca. 3 minutter. Ta gryten av varmen, og rør deretter eggene i et om gangen, og pisk godt mellom hvert. Bruk to skjeer eller en sprøytepose til å sette deigen i 8-10 cm lange kaker på en stekeplate og husk at det må være god plass mellom hver eclair. Sett platen i ovnen ved 200 grader i 20-25 min. Ovnsdøren må ikke åpnes under stekingen da den kalde luften får eclairene til å falle sammen. Ta en av eclairene ut først, og sjekk om den faller sammen. Hvis den gjør det må resten av eclairene steke litt til. Avkjøl dem på en rist.

Pisk kremfløten til krem, og smak til med litt sukker. Hell kremen i en sprøytepose eller i en frysepose, som du klipper hull i enden på.

Hell sjokolade og olje i en bolle. Varm imens opp fløten til rett under kokepunktet i en gryte. Hell den varme fløten over sjokoladen. La det stå i 2 minutter, og rør deretter forsiktig sammen til en glatt sjokolademasse.

Skjær alle eclairene over på midten. Fyll dem med en stripe krem, og legg deretter lokket på. Smør glasuren på, og server med det samme.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.