Krumkaker

Oppskrift (ca. 40 krumkaker)

4 egg
250 g sukker
250 g smeltet smør
250 g hvetemel
½ ts malt kardemomme (kan sløyfes)

Du trenger krumkakejern og ev. en krumkakepinne

Fremgangsmetode krumkaker: Visp egg og sukker til eggedosis. Rør i smeltet smør og tilsett hvetemel (bruk sikt for å unngå klumper i røren), og kardemomme. La røren svelle i minst 1 time.

Tid og ovn: Legg en stor teskje røre på midten av det varme krumkakejernet, og stek kakene til de er gylne. Ikke bruk for sterk varme da vil de bli brent. Form krumkakene med en gang når de er rykende varme. Du kan selv velge form på dem etter eget ønske.

Kremmerhus ved hjelp av krumkakepinne, sigarform eller som en kurv ved å legge dem over en liten kopp/skål. Husk å avkjøle krumkakene helt før du legger dem i en lufttett kakeboks.

Annet: Baketips: En god huskeregel for krumkaker er at du skal bruke lik mengde mel, sukker og smør som vekten på eggene. Eksempel : 3 egg som veier 180 g bruker du 180 gram sukker, 180 g smør og 180 g hvetemel.

Her finner d flere oppskrifter på bakst!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

INGEFÆRNØTTER

Oppskrift (Ca. 75 kaker)

200 g sukker
200 g smør, romtemperert
1 1/4 dl fløte
1 1/4 dl sirup
1/2 kg hvetemel
1 1/4 ts natron
1 ts malt ingefær
10 sitrondråper

Fremgangsmetode: Smør og sukker piskes hvitt, tilsett fløte og sirup. Bland så inn mel, natron, ingefær og sitron. Trill deigen til små kuler og sett dem på en smurt/ bakepapirkledd plate. Press dem ned med en gaffel. (Husk at kakene flyter litt utover når de stekes så pass på at du har litt god plass mellom kulene).

Tid og ovn: Stek ingefærnøttene i 8-10 minutter på smurte/bakepapirkledde brett midt i ovnen på 200 grader. De flyter ut under steking, og blir flate og sprø.

Annet: Gir ca. 75 kaker. Avkjøl ingefærnøttene helt og oppbevar dem i en lufttett boks.

BERLINERKRANSER

 Oppskrift

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g usaltet meierismør, romtemperert
350 g siktet hvetemel
2 halvpiskede eggehviter

Fremgangsmetode: Hardkok 2 egg og ta ut plommene. Press de kokte eggeplommene gjennom en sil, og pisk sukker, 2 kokte, og 2 rå eggeplommer til eggedosis. Elt i hvetemel og smør vekselsvis til du har en fast deig og sett den kaldt til neste dag. Rull strimler (ca. 10-14 cm lang) og form dem som en krans, hvor endene krysser hverandre nederst. Pensle de med halvpisket eggehvite og strø over perlesukker.

Tid og ovn: Stek kakene lysegule på smurt eller bakepapirkledd plate midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter.

Annet: Avkjøl kakene helt før du legger dem i en tett boks

HAVREMAKRONER

Oppskrift (ca. 30-35 kaker)

200 g smør, romtemperert
200 g sukker
2 egg
200 g havregryn
240 g hvetemel
2 ts bakepulver

Fremgangsmetode: Pisk sukker og smør hvitt. Tilsett så eggene og pisk godt. Bland inn havregryn, hvetemel, og bakepulver og rør godt. Bruk en teskje og legg ut topper på en smurt/bakepapirkledd bakeplate med godt mellomrom mellom hver havremakron.

Tid og ovn: Stekes midt i ovnen ved 200 grader til de har fått en fin, gylden farge, ca. 10-12 minutter.

Annet: Blir ca. 30-35 kaker. Tilsett 100 g rosiner hvis du ønsker havremakroner med rosiner i.

BRUNE PINNER

Oppskrift (ca. 40 pinner)

200 g farin
1 eggeplomme (behold eggehviten til pensling)
200 g smør
1 ts kanel
1 ss lys sirup
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g siktet hvetemel
Hakkede mandler til pynt

Fremgangsmetode: Pisk smør og sukker hvitt, tilsett eggeplomme, sirup,vaniljesukker, natron, kanel, og siktet hvetemel og bland godt sammen til en fin deig. La deigen stå 1 time å svelle.

Del deigen i 6 biter, og rull den ut til pølser som du trykker flate på en bakepapirkledd stekeplate, og pensler med eggehvite. Strø mandelbitene over.

Når kakene er ferdigstekte skjærer du opp pølsene i små strimler på skrå.

Tid og ovn: Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 12 minutter.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.