Pizzaskole: Pizzadeig

Pizzadeig med tipo melOppskrift pizzadeig

3 dl kaldt vann
3 g gjær
2 ss olivenolje
500 g italiensk pizzamel (Tipo 00)
10 g salt

Rør ut gjær i kaldt vann. Tilsett olivenoljen og det italienske pizzamelet. Dette elter du til deigen begynner å få fast konsistens. Tilsett salt, og elt til deigen blir fast uten å klebe for mye. La deigen hvile i 5-10 minutter. Elt igjen i ca. 5 minutter. Del deigen opp i 4 like deler, på ca. 200 g hver. Pakk de fire delene med pizzadeigen inn i våt plast og sett dem til kaldheving i kjøleskapet i ca. 24 timer.

Du har nå fire deler pizzadeig du lager baller av til heving:

Klem/kna en og en deig ned i benkeflaten, løft halve deigen og klem igjen 5-6 ganger, samme vei hver gang. Rull deigen til en kule og plasser på en tallerken. Legg våt plast over og pakk den rundt deigen slik at det ikke slipper luft inn. Sett til kaldheving i kjøleskap i ca. 24 timer. I STEG 2 viser jeg hvordan du åpner pizzadeigen slik at den blir tynn og rund, klar for fyll og steking.

TOMATSAUS – ITALIENSK PIZZA

Tomatsaus pizzaDu trenger:

1 gul løk
2 gulrøtter
1 stangselleri
5 ss god olivenolje (oljen må tåle varme)
2 ss tomatpuré
1-2 ts salt
1 ts pepper
2 ts organo eller litt fersk oregano og basilikum
1 fedd hvitløk
5 hakkede tomater eller en boks hakkede tomater

Grovkutt løken, gulrøttene og stangsellerien i terninger og ha det opp i en passende kjele og tilsett oljen. Grønnsakene skal småkoke i ca 25-30 minutter til de er myke. Løken blir naturlig søt når den kokes slik at sausen ikke blir syrlig. Trekk så kjelen til side og la innholdet kjøle seg ned til ca. romtemperatur.

Tilsett tomatpurè, salt, pepper, oregano, hvitløk, hakkede tomater, oregano og basilikum. Bruk stavmikser til du får en jevn og fin konsistens. Fordel passe mengde utover pizzaen med øse/skje.

HVIT SAUS TIL ITALIENSK PIZZA (PIZZA BIANCA)

Mikses godt med stavmikser:

20 g hvitløk
20 g eddik
1 dl olivenolje
1 ts salt

Tilsett og rør forsiktig inn dette slik at sausen holder seg tykk:

3 bokser seterrømme
50 g majones
1 halv håndfull tørket gressløk

PIZZASKOLE:  STEG 4: LEGGE FYLL PÅ PIZZA

Pizzaskole Steg 4 Legge fyll på pizzaLegg en neve revet ost, gjerne en blanding av tørr mozzarella og mild gulost på midten av pizzaen oppå sausen. Dra osten utover helt ut i kantene. Du kan også bruke mindre revet ost og legge på biter med fersk mozzarella. Hvis du har bøffelmozzarella kan du legge på denne når pizzaen er halvstekt etter at du har klemt vannet ut av den. Deretter legger du på grønnsaker og så til slutt kjøtt. Det skal ikke være annet fyll en tomatsaus og ost i midten. Husk at «Less is more», det er viktig at smakene balanserer.

I neste steg skal pizzaen opp på spaden, ned på pizzasteinen og inn i ovnen.

Flere butikker selger pizzastein bl.a. Clas Olson og Jernia.

Du finner mer om pizza på kulinariske Håvard sin pizzaskole!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

Oppsummering
recipe image
Oppskrift
Italiensk pizzadeig
Publisert
Forberedelser
Tid å lage
Total tid
Vurdering
2.51star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)