Julekake

Oppskrift (To julekaker)

125 g smør
5 dl helmelk
50 g fersk gjær for søt bakst
125 g sukker
1 ts kardemomme
700 g hvetemel
150 g rosiner
50 g sukat (kan sløyfes)

Fremgangsmetode julekake: Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bland mel, sukker, og kardemomme og elt dette sammen med melk/smør/gjærblandingen til deigen er smidig og slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
Del deigen i to emner og tilsett rosiner og sukat i dem og rull sammen. Legg kakene i to brødformer (som rommer 2 liter) eller på stekebrett. Etterhev julekakene i ca. 40-45 minutter før du pensler dem med egg på toppen.

Tid og ovn: Stek på nederste rist i ovnen på 175 grader i ca. 45-50 minutter. Avkjøl på rist.

Annet: Gir to stykk julekake

Her finner du flere oppskrifter på bakst!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BERLINERKRANSER

 Oppskrift

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g usaltet meierismør, romtemperert
350 g siktet hvetemel
2 halvpiskede eggehviter

Fremgangsmetode: Hardkok 2 egg og ta ut plommene. Press de kokte eggeplommene gjennom en sil, og pisk sukker, 2 kokte, og 2 rå eggeplommer til eggedosis. Elt i hvetemel og smør vekselsvis til du har en fast deig og sett den kaldt til neste dag. Rull strimler (ca. 10-14 cm lang) og form dem som en krans, hvor endene krysser hverandre nederst. Pensle de med halvpisket eggehvite og strø over perlesukker.

Tid og ovn: Stek kakene lysegule på smurt eller bakepapirkledd plate midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter.

Annet: Avkjøl kakene helt før du legger dem i en tett boks

INGEFÆRNØTTER

Oppskrift (Ca. 75 kaker)

200 g sukker
200 g smør, romtemperert
1 1/4 dl fløte
1 1/4 dl sirup
1/2 kg hvetemel
1 1/4 ts natron
1 ts malt ingefær
10 sitrondråper

Fremgangsmetode: Smør og sukker piskes hvitt, tilsett fløte og sirup. Bland så inn mel, natron, ingefær og sitron. Trill deigen til små kuler og sett dem på en smurt/ bakepapirkledd plate. Press dem ned med en gaffel. (Husk at kakene flyter litt utover når de stekes så pass på at du har litt god plass mellom kulene).

Tid og ovn: Stek ingefærnøttene i 8-10 minutter på smurte/bakepapirkledde brett midt i ovnen på 200 grader. De flyter ut under steking, og blir flate og sprø.

Annet: Gir ca. 75 kaker. Avkjøl ingefærnøttene helt og oppbevar dem i en lufttett boks.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.