Gulrotkake med valnøtter og marengskrem

Gulrotkake med marengskrem oppskriftGulrotkake oppskrift

400 g gulrøtter
3 egg, romtempererte
3 1/2 dl brunt sukker
150 g mykt smør
1 dl helmelk
1 1/2 ts vaniljesukker
4 1/2 dl hvetemel
150 g hakkede valnøtter
1 ts natron
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts malt ingefær

Gulrotkake med valnøtter og marengskrem:
Forvarm ovnen til 175° og smør to 18 cm store springformer. Visp egg, sukker, smør, melk og vaniljesukker sammen i en bolle, og tilsett deretter de raspede gulrøttene. I en annen bolle blander du melet, valnøttene, natron, bakepulver, salt og krydder sammen. Hell melblandingen i gulrotblandingen og rør til det hele er godt blandet. Fordel røren i springformene og stek i 25-35 minutter. (Sjekk ev. med en tannpirker om den er ferdig) La kakene avkjøles før du deler hver bunn i to på langs.

Marengskrem oppskrift til gulrotkake:

4 eggehviter, romtempererte
2,5 dl smør, romtemperert
1,5 dl sukker
1 krm salt (1/5 ts)
1 ss vaniljesukker

Ha eggehviter, sukker og salt i en stålbolle og plasser den over en kjele småkokende vann (bollen skal ikke være i berøring med vannet og må være stor nok til at det blir tett rundt kanten av kjelen). Visp for hånd til blandingen tykner og sukkeret er oppløst. (Blandingen skal være varm og glatt når du gnir den mellom fingertuppene)

Ta bollen av kjelen og pisk videre med miksmaster, start med laveste hastighet og øk gradvis til middels til det former seg stive topper. La miksmasteren fortsette å gå til kremen er helt avkjølt, ca. 10 minutter.

Senk hastigheten og tilsett smøret, en ss om gangen, slik at det blander seg skikkelig mellom hver omgang. Deretter tilsetter du vaniljesukkeret og pisker rolig i ca. 2 minutter til alle luftboblene er borte.

Fordel kremen mellom lagene og ev. på toppen av gulrotkaken, pynt gulrotkake med valnøtter.

Ta frem gulrøttene og lag søndagsfest med en gulrotkake med valnøtter og marengskrem!

Her finner du flere oppskrifter på kake!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

MARENGSRULLEKAKE MED LEMON CURD

Marengsrullekake med lemon curd

Oppskrift (10 personer)

6 eggehviter fra middels store egg
250 g sukker
¼ ts mandelessens
1 ts maizena
50 g malte mandler
2 ts melis

Krem:
500 ml kremfløte
25 g skivede mandler

Lemon curd:
1 økologisk sitron, saften og skallet av den
75 g sukker
1 ts maizena
25 g kaldt smør
2 egg

Visp sitronskall og saft, sukker og maizena sammen i en gryte. Tilsett smør og egg. Varm forsiktig opp, under konstant omrøring, til det bobler og tykner. Ta av varmen, la det avkjøles.

Forvarm ovnen til 190°, og legg bakepapir på en stekeplate (28cm x 38cm). Visp eggehvitene i en kjøkkenmaskin til blandingen får stive topper. Hell sukker, litt om gangen, og visp til blandingen er tykk og glanset. Visp inn mandelessens og maizena og vend inn de malte mandlene.

Spre marengsen jevnt ut på stekeplaten og stek i 13 minutter eller til overflaten er gylden. Mens kaken steker strør du melis gjennom en sikt på et bakepapir.

Vend marengsen over på bakepapiret med melis på, og la den avkjøle med bakepairet som følger med fra ovnen. Visp fløte og sukker til krem. Fjern det øvre bakepapiret fra marengsen. Smør kremen utover marengsen, men la det være igjen en 2.5cm bord på begge kortsider og en langside. Smør så lemon curd over samt mesteparten av den skivede mandelen. Med langsiden uten krem mot deg, og ved hjelp av bakepapiret ruller du så sammen marengsen. Sikt melis og strø resten av mandlene over til pynt.

MØRK SJOKOLADEKAKE

Mørk sjokoladekakeOppskrift (10 til 12 personer)

200 g hasselnøtter med skall
200 g mørk sjokolade 70%
200 g smør
150 g sukker
5 egg
2 ss kakaopulver

Forvarm ovnen til 175 grader. Rist hasselnøttene i ovnen i noen minutter til skallene løsner, men pass på at de ikke brenner seg. La nøttene avkjøles et øyeblikk før du legger dem i et kjøkkenhåndkle og gnir dem slik at skallet løsner. Smelt smør og sjokolade på middels varme og avkjøl. Pisk egg, sukker og kakao tykt og tilsett sjokoladesmøret litt om gangen og rør forsiktig. Tilsett deretter hasselnøttene og vend dem forsiktig inn. Smør en 20 cm springform, og dryss et tynt lag mel i den. Hell røren i formen og stek den i 175 grader på nederste rille i 40-50 minutter. La kaken avkjøles helt, fortrinnsvis i kjøleskap til neste dag. Dryss med kakao fra en god leverandør før servering.