Pai

Pai oppskrift - PaioppskrifterOppskrift til frokost, lunsj, middag og dessert.

Vi elsker å lage paier i alle varianter – både salte og søte. Det blir veldig godt og holder ofte i flere dager. Etter hvert som du blir god på å lage pai, noe som er enklere en du kanskje tror, kan du lage utallige versjoner og fylle dem med det du og dine gjester foretrekker.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BJØRNEBÆRPAI (TORTA DI MORE)

BjørnebærpaiOppskrift

Paideig:

125 g smør
100 g melis
1 liten klype salt
255 g hvetemel
1 vaniljestang, delt på langs
1/2 sitron, saften av den
2 store eggeplommer
2 ss kald melk

Fyll:

1 vaniljestang
500 g mascarpone
100 ml matfløte
3 ss sukker
3 ss grappa eller vin santo
310 g bjørnebær
1 liten håndfull ferske små mynteblader

Smør en 28 cm stor paiform med løs bunn med litt smør. Smuldre smøret inn i en blanding av mel, melis og salt. Tilsett deretter frøene fra vaniljestangen, sitronskallet og eggeplommene – enten for hånd eller i en food processor. Når blandingen liigner brødsmuler tilsetter du melken. Jobb deigen forsiktig sammen til en ball, og dryss den lett med mel. Kle deigen med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i m inst 1 time. Kjevle deretter deigen ut til en sirkel og legg den i paiformen. Sett formen i fryseren i 1 time. Forvarm ovnen til 180ºC og stek paiskallet i ca. 12 minutter eller til det er lett gyldent.

Del vaniljestangen på langs og skrap frøene ut i en arbeidsbolle. Hell i mascarpone, fløte, sukker og grappa i og visp til blandingen er jevn og skinnende.

Når paiskallet er avkjølt heller du fyllet i og sprer det jevnt utover med en slikkepott. Pynt så med bjørnebær og mynte.

På italiensk heter denne torta di more, på norsk kjempelekker, velsmakende bjørnebærpai!

POTETPAI OPPSKRIFT MED CHEVRÉ

Potetpai-med-chevré potetpai oppskrift

450 g poteter
150 g rømme
200 g chevré
250 g hvetemel
150 g smør
Vann
1 egg
Salt og nykvernet pepper

Hell melet i en bakebolle og tilsett smøret i små terninger. Kna smøret inn i melet, og tilsett et pisket egg. Deigen skal være glatt og myk, så tilsett litt vann hvis nødvendig. Form deigen til en ball, dekk den til med kjøkkenhåndkle og la den hvile i 30 minutter.Kok potetene med skallet på til de er møre. Skyll dem i kaldt vann, skrell dem og skjær dem i skiver. Legg potetene på et smurt stekebrett, og hell rømme, salt og pepper over. Stek i forvarmet ovn på  180 grader i 10 minutter. Kjevl ut paideigen til et tynt lag og legg den over i en paiform på 27 cm. Stikk hull i paideigen med en gaffel, før du stekerden i 15 minutter. Skjær osten i tynne skiver. Fyll potetfyllet i paiformen og topp med osten. Stek videre i 15 minutter. Sett tilslutt på grillelementet og stek i 3 minutter. Server sammen med en frisk salat, gjerne med akaciehonning som dressing.

GRESSKARPAI

GresskarpaiOppskrift

Paideig:

175 g hvetemel
80 g smør
1 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg skrelt og renset butternutgresskar
2 sitroner, revet skall og saft av dem
3 egg
2 dl brunt sukker
½ ts malt muskat
1 ts malt nellik
2 ts malt kanel

Elt ingrediensene til paideigen godt sammen til en jevn deig. Kjevle den ut og kle en 24 cm form med den. Prikk bunnen godt med en gaffel og sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca. 15 minutter på 200 °C. Skjær gresskaret i terninger og kok det i minst mulig vann til det er mørt i ca. 30 minutter. Mos gresskarterningene og rør inn de øvrige ingrediensene. Hell fyllet i en paiform på 24 cm og stek paien videre på 190 °C til fyllet er fast i ca. 25 min. Server paien varm eller kald, gjerne med pisket krem til.