Marsipan

Oppskrift

2 dl vann
1 1/2 dl sukker
200 g skåldede mandler
Mandelessens

Marsipan:
Hell vann og sukker i en gryte og la det koke i 5 minutter. Mal mandlene i en food processor eller blender til de er finmalte. Hell mandelmelet i en bolle, og hell i sukkerlaken, litt om gangen. Rør rundt og gjenta. Smak til med mandelessens. Marsipanen er ferdig når konsistensen er fin. Hvis du ønsker kan du tilsette konditorfarge i oppskriften. Pakk marsipanen inn i plastfolie hvis du ikke skal bruke den med en gang, så holder den seg fersk og fin.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BRIOCHE

Brioche
Briocheoppskrift

335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning

Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten. Oppløs gjæren og sukkeret i melken. Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv. Elt i 2-3 minutter og tilsett salt. Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer. Dagen etter lar du deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair. Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner. Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned. Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor. Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden. Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.

I Frankrike spises dette bakverket som er rik på smak gjerne både til frokost og dessert. 

HVITE KAKEMENN

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-cookie-dough-gingerbread-men-high-angle-shot-shapes-old-used-baking-sheet-flour-wood-rolling-image46168757Oppskrift

1/2 kg hvetemel
200 g sukker
200 g margarin
3 ts vaniljesukker
3 ts hjortesalt
2 dl melk

Fremgangsmetode: Smuldre sammen alt det tørre med smøret, tilsett melken og rør til en fast deig som du lar stå kaldt over natten.
Kjevle ut deigen og stikk ut kakemenn med kakeutstikker.

Tid og ovn: Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.