Eplekake i langpanne

– fantastisk klassiker

EplekakeOppskrift til langpanne ca. 25 x 35 cm

180 g smør, romtemperert
180 g sukker
3 egg
180 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl melk
6-7 epler

Topping til eplekake
Kanel
Sukker/perlesukker
Ev. Hakkede mandler/mandelflak

Fremgangsmetode eplekake

  1. Pisk smør og sukker hvitt.
  2. Tilsett egg et og et av gangen mens du pisker.
  3. Sikt inn mel, bakepulver og vaniljesukker og ha til slutt melken i.
  4. Fordel deigen i en liten langpanne (ca 25 x 35 cm).
  5. Skrell og kutt eplene i båter.
  6. Legg dem i en bolle og strø over kanel og sukker og rist bollen slik at det fester seg til eplebitene.
  7. Legg eplene tett i tett over kakedeigen og strø til slutt over hakkede mandler.

Tid og ovn: Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 30-40 minutter til du har fått en fin gylden farge på eplekaketoppen.

Annet: Hvis du ønsker å lage eplekake i en større langpanne så kan du doble denne oppskriften.

Foto: Monica Friedrich

Eplekake, også kjent som en smak av Norge

Norge, med sine majestetiske fjorder, fjell som strekker seg mot himmelen og frodige daler, er ikke bare et land av naturlig skjønnhet, men også et sted rikt på kultur og tradisjoner. Blant de mange skatter landet har å tilby, er eplekaken en uunnværlig del av den norske kulinariske arven.

Tekst/Foto: Knut Whist/Monica Friedrich Johannessen

Historien bak eplekaken

Eplekaken har en lang historie som strekker seg tilbake gjennom generasjoner i norske hjem. Opprinnelsen til eplekaken kan spores tilbake til en tid da frukttrær var vanlige i norske hager og epler var et sentralt element i folkets kosthold. Det sies at eplekaken ble til som en måte å utnytte overfloden av epler på, spesielt om høsten når frukthagene bugnet av modne frukter.

Ingredienser og tilberedning

Nøkkelen til en vellykket eplekake ligger i enkelhet og kvalitet på ingrediensene. De grunnleggende elementene inkluderer epler, sukker, mel, smør og krydder som kanel og kardemomme. Deigen kan varieres, fra den klassiske smuldredeigen til den mer kakeaktige varianten.

Tilberedningsmetodene varierer fra familie til familie, med noen som foretrekker å lage en tykk deigbunn og legge eplebiter på toppen, mens andre foretrekker å blande eplebitene direkte inn i deigen. Noen velger begge deler. Uansett hvilken tilnærming som velges, er resultatet en duftende, gyllenbrun kake som får ganen til å løpe i vann.

Eplekake som sosial tradisjon

Eplekaken har også en sosial dimensjon i norske hjem. Det er vanlig å servere eplekake når familie og venner samles, enten det er til en uformell kaffepause eller som dessert etter et festmåltid. Deling av eplekake skaper en følelse av samhold og hygge, og det er ingenting som kan sammenligne seg med den varme følelsen av å dele et stykke varm hjemmelaget eplekake med en kule vaniljeis med ens kjære.

Eplekake i norske feiringer

Eplekake har også funnet veien inn i norske feiringer og høytider. På nasjonaldagen, 17. mai, er det vanlig å servere eplekake som en del av festmåltidet etter barnetoget. I tillegg er eplekake en populær dessert på julebord og andre festlige anledninger gjennom året. I Norge elsker vi rett og slett eplekake hele året.

Eplekake som en del av norsk identitet

Eplekaken har blitt et symbol på norsk mattradisjon og kultur. Den representerer ikke bare en enkel og velsmakende dessert, men også verdien av å ta vare på det som vokser lokalt og sesongbasert matlaging. I en tid hvor hurtigmat og industrielt produserte matvarer blir stadig mer vanlige, minner eplekaken oss om betydningen av å opprettholde forbindelsen til våre røtter og tradisjoner.

Norske tradisjoner og eplekake går hånd i hånd som en uatskillelig del av landets kulturarv. Denne enkle, men likevel velsmakende kaken, har vunnet hjertene til nordmenn i generasjoner, og dens betydning strekker seg langt utover kjøkkenet og inn i hjertet av nasjonens identitet. Så neste gang du tar en bit av en saftig, velduftende eplekake, husk at du ikke bare smaker på en delikatesse, men også på en bit av Norges sjel.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.