Quiche Lorraine

Quiche lorraine

Oppskrift Quiche Lorraine (4 personer)

Paideig

200 g hvetemel
125 g smør
2 ss kaldt vann

Paifyll

100 g kokt skinke ev. bogskinke
100 g skogsbacon
150 g spinat (fersk eller fryst)
1 løk i terninger
3 store egg ev. 4 små
2 1/2 dl fløte
150 g revet hvit ost

Quiche Lorraine:
Kutt kaldt smør i terninger og ha det sammen med mel i en kjøkkenmaskin. Kjør det sammen til en deig mens du heller på 2 ss kaldt vann. Trykk/kjevle ut deigen i en middels stor paiform. Skjær ev. av overflødig deig ved kantene. Sett paiformen i kjøleskapet i 15 minutter. Ta ut formen og prikk deigen med en gaffel. Forstek deigen i 10 minutter på 200°.

Stek løk og spinat i smør på middels varme. Fordel blandingen i paiformen. Kutt skinke i skiver/biter og legg dette over sammen med stekt bacon. Ha over osten. Bland egg og fløte, smak til med salt og pepper og hell blandingen over paien. Stek paien midt i ovnen på 175° i 30-40 minutter.

Alternativ paideig til quiche lorraine

4 dl hvetemel
125 g smør
1 eggeplomme
1/2 dl vann

Smuldre smøret i melet til en grynete masse. Tilsett eggeplomme og væske og jobb deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i 60 minutter, så er den klar til å brukes.

Hvis du lager for mye quiche lorraine, noe som er sjeldent skjer siden den er så god, kan den godt fryses, men pass på at den har blitt skikkelig avkjølt før du pakker den inn og legger den i fryseren. Når du skal spise den, kan du ta den rett ut fra fryseren og sette den i ovnen på 160 grader i ca. 10 minutter, avhengig av hvor dyp paien er. Pass godt på de første gangene du varmer den fra fryseren, da ovner kan være veldig forskjellige.

Anbefaling av drikke til quiche lorraine som inneholder skinke og bacon er en lystig rosè vin eller lett rødvin. Hvis gjestene ikke er glad i vin, kan du servere dem hveteøl. Lager du en variant uten skinke eller bacon kan du med hell benytte tørr hvitvin eller en tørr musserende vin som prosecco eller champagne med mye syre. Styr alltid unna tunge kraftige viner da de blir for dominerende og upassende til denne retten.

Her finner du flere pai oppskrifter!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

POTETPAI MED CHEVRÉ

Potetpai-med-chevré potetpai oppskrift

450 g poteter
150 g rømme
200 g chevré
250 g hvetemel
150 g smør
Vann
1 egg
Salt og nykvernet pepper

Hell melet i en bakebolle og tilsett smøret i små terninger. Kna smøret inn i melet, og tilsett et pisket egg. Deigen skal være glatt og myk, så tilsett litt vann hvis nødvendig. Form deigen til en ball, dekk den til med kjøkkenhåndkle og la den hvile i 30 minutter.Kok potetene med skallet på til de er møre. Skyll dem i kaldt vann, skrell dem og skjær dem i skiver. Legg potetene på et smurt stekebrett, og hell rømme, salt og pepper over. Stek i forvarmet ovn på  180 grader i 10 minutter. Kjevl ut paideigen til et tynt lag og legg den over i en paiform på 27 cm. Stikk hull i paideigen med en gaffel, før du stekerden i 15 minutter. Skjær osten i tynne skiver. Fyll potetfyllet i paiformen og topp med osten. Stek videre i 15 minutter. Sett tilslutt på grillelementet og stek i 3 minutter. Server sammen med en frisk salat, gjerne med akaciehonning som dressing.

GRESSKARPAI

GresskarpaiOppskrift

Paideig:

175 g hvetemel
80 g smør
1 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg skrelt og renset butternutgresskar
2 sitroner, revet skall og saft av dem
3 egg
2 dl brunt sukker
½ ts malt muskat
1 ts malt nellik
2 ts malt kanel

Elt ingrediensene til paideigen godt sammen til en jevn deig. Kjevle den ut og kle en 24 cm form med den. Prikk bunnen godt med en gaffel og sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca. 15 minutter på 200 °C. Skjær gresskaret i terninger og kok det i minst mulig vann til det er mørt i ca. 30 minutter. Mos gresskarterningene og rør inn de øvrige ingrediensene. Hell fyllet i en paiform på 24 cm og stek paien videre på 190 °C til fyllet er fast i ca. 25 min. Server paien varm eller kald, gjerne med pisket krem til.

Gresskarpai

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.