Muffins/Cupcake grunnoppskrift

250g smør (romtemperert)
4 dl sukker
6 dl hvetemel
2 dl melk
3 ts bakepulver
4 store egg
1 ts vaniljeekstakt

Framgangsmåte:

Pisk smør og sukker hvitt, og pisk deretter inn ett og ett egg om gangen. Tilsett vaniljeekstrakt, siktet hvetemel og bakepulver, og pisk dette forsiktig inn i egg/sukkerblandingen vekselsvis med melken. Fyll muffinsformer 3/4 fulle, og stek dem midt i ovnen på 175 grader i ca. 20-25 minutter. (Best resultat får du hvis du bruker et muffinsbrett i stål under papirformene slik at de ikke flyter utover, og lar de avkjøles 10-15 minutter i muffinsbrettet).

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BRIOCHE

Brioche
Briocheoppskrift

335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning

Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten. Oppløs gjæren og sukkeret i melken. Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv. Elt i 2-3 minutter og tilsett salt. Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer. Dagen etter lar du deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair. Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner. Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned. Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor. Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden. Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.

I Frankrike spises dette bakverket som er rik på smak gjerne både til frokost og dessert. 

BISCOTTI

Biscotti oppskriftOppskrift (Ca. 30 stykker)

140 g smør
170 g sukker
2 egg
2-3 dråper vaniljeessens
1 ss vann
450 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
175 gram grovhakkede mandler

Kjør smør og sukker i kjøkkenmaskin til en luftig blanding. Visp inn egg, vann og vaniljeessens. Bland mel og bakepulver i en bolle. Hell melblandingen gradvis i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Rør til slutt inn de hakkede mandlene.

Del deigen i to like deler og rull til ca. 30 cm lange pølser. Klem pølsene flate, legg dem på bakepapir. Stekes på 170 °C i 25 minutter.

Ta pølsene ut av ovnen og la dem avkjøles i ca. 5 minutter. Skjær dem så i skiver på skrå, ca. 15 skiver per pølse.

Stek skivene videre i 20–25 minutter til de er gylne. Kjeksen holder seg i ca. 2 uker i en lufttett boks eller i et glass.

Det finnes mange alternative ingredienser, du kan bytte ut mandlene med pistasienøtter, eller tilsette revet appelsinskall. Oppskriften som vi har brukt her er standar versjonen.