Boller med vaniljekrem

Oppskrift

5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)

Vaniljekrem:

1 vaniljestang
5 dl melk/fløte
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna
1 ss melis til strøing

Boller med vaniljekrem:
Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast.

Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.

Mens deigen hever lager du vaniljekremen. (Du kan også bruke ferdig vaniljekrem). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene, stangen og melken/fløten i en gryte og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av melken over i eggeblandingen mens du rører det godt sammen. Slå så i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i gryten. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du rører hele tiden. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.

Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett gryten oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.

Trill ut bollene og klapp de flate, legg på en god spiseskje med vaniljekrem og snurp kantene sammen på toppen for å lukke kremen inne i bollene. Legg dem med skjøten ned på bakeplaten. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.

Stekes på 200 grader til de er gylne (12-18 minutter). Pynt ev. boller med vaniljekrem med melisglasur.

Her finner du flere oppskrifter på bakst!

LUSSEKATTER

Boller med vaniljekremOppskrift ( ca. 25-30 stykker)

150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran (kan byttes ut med 1/2 ts gurkemeie om man ikke har safran)
150 g sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
13 dl siktet hvetemel

Pensling/pynt
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Fremgangsmetode: Smelt smøret i en kjele og tilsett melken, pass på at melk/smørblandingen er ca 37,5 «fingervarm» før du rører ut gjæren i den. Rør i resten av det tørre og la deigen heve på ett lunt sted til den er dobbelt så stor. (ca 35-45 minutter)

Hell deigen på benken og elt og form lussekattene etter eget ønske. Etterhev lussekattene i ca 15 minutter før du pensler de med sammenvispet egg og pynter de med rosiner.

Tid og ovn: Stek lussekattene midt i ovnen i ca 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering.

Annet: oppskriften gir ca 25-30 stykker

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.