Boller
Oppskrift ( 35-40 boller)
5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)
Boller:
Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast.
Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.
Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
Stek boller på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).
Her finner du flere oppskrifter på bakst!
Vaniljekrem:
1 vaniljestang
5 dl melk/fløte
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna
1 ss melis til strøing
Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen. (Du kan også bruke ferdig vaniljekrem). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene, stangen og melken/fløten i en gryte og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av melken over i eggeblandingen mens du rører det godt sammen. Slå så i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i gryten. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du rører hele tiden. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.
Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett gryten oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.
Trill ut bollene og klapp de flate, legg på en god spiseskje med vaniljekrem og snurp kantene sammen på toppen for å lukke kremen inne i bollene. Legg dem med skjøten ned på bakeplaten. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
Stekes på 200 grader til de er gylne (12-18 minutter). Pynt ev. med melisglasur.
LUSSEKATTER
Oppskrift ( ca. 25-30 stykker)
150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran (kan byttes ut med 1/2 ts gurkemeie om man ikke har safran)
150 g sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
13 dl siktet hvetemel
Pensling/pynt
1 egg til pensling
Rosiner til pynt
Fremgangsmetode: Smelt smøret i en kjele og tilsett melken, pass på at melk/smørblandingen er ca 37,5 «fingervarm» før du rører ut gjæren i den. Rør i resten av det tørre og la deigen heve på ett lunt sted til den er dobbelt så stor. (ca 35-45 minutter)
Hell deigen på benken og elt og form lussekattene etter eget ønske. Etterhev lussekattene i ca 15 minutter før du pensler de med sammenvispet egg og pynter de med rosiner.
Tid og ovn: Stek lussekattene midt i ovnen i ca 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering.
Annet: oppskriften gir ca 25-30 stykker