Skolebrød

Oppskrift ( ca. 35 – 40 skolebrød )

5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)

Vaniljekrem til skolebrød:

1 vaniljestang
5 dl melk/fløte
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna
1 ss melis til strøing

 Topping:

1 eggehvite
4 dl melis
3 dl kokos

Skolebrød: Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast.

Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.

Mens deigen hever lager du vaniljekremen. (Du kan også bruke ferdig vaniljekrem). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene, stangen og melken/fløten i en gryte og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer, sukker og maizenna lett sammen i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av melken over i eggeblandingen mens du rører det godt sammen. Slå så i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i gryten. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du rører hele tiden. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.

Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett gryten oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.

Trill ut bollene og lag en grop i midten, legg på en god spiseskje med vaniljekrem. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.

Stekes på 200 grader til gylne (15-18 minutter).

La skolebrød avkjøles på en bakerist før du lager melisglasur av eggehviten og melisen. Rør det sammen til du får en klumpfri glasur. Fordel den rundt skolebrødene. Dypp dem så i en skål med kokosen.

FASTELAVNSBOLLER

Fastelavnsboller med nyrørte bringebærOppskrift (35-40 boller)

5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)

Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.

Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.

Stek bollene på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).

Pisket krem

Foto: Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.