Lefse fra Troms

Oppskrift

8 dl h-melk
2 dl sukker
2 dl semulegryn
3 dl kremfløte
850 g hvetemel
4 ts hornsalt
Sukker
Smør

Lefse:
Kok en tykk grøt av melk, sukker, semulegryn og kremfløte kvelden før du skal bake.

Elt melet med hornsaltet inn i grøten til en deig dagen etter. Del deigen i 20 emner og kjevle dem ut til tynne leiver og stek dem på begge sider på takke. Smør lefse med sukker og smør.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BRIOCHE

Brioche
Oppskrift

335 g hvetemel
40 g sukker
40 g usaltet smør, romtemperert
150 g melk, fingervarm
2 eggehviter
3 g salt
15 g fersk gjær
15 g smeltet smør
1/2 ss flytende honning

Hell melet i en stor bakebolle, og lag en brønn i midten. Oppløs gjæren og sukkeret i melken. Tilsett melken, eggehvitene og smøret i melet, og bland godt med en tresleiv. Elt i 2-3 minutter og tilsett salt. Elt deigen videre til den er elastisk og slipper kantene på bollen. Legg plastfilm over bollen, og sett den i kjøleskapet i 12 timer. Dagen etter lar du deigen hvile i romtemperatur i 30 minutter, deretter kler du en brødform med bakepair. Hell deigen ut på en melet benk, og del den i 3 like store emner. Rull dem ut i like store bredder som formen, og legg dem ned i den med sømmen ned. Dekk formen og la deigen heve i 2 timer eller til den er dobbel så stor. Forvarm ovnen til 180 grader og sett en langpanne med varmt vann inn i bunnen av ovnen. Stek briochen i 20 minutter. Fjern langpannen, og stek videre i 25-30 minutter eller til briochen er gylden. Børst overflatene med smeltet smør og honning og la den avkjøle i formen i fem minutter, før du legger den på rist og lar den avkjøles helt.

FOCACCIA

FocacciaOppskrift (Langpanne)

30 fersk gjær
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 kg hvetemel
1 ss salt
1 dl olivenolje
1 ss havsalt
1 ss tørket rosmarin
100 g sorte oliven

Rør ut gjær og honning i det lunkne vannet. Jobb inn mel og salt. Elt deigen godt sammen. Dekk til deigen og la den heve i 1 time på et lunt sted.

Ta deigen ut på benken og elt den godt. Legg den i en smurt langpanne og press den ut med hendene slik at den dekker hele pannen. Etterhev i 20 minutter. Drypp olivenolje over og dryss på havsalt og rosmarin. Dytt deretter olivenene ned i deigen med jevne mellomrom. Stek focacciaen ved 180 grader i 15-20 minutter. Skjær den i firkanter og server.

PAIDEIG

Paideig-oppskriftOppskrift

4 dl hvetemel
125 g smør
1 eggeplomme
1/2 dl vann

Smuldre smøret i melet til en grynete masse. Tilsett eggeplomme og væske og jobb deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i 60 minutter, så er den klar til å brukes