Fastelavnsboller
Oppskrift (35-40 boller)
5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)
Fastelavnsboller
Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.
Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
Stek bollene på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).
Når bollene er avkjølt kutter du de i to deler og fyller de med pisket krem. Pynt de gjerne med litt nyrørt bringebærsyltetøy på toppen og et mynteblad.
Her er oppskriften på Pisket krem
Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz
BERLINERBOLLER
Oppskrift
100 g smør
2 dl melk
50 g gjær
4 egg
4 ss sukker + ekstra til å rulle bollene i
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
600 g hvetemel
Olje til fritering
Bringebærsyltetøy
Melis til pynt
Smelt smøret i en liten gryte. Tilsett melk og varm opp blandingen til 37 grader. Løs opp gjæren i væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin. Dryss deretter litt mel over deigen, dekk den med plastfilm og la den heve til dobbel størrelse. Slå sammen og kjevle ut deigen til den er ca. 2 cm på en godt melet bakeflate. Trykk ut passe store sirkler med en utstikker eller et glass.
Etterhev berlinerboller i 15 minutter.
Varm opp oljen til 165 grader. Ta bollene forsiktig opp og legg dem i den varme oljen. Stek dem gylne og snu dem underveis. Rull de nystekte bollene i sukker. Fyll syltetøy i en sprøytepose og fyll de ferdigstekte bollene så er berlinerboller klare til servering.