Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med nyrørte bringebærOppskrift (35-40 boller)

5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)

Fastelavnsboller
Lunk melken og tilsett smeltet smør. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den. Tilsett egg, sukker og mel (ev. kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen. Spe på med mel til deigen virker fast. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.

Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.

Stek bollene på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).

Når bollene er avkjølt kutter du de i to deler og fyller de med pisket krem. Pynt de gjerne med litt nyrørt bringebærsyltetøy på toppen og et mynteblad.

Her er oppskriften på Pisket krem

Foto: Monica Friedrich

Styling: Karina Florentz

BERLINERBOLLER

Berlinerboller med bringebærsyltetøyOppskrift 

100 g smør
2 dl melk
50 g gjær
4 egg
4 ss sukker + ekstra til å rulle bollene i
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
600 g hvetemel
Olje til fritering
Bringebærsyltetøy
Melis til pynt

Smelt smøret i en liten gryte. Tilsett melk og varm opp blandingen til 37 grader. Løs opp gjæren i væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin. Dryss deretter litt mel over deigen, dekk den med plastfilm og la den heve til dobbel størrelse. Slå sammen og kjevle ut deigen til den er ca. 2 cm på en godt melet bakeflate. Trykk ut passe store sirkler med en utstikker eller et glass.

Etterhev berlinerboller i 15 minutter.

Varm opp oljen til 165 grader. Ta bollene forsiktig opp og legg dem i den varme oljen. Stek dem gylne og snu dem underveis. Rull de nystekte bollene i sukker. Fyll syltetøy i en sprøytepose og fyll de ferdigstekte bollene så er berlinerboller klare til servering.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.