Hamburgerbrød

HamburgerbrødOppskrift (8 brød)

3 dl melk
¾ pakke gjær
1½ ts salt
1 stort egg
1½ ss rapsolje
Ca. 550 g hvetemel
1 sammenpisket egg
Sesamfrø

Hamburgerbrød:
Varm opp melken til den er fingervarm. Hell den i en bolle og løs opp gjæren i den. Tilsett først salt, egg og olje og deretter melet litt om gangen. Elt det hele sammen til en smidig deig. La deigen heve tildekket på et lunt sted i ½ time. Vend den ut på en meldrysset benk og skjær den i 8 deler. Form hver del til en stor, flat bolle, ca. 1 cm tykk. La bollene etterheve i ½ time. Pensle dem forsiktig med egg og dryss med sesamfrø. Stek brødene i en 200° varm ovn i ca. 14 minutter.

Hamburgerbrødene kan også tilsettes krydder som passer til hamburgerne eller annet innhold. Skal du lage hamburgerbrød til fisk kan du tilsette kryddere som:  Allehånde, dill, estragon, fennikel, gressløk, gurkemeie, karri, karve, kjørvel, koriander, laurbærblad, merian, persille, sitronmelisse, men det er allikevel viktig å være nøktern med krydringen, slik at ikke hamburgerbrød overdøver smaken av selve hamburgeren.

Her finner du flere oppskrifter på bakst!

HVITLØKSBRØD MED RØDLØK

Hvitløksbrød med rødløkOppskrift

1 dl, pluss 2 ss extra virgin olivenolje
Ca. 2 dl varmt vann (45 grader)
1 ss honning
40 g tørrgjær
7 dl hvetemel
1/4 ts havsalt
1 rødløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull ferske salvie- og persilleblader, finhakket
1 ss olivenolje
2 økolgiske sitronbåter

Rør 1/2 dl varmt vann og honning sammen. Rør ut gjæren. La blandingen hvile i 10 minutter. Kjør hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett 1 1/2 dl varmt vann og gjærblandingen. Kjør på middels hastighet til deigen slipper kantene. Smør inn en stor bakebolle med olje. Form deigen til en ball, og legg den i bakebollen. Snu deigen slik at den er dekket av olje.Dekk med plastfolie, sett på et lunt sted for å heve til det dobbelte, i ca. 1 time. Plasser en pizzastein hvis du har i ovnen. Hvis ikke kle en stekeplate med bakepapir Forvarm ovnen til 260 grader. Elt deigen i bollen. Dekk den til og og la den heve igjen til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Del deigen i 4 like deler. Form hver del til en ball. Plasser på en melet benk, dekk med plastfolie, og la den hvile i 10 minutter.

Kjevle ut deigen til en rund form på ca. 20 cm. Overfør den til bakepapiret eller pizzasteinen. Vend løk, hvitløk og urter i 1 ss olivenolje, og fordel blandingen på midten av brødene. Skyv brødene over på steinen eller stekeplaten. Stek til brødene er gyldne i ca. 10-12 minutter. Press sitron over brødene og server.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.