Lutefisk

Lutefisk med bacon, ertepuré, kokt potet, smør, sennep og sirupOppskrift (6 personer)

Når det kommer til de tradisjonelle julerettene, er kanskje lutefisken den enkleste å tilberede. Fisken baker du i ovnen mens du koker poteter, lager en enkel ertepuré og steker bacon.

3 kg lutefisk
3 ss salt
200 g bacon

Ertepuré
500 g fryste selskapserter
1 ts sukker
2 ss smør
2 ts fersk timian
Salt og nykvernet pepper

Tilbehør
1 kg poteter
500 bacon i et helt stykke, eller i terninger
150 g smeltet smør
Sennep
Sirup

Lutefisk med bacon
Forvarm stekeovnen til 200 °C.
Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en ildfast form.
Dryss på godt med salt og dekk langpannen/formen med aluminiumsfolie.
Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, i ca. 40 minutter. Fjern overflødig salt fra lutefisken.

Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet er stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Kok potetene møre i lettsaltet vann.

Kok ertene møre i vann tilsatt et par teskjeer sukker. Ca. 1-2 minutter.
Hell av overflødig vann og mos ertene.
Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.

Server lutefisk med bacon, ertepuré, kokt potet og smeltet smør, samt sennep og sirup som gjestene kan forsyne seg selv med hvis de ønsker det.

Her finner du flere oppskrifter på julemiddag!

Foto/Styling: Monica Friedrich Johannesen/Kjersti Edvartsen

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.