Grillet makrell med pepperrotkrem

Oppskrift (4 personer)

4 små makrell
Salt og nykvernet pepper
1 bunt dill
2 vårløk
olje

Grillet makrell med pepperrotkrem:
Rens makrellen, og skyll dem godt både inn- og utvendig og tørk dem med kjøkkenpapir. Gni dem med salt og pepper og fyll bukene med finhakket dill og snittet vårløk. Pensle fiskene med olje før du legger dem på grillen. Grillen må ikke være for varm, men nok til at fiskeskinnet blir sprøtt. Da makrellen er en fet fisk, tar det fort fyr hvis det drypper ned på kullet. Legg derfor kullene i midten av grillen og legg fiskene på langs rett ved siden av. Grill makrellene i ca. 6 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte.  Skjær hodet av fiskene og sett dem på en fjel med buken opp, og fjern bena før servering.

Pepperrotkrem:

1 fersk pepperrot
2 ts sitronsaft
Finrevet skall av ¼ økologisk sitron
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
½ ts sukker
1 dl créme fraîche

Skrell pepperroten og riv den fint på et rivjern. Bland pepperroten med sitronsaft, finrevet sitronskall, salt, pepper og sukker. La det trekke et par minutter og bland det så med créme fraîche. Sett pepperrotkremen i kjøleskapet. Rør den godt før servering av grillet makrell med pepperrotkrem.

LETTSALTET TORSK MED BACON OG ERTER

Lettsaltet torsk med bacon og ertepuréOppskrift (4 personer)

1 kg lettsaltet torskefilet
250 g bacon, et helt stykke
2 pk frosne selskapserter
200 g smør
Salt og nykvernet pepper

Skjær baconet i små terninger og stek dem i litt smør i pannen til de er gylne. Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok. Hell av kokevannet, tilsett 100 g smør og mos ertene lett. La gjerne noen av dem være hele for estetikkens skyld. Smak til med salt og pepper. Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først. Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter. Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. I mellomtiden smelter du 100 g smør Fordel ertepureen på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå og strø deretter baconet over. Server med det smeltede smøret og kokte poteter.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen

Vinanbefaling:
Til denne torskeretten passer det best med en fyldig hvitvin som har et moderat eikepreg. Domaine des Deux Roches Macon-Villages fra Burgund i Frankrike, har en fruktig duft av sitrus, honning og hint av eik. Smaken er fyldig, rik og fruktig med en lang myk ettersmak.

Navn: Domaine des Deux Roches Macon-Villages
Varenr. 9107401
Pris: 162 kr

Lettsaltet torsk

CEVICHE AV LAKS

Ceviche er en deilig meksikansk rett der du hurtiggraver fisk med sitrus. Vi har brukt norsk laks i denne oppskriften med lime, sitron, appelsin og chili.

Ceviche av laksOppskrift

900 g laksefilet
3 lime, saften av dem
2 ss salt
1 stor rød chili
1 sitron, saften av den
1 appelsin, saften av den
I potte kjørvel

Lag en marinade av sitrussaft,  chili  og salt. Skjær fisken ut i strimler og mariner den i sitrusblandingen. Den er ferdig etter et par timer, men kan også stå i kjøleskapet til neste dag. Server ceviche med kjørvel.

Ceviche av laks