Laksemousse
Oppskrift (Etter ønsket mengde)
2 deler kokt ben- og skinnfri laks
1 del mykt smør
1 del pisket kremfløte
Salt og hvit pepper
Paprikapulver
Laksemousse:
Kjør laksen lett i en food processor med smør og fløte. Gni deretter moussen gjennom en sikt ved hjelp av en skje. Smak til med salt, pepper og paprika.
CEVICHE AV LAKS
Ceviche er en deilig meksikansk rett der du hurtiggraver fisk med sitrus. Vi har brukt norsk laks i denne oppskriften med lime, sitron, appelsin og chili.
Oppskrift
900 g laksefilet
3 lime, saften av dem
2 ss salt
1 stor rød chili
1 sitron, saften av den
1 appelsin, saften av den
I potte kjørvel
Lag en marinade av sitrussaft, chili og salt. Skjær fisken ut i strimler og mariner den i sitrusblandingen. Den er ferdig etter et par timer, men kan også stå i kjøleskapet til neste dag. Server ceviche med kjørvel.
FRITTATA MED LAKS
Oppskrift (4 personer)
8 egg
2 dl melk
Salt og pepper
1 stor løk
2 hvitløkfedd, finhakket
4 kokte poteter, i skiver
2 dl revet vellagret Jarlsbergost
300 g fersk laks, i terninger
65 g fersk bladspinat
1 ss dill, finhakket
Nøytral olje og smør til steking
Visp egg og melk sammen med en gaffel. Tilsett ost og smak til med salt og pepper. Salt og pepre lakseterningene. Finhakk løken og stek den sammen med hvitløken i en stor stekepanne. Den skal bli litt karamellisert og myk. Legg det til side på en tallerken. Stek potetskivene og legg også de til side. Hell halvparten av frittatarøren i stekepannen og la den steke på middels varme til kantene begynner å bli faste. Legg poteten og laksen ned i frittataen. Legg på den stekte løken og til slutt spinaten. Hell resten av røren over, senk til lav varme og sett lokk på stekepannen. La frittataen stå til den er fast, men kremete i midten. Server med en salat av f.eks ruccola og cherrytomater.
GRAVLAKS
Oppskrift
1 hel laks, frossen, ev. ørret
1/2 dl salt
6–7 toppede ss sukker
8–10 hvite pepperkorn
1 stor bunt dill
Cognac eller armagnac
Gtavlaks er en smal sak å lage selv! Fileter fisken mens den ennå er litt frossen. Ryggbenene tas med tang eller pinsett. Del filetene i to, skyll i kaldt vann og tørk filetene godt med kjøkkenpapir.
Pensle filetene med Cognac. Bland salt, sukker og pepper og gni blandingen godt inn i filetene. Legg filetene kjøtt mot kjøtt i en form og legg en fjel oppå. Dekk formen med aluminiumsfolie, og bruk en kasserolle med vann som press. Sett gravlaksen i kjøleskapet og la den stå i et døgn. Deretter snur du filetene rygg mot rygg. Snu så hvert døgn i 4–5 dager. Pakk gravlaksfiletene inn i matpapir og legg dem i plastposer før du fryser dem ned.