Brandade

Brandade oppskriftOppskrift (4 personer)

250 g klippfisk
250 g poteter
1 dl olivenolje
1 dl melk
Créme fraîche
3 fedd hvitløk (knuste)
Salt og hvit pepper

Til posjering:

4 hvite pepperkorn
1 liten løk i tynne skiver
1 laurbærblad
1 l vann

Brandade 
Rens klippfisken nøye for ben og fjern ev. brusk og skinn. Legg fisken i bløt i rikelig med kaldt vann i 2 dager. Skift vannet ofte underveis. Kok opp 2 dl vann tilsatt løk, laurbærblad og pepper og la det koke i 10 minutter. Hell 8 dl veldig kaldt vann i. Skjær klippfisken i 2 cm store biter, legg den i vannet, kok opp og la den koke i 5 minutter. Kjøl av i kokevannet.

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann, hell av vannet og damp potetene tørre. Varm melken opp i en gryte for seg. Purer potetene. Legg klippfisk og litt olivenolje i en gryte og varm til fukten fra klippfisken langsomt har fordampet. Bland poteter og klippfisk sammen og rør resten av olivenoljen inn i en tynn stråle. Hell den varme melken i på sammen måte. Smak til med rikelig med hvit pepper, hvitløk, salt og créme fraîche. Mosen skal være jevn, bløt og kremete. Server brandaden f.eks. på ristet loff.

Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao. I Frankrike brukes den til å lage brandade av. Klippfisken posjeres og blandes med potet til en røre, som kan spises både varm og kald.

Her finner du flere oppskrifter på fisk!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.