Brandade
Oppskrift (4 personer)
250 g klippfisk
250 g poteter
1 dl olivenolje
1 dl melk
Créme fraîche
3 fedd hvitløk (knuste)
Salt og hvit pepper
Til posjering:
4 hvite pepperkorn
1 liten løk i tynne skiver
1 laurbærblad
1 l vann
Brandade
Rens klippfisken nøye for ben og fjern ev. brusk og skinn. Legg fisken i bløt i rikelig med kaldt vann i 2 dager. Skift vannet ofte underveis. Kok opp 2 dl vann tilsatt løk, laurbærblad og pepper og la det koke i 10 minutter. Hell 8 dl veldig kaldt vann i. Skjær klippfisken i 2 cm store biter, legg den i vannet, kok opp og la den koke i 5 minutter. Kjøl av i kokevannet.
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann, hell av vannet og damp potetene tørre. Varm melken opp i en gryte for seg. Purer potetene. Legg klippfisk og litt olivenolje i en gryte og varm til fukten fra klippfisken langsomt har fordampet. Bland poteter og klippfisk sammen og rør resten av olivenoljen inn i en tynn stråle. Hell den varme melken i på sammen måte. Smak til med rikelig med hvit pepper, hvitløk, salt og créme fraîche. Mosen skal være jevn, bløt og kremete. Server brandaden f.eks. på ristet loff.
Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao. I Frankrike brukes den til å lage brandade av. Klippfisken posjeres og blandes med potet til en røre, som kan spises både varm og kald.
Her finner du flere oppskrifter på fisk!