Soupe de poisson de pecheur – Fiskerens fiskesuppe

Før i tiden, før turistnæringen tok av, ble det provencalske kjøkkenet regnet for fattigmannskost. I dag blir mange av rettene servert på de fineste restaurantene på Cote d´Azur. Her er en av favorittene – servert med ristet loff og rouille som er en krydret hvitløksaus.

Oppskrift (4 personer)

6 ss olivenolje
4 hvitløksfedd
2 små løk, skåret i tynne ringer
2 purreløk, kun det hvite, vasket og skåret i tynne ringer
1 fennikel, skåret i tynne skiver
1, 2 kg hvit fisk, gjerne hele små
1 bouquet garni*
1 appelsin, skallet av den
1 klype safran
Salt og pepper

* Bouquet garni er en krydderblanding som består av persille, timian og laurbærblader som brukes ved matlaging. For å gjøre det ordentlig, skal man knytte sammen urtene som en blomsterbukett. Men siden blandingen vanligvis brukes som krydder, og ikke garnityr, klargjøres den ofte i en bolle før den tømmes oppi saus, buljong, suppe e.l.

Til servering

Loffskiver, skåret i mindre biter og ristet
Rouille
200 g parmesan, revet

Varm opp olivenoljen i en stor gryte over middels varme. Tilsett hvitløk, løk, purre og fennikel: Stek alt i ca. 10 minutter mens du rører innimellom med en tresleiv. Tilsett fisken. Stek videre i 15 minutter, og pass på å røre innimellom. Tilsett så mye vann slik at det dekker ingrediensene. Tilsett bouquet garni og appelsinskall. Rør godt og tilsett safran, salt og pepper. Senk varmen og la det trekke i en time. Ta så gryten av varmen, og la den avkjøle seg litt. Sil innholdet over i en stor bolle. Knus fisken og grønnsakene med en tresleiv for å få ut så mye av den gode væsken som mulig. Hell væsken tilbake i gryten og varm den opp. Server suppen med de små loffskivene, rouille og ost ved siden av. Ideen er å la gjestene smøre rouille på skivene selv, legge dem på toppen av suppen, og avslutte med ost.

ROUILLE

2 rød chili, fri for kjerner og finhakket
4 fedd hvitløk
1 1/2 dl olivenolje
1 eggeplomme
1 håndfull brødsmuler
1 ts havsalt

Knus chili, hvitløk, salt og 1 ts olivenolje i en morter til en tykk masse. Tilsett litt varmt vann i brødsmulene og press dem sammen til en fast klump. Få ut alt vannet av den. Ha den sammen med krydderet i en bolle og visp mens du tilsetter olivenoljen til du får en jevn saus.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.