Tradisjonell juletorsk
Oppskrift (4 personer)
8 stykker torsk á ca. 200 g, enten i skiver eller av loin
Salt
Sandefjordsmør
2 dl kremfløte
150 g smør
1 ts salt
1 ts hvit pepper
2 ss hakket persille
Tilbehør
4 gulrøtter
50 g smør
1 ts sukker
1 kg poteter
1/4 potte dill
Kok potetene til de er møre. Hell av vannet og legg dem over i en serveringsbolle. Hakk dillen og dryss den over potetene.
Tradisjonell juletorsk
Del torsken i serveringsstykker og strø litt salt over. Kok opp vann med salt (1 ss salt per liter kokevann). Legg fisken i det kokende vann og sett kjelen til side. Fisken skal trekke i 10-12 minutter for perfekt resultat.
Skjær gulrøttene i skiver og kok dem i vann tilsatt smør og sukker.
Kok fløte på over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter. Pass godt på slik at det ikke koker over. Skru ned varmen og visp smøret inn i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg. Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.
Ta fiskestykkene ut og legg dem på varme tallerkener eller fat. Servér med sandefjordsmør, gulrøtter og dillpoteter.
Her finner du flere oppskrifter på julemiddag!
Foto/styling: Tradisjonell juletorsk: Monica Friedrich Johannesen/Kjersti Edvartsen