Fiskeburger med gulrotslaw

Fiskeburger med gulrotslawOppskrift fiskeburger (4 personer)

500 g laksefilet, uten skinn og bein
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts potetmel
2 ts gressløk, frisk
1 dl melk
Smør til steking
4 hamburgerbrød

Gulrotslaw: 
2 gulrøtter
2 ss persille, frisk
2 ss lettrømme
1 ss majones
1 ss sitron

Fiskeburger :
Grovmal laksefileten eller finhakk den for hånd. Finhakk gressløk og rør inn de øvrige ingrediensene. Form fire runde, flate kaker og stek dem i smør i 2–3 minutter på hver side.

Forvarm ovnen til 150 grader. Rens og riv gulrøttene og bland dem med hakket persille. Rør sammen rømme og majones og smak til med sitronsaft. Del hamburgerbrødene i to og rist dem i ovnen i 1-2 minutter. Legg på en raus skje med gulrotslaw på hvar av de nederste halvdelene av hamburgerbrødene. Legg fiskeburgerne på og topp med resten av hamburgerbrødene. Server med pommes frites til.

Pommes frites til fiskeburger :

3 bakepoteter
1 l rapsolje
Salt

Skrell potetene, skjær dem ut med et pommes fritesjern eller med en kniv til ensartede staver. Legg potetstavene i en stor bolle med vann, gjerne i et par timer. Når pommes fritten skal frityrstekes, vrir du vannet av potetene med et kjøkkenhåndkle. Varm oljen i en gryte. Hvis du har en metallkurv til frityrsteking, setter du den i gryten, ellers bruker du en hulsleiv for å ta pomes fritten ut. Gryten skal være så romslig at oljen ikke spruter utover når du slipper potestavene i. Sjekk om oljen er varm nok, ved å legge en potetstav opp i gryten. Når oljen syder rundt poteten er oljen varm nok, og da legger du en liten håndfull poteter i.

Når potetene får en hinne, men ikke har tatt farge, tar du de opp og legger dem over på en tallerken med tørkepapir på. Neste porsjon legges ned i oljen, og så videre inntil alle potetene er stekte. Hvis oljen ikke bruser, er den for kald, og må varmes opp uten poteter i. Hvis ikke blir pommes fritene slappe. Hvis oljen bruser voldsomt opp, er den for varm og du må skru ned varmen.
Når alle potetstavene er stekt én gang, steker du dem igjen på samme måte til de er sprø og gyldne. Spre dem ut i en stort ildfast form, og dryss dem med salt.

Tekst og foto: Fiskeburger – Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

GRAVLAKS

GravlaksOppskrift

1 hel laks, frossen, ev. ørret
1/2 dl salt
6–7 toppede ss sukker
8–10 hvite pepperkorn
1 stor bunt dill
Cognac eller armagnac

Gtavlaks er en smal sak å lage selv! Fileter fisken mens den ennå er litt frossen. Ryggbenene tas med tang eller pinsett. Del filetene i to, skyll i kaldt vann og tørk filetene godt med kjøkkenpapir.

Pensle filetene med Cognac. Bland salt, sukker og pepper og gni blandingen godt inn i filetene. Legg filetene kjøtt mot kjøtt i en form og legg en fjel oppå. Dekk formen med aluminiumsfolie, og bruk en kasserolle med vann som press. Sett gravlaksen i kjøleskapet og la den stå i et døgn. Deretter snur du filetene rygg mot rygg. Snu så hvert døgn i 4–5 dager. Pakk gravlaksfiletene inn i matpapir og legg dem i plastposer før du fryser dem ned.

Gravlaks

FISKEGRATENG

Fiskegrateng oppskrift FiskegratengOppskrift

500 g hvit fiskefilet
500 g poteter
500 g brokkoli
200 g rømme
2 egg
2 ts sennep
30 ml sitronsaft
Salt og nykvernet sort pepper

Skrell potetene og skjær dem  i tynne skiver. Kok dem i lettsaltet vann i 5-7 minutter. Ta dem opp med en hullsleiv. Del brokkolien i passe biter, og kok dem i det samme vannet i 5 minutter. Hell dem i et dørslag og skyll dem med kaldt vann.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skjær fiskefiletene  i små biter, dryss dem med sitronsaft og salt og pepper. Smør en ildfast form og legg potet, broccoli og fisk lagvis i den.  I en bolle pisker du rømme, egg, sennep og sitronsaft sammen. Smak til med salt og pepper før du heller blandingen over i formen. Stek fiskegratengen i ca. 15 minutter.

Fiskegrateng