Fisk- og skalldyrsbuffé

17-mai-frokost-buffe Fisk- og skalldyrsbuffeEnten du venter frokostgjester på 17. mai, eller det bare blir kjernefamilien som starter dagen sammen, kan det være en idé å starte planleggingen allerede nå. I år har vi valgt å nesten helt velge bort kjøtt og satset på en fisk- og skalldyrsbuffé. Vi håper du lar deg inspirere!

Gratinerte reker med parmaskinke

Gratinerte reker med parmaskinkeOppskrift (4 personer)

100 g parmaskinke, strimlet
150 g ferske reker, pillede
1 1/2 dl cremé fraîche
1 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd, finhakket
100 g parmesan, revet
Pepper etter smak

Bland alle ingrediensene utenom osten i en arbeidsbolle. Fordel blandingen i 4 små eller 1 stor ildfast skål. Strø parmesan over og stek i ovnen på 180 grader i ca. 12-15 minutter. Pynt med reker og server med god loff til.

Ildfast form fra Pillivuyt. Tallerkener fra Royal Copenhagen. Trefjøl fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia.

Fiskespyd med chilimajones

Fiskespyd med chilimajonesOppskrift (4 personer)

300 g laksefilet, uten skinn og bein
300 g steinbitfilet, uten skinn og bein
Olje
Salt og pepper
½ økologisk sitron, saften av den

Sett stekeovnen på 200 °C. Skjær laks og steinbit i stykker på ca. 4 x 4 cm, og tre på spyd. Pensle fisken med olje. Varm en stekepanne til middels varme. Brun spydene raskt, og krydre lett med salt og pepper.  Hell sitronsaft over spydene og etterstek dem i stekeovnen i ca. 5 minutter.

Chilimajones

Oppskrift (4 personer)

1 ts hvitvinseddik
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 eggeplomme
Salt
3 dl nøytral olje
Pepper
1 rød chili
1 fedd hvitløk

Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Hell eddik, sennep og sitron i en bolle. Pisk det godt sammen. Tilsett eggeplommen og pisk videre. Ha en klype salt i og pisk grundig samtidig som du heller oljen i en uavbrutt tynn stråle. Fjern frøene fra chilien, og finhakk den. Press hvitløken, og tilsett den sammen med chilien. Smak til majonesen med salt, pepper, chili, hvitløk og Worcherstershiresaus.

Trefjøl fra jamie Oliver/F&H of Scandinavia. Avlangt fat fra Royal Copenhagen. Resten er i privat eie.

KONGEKRABBE MED MANGO OG COCKTAILSAUS

KONGEKRABBE MED MANGO OG COCKTAILSAUSOppskrift (4 personer)

2 små hjertesalater
2 vårløk
6 reddiker
1 mango
2 kongekrabbeben

Riv de ytterste salatbladene i biter. La de innerste mindre bladene være hele. Kutt vårløk og reddik i tynne skiver. Skrell mangoen, fjern steinen og skjær den i passe biter. Fjern kjøttet fra kongekrabbebena og skjær det i passe biter. Dander ingrediensene på fire tallerkener, og drypp cocktailsausen over.

Cocktailssaus:

5 ss majones
1 ss tomatpuré
1/2 ss worchestershiresaus
Salt og nykvernet pepper

Pisk majones og tomatpuré sammen. Tilsett Worchestershiresaus, og smak til med salt og pepper.

Salatskål fra Royal Copenhagen. Trefjøl fra JamieOliver/F&H of Scandinavia. Resten er i privat eie.

Laksetartar

LaksetartarOppskrift (4 personer)

50 g laksefilet
50 g røkelaks
1/2 sjalottløk
2 ss fersk dill
1/2 økologisk sitron
Salt og pepper

Skjær laksen i små terninger, finhakk sjalottløk og dill, og press saften av sitronen. Bland lakseterningene, sjalottløk, dill og sitronsaft sammen. Kjør gjerne blandingen med kniv i en food processor, men veldig forsiktig slik at den ikke moses fullstendig. Smak til med salt og pepper. Server tartaren med friske urter på toppen.

Tallerken fra Magnor Glassverk. Trefjøl fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia. Resten i privat eie.

Helkokt laks med agurksalat og rømme

Helkokt laks med agurksalat og rømmeOppskrift (6 personer)

Ca. 2 ½ kg laks

Kokelake:

1 gulrot, i terninger
½ løk, i skiver
Salt per liter vann, så mye at det dekker laksen
3 laurbærblad
1 ts hel hvit pepper

Til pynt:

1 økologisk sitron, i skiver

Fjern gjellene og vask vekk blodranden i buken. Hell vann sammen med salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en fiskekjele, ev. en stor vid gryte som rommer laksen. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp.

Kok laksen i 20 minutter på svak varme. Hvis du skal servere den kald, lar du den avkjøles i kokevannet. Pynt laksen med sitronskiver, og server med rømme, agurksalat, mandelpoteter eller potetsalat.

Agurksalat

Oppskrift (4 personer)

1 agurk
4 ss eddik
2 dl vann
2 ss sukker
1 ts paprika
Nykvernet salt og pepper

Skjær agurken i tynne skiver, legg skivene i en bolle og dryss med litt salt, la dette trekke i ca. 5 minutter. Lag en lake av vann og eddik. Smak til med sukker, paprika og pepper. Skyll saltet av agurkene og hell laken over. La salaten trekke i 20 minutter før den serveres. Pynt ev. med litt dill.

Diverse tallerkener fra Royal Copenhagen. Rund skål fra Mulberry. Resten i privat eie.

EGGERØRE

EGGERØREOppskrift (4 personer)

6 store egg
6 ss h-melk
1 ss smør
1 bunt gressløk, finhakket
Havsalt og nykvernet pepper

Pisk eggene sammen med melken, og vend gressløken i. Smelt smøret i en teflonpanne og stek eggeblandingen i 2-3 minutter under omrøring, til den er gjennomstekt, men fremdeles bløt og kremete.

Aioli

Oppskrift (4 personer)

1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.

Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.

Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.

Tallerken fra Royal Copenhagen. Trefjøl fra Jamie Oliver/F&H of Scandinavia. Resten i privat eie.

POTETSALAT

PotetsalatOppskrift (4 personer)

8 store poteter
1 dl lettrømme
1 dl kefir
1 pk majones á 165 g
1/2 ss Kjøkkensjef Natvigs krydderblanding
½ ts nykvernet pepper
4 vårløk

Kok, skrell og avkjøl potetene. Del dem i passe terninger. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt, pepper og Natvig.
Skjær vårløken i skiver. Vend alle ingrediensene sammen, og la bollen med potetsalat stå en stund for å få mer smak i den.

Dyp tallerken fra Royal Copenhagen.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz/Kjersti Edvartsen
Tekst: Kjersti Edvartsen

Bobleanbefaling

Bouillet Cremant de Bourgogne Perle de VigneBobler hører jo med til feiringen, men du trenger nødvendigvis ikke Champagne. I naboområdet lages det cremanter som er vel så gode og ofte bedre. De er laget på samme metode og på samme drue, men strenge franske regler krever andre navn. I år går vi for denne varianten fra Louis Bouillot, som med sin friskhet og fruktighet matcher vår feststemte meny.

Vinmonopolnummer: 4349701 lenke
Pris: 150,-

Denne buffeen er laget med blodfersk fisk og skalldyr fra Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand. Reinhartsen & Co AS, ble etablert av Selmer Reinhartsen i 1931. Selskapet holdt da til på Flekkerøya med eget mottak og fiskeforretning i Kristiansand. Selskapet ble etter hvert overtatt av sønner og svigersønner av Selmer Reinhartsen, og virksomheten ble utvidet med grossistvirksomhet og eksport av laks.

Fiskeeksperten Reinhartsen var det første av fire selskap som ble fusjonert ut av Reinhartsen & Co AS i 1994.

Reidar Fredriksen (barnebarn til Selmer) er daglig leder og eier av selskapet og var den første fiskehandleren i Norge med fagbrev. I dag består bedriften av ni ansatte med fiskehandlerbrev, 4 med fiskeindustrifagbrev og åtte med kokkefagbrev.

I 1995 flyttet de inn i moderne lokaler på Fiskebrygga i Kristiansand der hele verdikjeden er representert: Fiskemottak, fiskematproduksjon, røykeri, gourmetkjøkken og catering. I tillegg har de detaljutsalg i Lillemarkens Senter samt på Fiskebrygga.
Fiskeeksperten Reinhartsen har ved flere anledninger vunnet medaljer i NM Sjømat, og byens turistguider har Fiskebrygga som fast stoppested i sommerhalvåret. Stedet lokker med vakker beliggenhet ved sjøen, servering på bryggekanten og muligheten for å blant annet kjøpe med seg deres spesialitet; røkt laks fra deres eget røkeri. Sistnevnte har vi brukt i kombinasjon med fersk laks i laksetartaren.

www.fiskeeksperten.no

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.