Skreimølje

SkreimøljeOppskrift (4 personer)

1 kg skrei i skiver
Rogn
Lever
Salt
Eddik
5 sorte pepperkorn
1 laurbærblad
½ løk, finhakket
Sitron
Kokte poteter
Fersk persille, hakket

Skreimølje:
Vask og rens rognen.
Pakk den inn i matpapir og fest det med bomullstråd.
Kok opp vann og tilsett ½ dl salt og 1 ts eddik per liter.
Når vannet koker trekker du kjelen av platen og trekker rognen i ca. en halv time.

Rens leveren godt og del den opp i små terninger.
Legg leveren i en kjele med laurbær, løk, litt eddik og salt og pepper.
Hell på vann til det dekker leveren.
Kok opp og ta kjelen av platen. La det trekke et par minutter.

Kok opp vann med ½ dl salt og 1 ts eddik per liter.
Trekk kjelen av platen og trekk fiskeskivene i 10 minutter.

Server den nytrukne skreien med rognen i skiver og leveren i sin egen kokelake.
I tillegg kokte poteter, sitron og et dryss av ferskhakket persille.
Ønsker du saus bruker du litt av kokekraften og koker inn den med litt smør, fløte og sitron.

Vinanbefaling til skreimølje: Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014, Rhône, Frankrike

Dette er en frisk og fruktig ung franskmann laget av grenache og syrahdruer. Vinen har en dyp rødblå farge og litt bæraktig aroma med preg av mørk og rød frukt, urter og ørlite vanilje. Den har en passe tanninstruktur som renser munnen mellom hver munnfull.

Varenr: 5598101
Pris: 159,90

Bestill vinen her

Her finner du flere oppskrifter på fisk!

Få ting er så innbydende som den muskuløse og magre skreien med sitt hvite, vakre kjøtt. Sesongen varer helt til april, så det er bare å meske deg mens du kan! Vi kan komme på utallige måter å tilberede den på, og mengder av smaksrikt tilbehør, men best av alt er den tradisjonelle skreimøljen.

Tekst og foto skreimølje: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.