Thailandsk fiskesuppe (Tom Kha pla)

Oppskrift (4 personer)

20 blåskjell
300 gram laks/ørret filet
200 gram breiflabb filet
1 liter fiskekraft
1 liter kokosmelk
1 ss palmesukker, eller 1/2 ss hvitt sukker
1 lime
1/2 bunt koriander
1 pose thailandsk basilikum
1 pakke galangal
1 finger ingefær
1 hel grønn chili
12 limeblader (blader fra kaffirlime-treet med en sterk aromisk smak)
1/4 purreløk i tynne skiver
1 gulrot i tynne skiver
3 – 4 ss fiskesaus

  1. Kok opp fiskekraften med kokosmelken og ha i galangal, ingefær, chilli, limeblader, palmesukker og halvparten av fiskesausen, la det trekke i 45 min.
  2. Kutt fisken opp i 2 x 2 cm stykker og rens den for ben og skinn.
  3. Rens blåskjellene for tang og tare, gjerne med en stålbørste under rennende kalt vann. Plukk ut eventuelle skadede skjell og kast de. La blåskjellene stå i rennende kalt vann i 15 minutter i vasken.
  4. Finkutt garnityret i strimler – grønnsakene.
  5. Rens urtene – Thailandsk basilikum og koriander.
  6. Sil av kraften over i en beholder og tilbake i kjelen.
  7. Smak til suppen med fiskesaus og sukker deretter limesaft fra limen som du tilsetter du rett før suppen serveres.
  8. Ha skjellene i suppen sammen med grønnsaksgarnityret, la det trekke på svak varme i 3 minutter til blåskjellene åpner seg (fjern eventuelle lukkede skjell).
  9. Ha deretter i fisken og la suppen trekke i ytteligere 3 minutter til fisken er ferdig.
  10. Tilsett thailandsk basilikum rett før servering.

Server med koriander og finkuttet chilli på toppen av suppen eller som tilbehør gjestene kan forsyne seg selv av.

Vinanbefaling til Thailandsk fiskesuppe
André Brunel Le Mistral Chardonnay
Vinmonopolnummer: 10077606
Pris: 419,90

Hvitvin til fisk- og skalldyrssupper

Det viktigste du skal tenke på når du velger hvitvin til fiskesuppe er at den skal by på god fruktighet, sitrus og ha en frisk ettersmak. Skal du servere en passende hvitvin, er en Chardonnay som André Le Mistral fra Rhône-dalen i Frankrike et utmerket valg til de fleste fiske- og skalldyrsupper. Har du kunnskap om vingårdene i distriktet Châteauneuf-du-Pape, vet du at været er ganske hardt i dette området. Vinbøndene er faktisk avhengig av stormene de kaller Mistral, som oversatt betyr mesterlig.

Stormene som nå i september er på sitt kraftigste sørger for å tørke druene etter regnet som igjen beskytter vindruene og rankene mot frost og vingårssykdommer, dette siden stormene er med på å redusere fuktigheten. Vinentustiaster snakker ofte om at de kan smake terroir, noe som ikke lar seg oversette til norsk. Det betyr noe som jordsmond blandet med miljøet jordsmondet ligger i. Litt komplisert er det, men smaken fra druene i området har et flott serpreg som smakes godt på vinen. En lang og frisk ettersmak som akkompagnerer fisk- og skalldyrssuppe ganske så perfekt.

Tekst/Foto/Kokk: Knut Whist/Per Heimly/Jonas Hagman

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.