Skreimølje
Oppskrift (4 personer)
1 kg skrei i skiver
Rogn
Lever
Salt
Eddik
5 sorte pepperkorn
1 laurbærblad
½ løk, finhakket
Sitron
Kokte poteter
Fersk persille, hakket
Skreimølje:
Vask og rens rognen.
Pakk den inn i matpapir og fest det med bomullstråd.
Kok opp vann og tilsett ½ dl salt og 1 ts eddik per liter.
Når vannet koker trekker du kjelen av platen og trekker rognen i ca. en halv time.
Rens leveren godt og del den opp i små terninger.
Legg leveren i en kjele med laurbær, løk, litt eddik og salt og pepper.
Hell på vann til det dekker leveren.
Kok opp og ta kjelen av platen. La det trekke et par minutter.
Kok opp vann med ½ dl salt og 1 ts eddik per liter.
Trekk kjelen av platen og trekk fiskeskivene i 10 minutter.
Server den nytrukne skreien med rognen i skiver og leveren i sin egen kokelake.
I tillegg kokte poteter, sitron og et dryss av ferskhakket persille.
Ønsker du saus bruker du litt av kokekraften og koker inn den med litt smør, fløte og sitron.
Vinanbefaling til skreimølje: Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014, Rhône, Frankrike
Dette er en frisk og fruktig ung franskmann laget av grenache og syrahdruer. Vinen har en dyp rødblå farge og litt bæraktig aroma med preg av mørk og rød frukt, urter og ørlite vanilje. Den har en passe tanninstruktur som renser munnen mellom hver munnfull.
Varenr: 5598101
Pris: 159,90
Her finner du flere oppskrifter på fisk!
Få ting er så innbydende som den muskuløse og magre skreien med sitt hvite, vakre kjøtt. Sesongen varer helt til april, så det er bare å meske deg mens du kan! Vi kan komme på utallige måter å tilberede den på, og mengder av smaksrikt tilbehør, men best av alt er den tradisjonelle skreimøljen.
Tekst og foto skreimølje: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich