Karrisild – sildeoppskrifter

Karrisild sildeoppskrifter av Eivind HellstrømOppskrift

6 kryddersildfileter
4 vårløk
1 eple
1 sylteagurk
2 ss kapers
150 g hjemmelaget majones
3 ss crème fraîche
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
2 ss karri
Salt
Pepper

Karrisild
Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og eple og sylteagurk i terninger.
Skyll sildefiletene i kaldt vann, og tørk dem eller vann dem ut hvis de er for salte.
Skjær sildefileten i gaffelbiter.
Bland silden med vårløk, eple, sylteagurk og kapers.

Bruk en annen arbeidsbolle og bland sammen majones, crème fraîche, hvitvinsedikk, sukker og karri, og smak til med salt og pepper.

Bland sausen og sildeblandingen forsiktig sammen, og hell over på glass. Karrisilden kan serveres nylaget. Holder ca. 1 uke i kjøleskapet.

Foto karrisild: Monica Friedrich Johannessen

Lag sild á la Hellstrøm til jul!

For fjerde år på rad lanserer Eyvind Hellstrøm sin kompromissløse juleakevitt, og akevitten som inngår i blenden har dermed rukket å bli litt eldre. Det gjør den til en mer moden akevitt med enda høyere kvalitet enn foregående år. Den er en perfekt match til julens fete, salte og smaksrike mat, og selvfølgelig til sild – spesielt til hans egne sildeoppskrifter, som vi her deler med deg!

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, og denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjelen. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. I tillegg er julen og alt det den innebærer av deilig mat og drikke for meg personlig et av årets høydepunkter, og det var derfor naturlig å også lage en egen juleakevitt. Denne er fyldigere og mer sødmefull enn den vanlige akevitten min, og dermed en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.

En god match er den også til sild – og hva kan vel passe bedre enn Eyvinds egen sildeoppskrifter? Her får du fire av dem; karrisild, sennepssild, tomatsild og en gløggsild!

Sennepsild

Sennepssilden skal trekke i minst 24 timer før servering for at den skal sette seg.

Her har du oppskriften på sennespssild!

Gløggsild

Eyvind Hellstrøm har også laget en egen gløgg der basen er en økologisk montepulciano av høy kvalitet, som gir gløggen en flott fruktkarakter. Den er så tilsatt marsala, krydret med blant annet nellik og kardemomme, og søtet med akasiehonning i stedet for sukker. Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen. Det gjør den friskere, mer balansert og litt mer sitruspreget enn andre gløgger.

Her har du oppskriften på gløggsild!

Tomatsild

Hellstrøms Juleakevitt kan drikkes romtempererert, men server den helst kjøleskapskald. Temperaturen stiger raskt i glasset, og den får dermed automatisk en fin kjellertemperatur som gjør den avkjølende til maten, samtidig som den ikke er for kald.

Her har du oppskriften på tomatsild!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.