Panna cotta
Oppskrift (6 porsjoner)
2,5 plater gelatin
1 vaniljestang
6 dl kremfløte
100 g sukker
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet. Snitt vaniljestangen på midten, skrap ut frøene og ha alt gryten sammen med 4 dl av fløten og alt sukkeret. Kok forsiktig opp og ta gryten av platen. Fisk opp vaniljestangen og ha i resten av fløten i. Rør godt rundt og ha gelatinen i. Rør rundt, og hell blandingen i seks små former eller glass.
Server panna cotta med frisk bærsaus. Den lages enkelt av f.eks. bjørnebær, melis og litt sitronsaft. Ha ingrediensene i en food prosessor eller bruk en stavmikser til blandingen er glatt.
CREME BRULEE
Oppskrift (4 personer)
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
2 dl helmelk
75g sukker
4 eggeplommer
75 g brunt sukker til glasur
Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok stangen og frøene opp sammen med fløte, melk og sukker. Avkjøl blandingen. Pisk sammen eggeplommene, og tilsett melkeblandingen i den. Sil blandingen og hell den over i ildfaste porsjonsformer. Sett dem deretter i en dyp langpanne, og hell vann i den til det dekker 1/3 av formene. Stek créme brûleen i 30–40 minutter til den er litt fast i konsistensen. Avkjøl og dryss et tynt lag med brunt sukker over. Sett formene under grillelementet i ovnen i ca. 2–3 minutter til sukkeret karammelliseres.
Hvis du ønsker å pynte retten kan du kutte opp noen jordbær eller andre bær og legge forsiktig på eller ved siden av desserten.
ISKREM
Oppskrift (4 personer)
4 dl helmelk
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
6 eggeplommer
150 g sukker
Hell melk og fløte i en stor tykkbunnet kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene i kjelen. Legg også stangen i. Kok opp under omrøring og trekk deretter kjelen fra varmen. La melkeblandingen avkjøle, mens du visper eggeplommer og sukker sammen til en luftig eggedosis. Bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Fjern vaniljestangen fra melkeblandingen og hell den forsiktig i eggedosisen under konstant visping. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Rør i den over svak varme til den begynner å tykne og bli kremaktig. Det må absolutt ikke koke.
Fyll vasken med kaldt vann, og sett kjelen i. Rør til eggekremen er avkjølt. Hell kremen over i en metallbolle slik at kulden transporteres raskere og dekk bollen med plast. Sett den i fryseren, og la den stå i ca. 2 timer til kremen er begynt å fryse inn. Ta den deretter ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser eller visp. Dette må du gjenta minst to ganger før kremen fryser helt. Dekk bollen med plast ellers danner det seg iskrystaller på overflaten.