Grønnkålchips

Grønnkålchips oppskriftOppskrift

Grønnkål
Rapsolje til frityr
Salt

  1. Varm opp rapsoljen i en dyp kjele. Oljen skal oppnå og ha en temperatur på 130 grader.
  2. Legg grønnkålbladene forsiktig ned i frityren med en fiskespade.
  3. Friter bladene i 8-10 minutter.
  4. Fordel bladene utover en rist og smak de til med salt mens de fortsatt er varme.

Grønnkålchips kan benyttes som snacks eller garnityr. Disse chipsene kan fint oppbevares og holde konsistensen i to uker i en dyp oppbevaringsboks. Legg tørkepapir i bunn av beholderen og fyll den opp. Til slutt dekker du til beholderen med aluminiumfolie.

Tips: Du kan fint fritere store og hele blader av grønnkål. De gjør seg fint som pynt på tallerkenen eller kan fylles med passende innhold som en skål på en tallerken. Ha alltid et vått kjøkkenhåndkle tilgjengelig under fritering. Skulle det oppstå varmeutvikling i kjelen/frityren som fører til brann, legger du det våte kjøkkenhåndkle over gryten og slår av varmen. Dette er den eneste metoden som fungerer effektivt for å stoppe brannen.

Tekst/Foto: Knut Whist

Grønnkålchips fra Opland Burger & Steak

Vi liker grønnkål veldig godt, det gjør også Karen, vår burgerkokk.

Karen Hevrøy fra Opland Burger & Steak

Denne grønnkålchips oppskriften er gjort i samarbeid med Karen Hevrøy som til daglig lager burgere hos Opland Burger & Steak. Hun kan fortelle at det er mye mer du kan gjøre med chipsen. Prøv deg gjerne frem med andre smakstilsetninger enn salt, men husk; skal det sitte igjen i chipsen må du krydre rett etter de kommer opp fra frityren og er lagt på risten for at det skal sette seg fast på grønnkålen.

God fornøyelse!

Julemat er ekte matglede

Uten tvil er julemiddagen nordmenns mest høytidelige måltid. Det er lange tradisjoner som skal ivaretas, og måltidet skal gjerne nytes over flere dager.

Julemat er ekte matglede fra bunnen av

Foto: Knut Magne Whist

I Norge er julemiddagen langt i fra standardisert som ett enkelt måltid. Variasjonen på norsk julemat er veldig stor, den beveger seg i alt fra de mest populære klassiske rettene som svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk, til torsk, lam, kalkun, reinsdyr og flere andre retter.

Først og fremst er det den familiære matkulturen som skal ivaretas ved middagsbordet. Flere generasjoner har laget julematen på nøyaktig den samme måten år etter år. Fremgangsmetodene går gjerne i arv, og nåde den som prøver å tilpasse oppskriften med noe nytt. Det kan resultere i hysteriske meningsytringer som at julaften er ødelagt eller at vi like gjerne kunne spist pizza.

I tradisjonens tro handler julemåltidet om å oppleve det samme som tidligere har blitt opplevd rundt middagsbordet på julaften. Det er flere sider som spiller inn; det skal lukte slik det har luktet tidligere år fra kjøkkenet, det skal se slik ut det alltid har sett ut, mens hedersgjesten som ofte er alt ifra svineribbe til pinnekjøtt og lutefisk skal være tilberedt på nøyaktig den samme måten. Alt tilbehøret skal også være tilberedet likt som tidligere.

Kanskje er den eneste retten det kan prøves noe nytt med uten å skape for sterke reaksjoner, forretten. Hovedretten og desserten skal ikke tukles med, men lages helt likt som tidligere.

Det beste med desember er at det er 23 dager hvor du på forhånd kan lage og prøve deg frem på hva andre spiser på julaften, siden det ikke er «lov» å endre så mye selv på selveste høytidsdagen. Det kan være en god idé, for det er så mye mer å kose seg med enn bare rettene som skal serveres på julaften. Her har du oppskriften på julemiddager med juleribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk og en fantastisk utradisjonell tradisjonell juleburger!

Her finner du oppskriftene til; Julemat er ekte matglede

Tekst/Foto: julemat er ekte matglede// Knut Magne Whist / Kulinarisk.no /

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.