Del oppskrift

Blomkålmos

Oppskrift

1 stor blomkål, skåret i små stykker
100 g smør
Salt og hvit pepper

Blomkålmos
Kok blomkålen i usaltet vann til den er mør.
Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele.
Smak til med salt og pepper.

Blomkålmosen fungerer like godt som det poteten gjør til maten, om ikke bedre i noen tilfeller. Andre kryddere kan tilsettes oppskriften for å matche eller utfordre andre smaker som ligger på tallerkenen.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

HJEMMELAGET POTETMOS

PotetmosOppskrift

3/4 kg poteter
75 g smør
salt og nykvernet pepper

Skrell potetene, kok dem møre og hell av vannet. Tilsett smøret og legg på lokk. Når smøret er smeltet moses potetene. Smak til med salt og pepper.

Den hjemmelagde potetmosen er alltid best mener vi. Hvis du vil leke litt med oppskriften kan du tilsette ganske mye forskjellig som purreløk, ost, bacon, krydderurter, chili, litt fløte, pølsebiter og nesten hva som helst. Eller hva med å ha litt bacon, syltet rødbete og sprø løk på mosen? Da får du en rett danskene kaller «Brændende kærlighed» som smaker godt som bare det.

GULROTMOS

Oppskrift

1 kg gulrøtter
100 g smør
1 klype havsalt

Finrasp gulrøttene og kok dem møre i smør i ca. 15 minutter. Kjør blandingen med en stavmikser, og smak til med salt.

Ønsker du å smakstilsette mosen, kan du bruke passende kryddere til retten du serverer, men pass på at du ikke krydrer den for lik. Det skal fortsatt smake gulrot av mosen.

Flere mos, pure og stappeoppskrifter finner du her

Mos og pure kan ofte løfte presentasjonen av retten du serverer, men den løfter også smaken. Ofte vil mennesker som sier de ikke liker grønnskaper synes at mos smaker godt.

SELLERIROTMOS

Oppskrift

1 stor sellerirot, i små terninger
100 g smør
Salt og hvit pepper

Kok selleriroten i usaltet vann til den er mør. Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper.