Weingut Johann Topf

– Topf Grüner Veltliner Strassertal 2015

Weingut Johann Topf

Ukens vin er en lett og ukomplisert østerriksk hvitvin basert på 100 % Grüner Veltlinerdruer. Den kombinerer sprøhet og lyse frukter som grønne epler med svake hint av krydder og stilrene mineralske undertoner. Dette er ypperlig drikke til fisk, grønnsaker og lyst fjærkre – gjerne grillet. I tillegg er den heller ikke dum til sushi!

Topf Grüner Veltliner Strassertal 2015 kommer fra den familieeide østerrikske vingården Weingut Johann Topf, som siden 1649, har vært i én families eie. I dag er det Johann Topf III, som styrer skuten. I januar 2012 kom han til Norge for første gang, og ikke lenge etter var hans viner å finne også på det norske markedet.

For Johann er hele produksjonslinjen i fokus, alt fra å snu vinmarken for å oppnå bedre soleksponering, via eksperimentering med gjær og ulike typer fat, til design av etiketten. Innsatsen har gitt resultater og i dag leverer Weingut Johann Topf svært interessante viner over hele verden.

Gården var allerede nevnte i en lokal kirkebok i 1649, og har vært i familiens eie siden den gang. I løpet av årene har de ervervet seg flere vinmarker, og har i dag totalt 26 hektar. De etterstreber stadig å forbedre kvaliteten på sine viner. Druene plukkes for hånd, og de bruker kun økologisk fertilisering av jordsmonnet. I dag er også to av hans fire sønner involvert i familiebedriften.

I 1992 ble organisasjonen Die Mitgliedsbetriebe der Österreichischen Traditionsweingüter stiftet. Johann er en av medlemmene og i 2010 bestemte han og de 23 andre medlemmene å innlemme 52 vinmarker fra Kremstal, Kamptal, Wagram og Traisental som Erste Lage-viner (premier cru). Østerrikes DAC-vinlov blir støttet av gruppen, men det bekymret dem at det ikke fantes noen spesifikk anerkjennelse av enkel vinmark, slik det gjør i andre land. Derfor er gruppens mål at denne klassifiseringen skal beskytte kvaliteten på druene, samtidig som den skal hjelpe østerrikske forbrukere å gjenkjenne eksepsjonell kvalitet.

Deres filosofi er at alle vet at du kan lage god vin ut av kun en eneste god vinmark. Grunnet DAC-reguleringer, er det bare tillatt for Riesling og Grüner Veltliner-viner å bruke Erste Lage-symbolet. Logoen til gruppen symboliserer vindyrkere som prøver å orientere seg i et kompleks miljø av geologi, mikroklima og kosmiske innflytelser. Posisjonen til solen og månen samt månefasene spiller også en viktig rolle.

Johann Topf er blitt tildelt Erste Lagen-sertifisering for følgende vinmarker:

Grüner Veltliner Offenberg, Grüner Veltliner Gaisberg, Riesling Heiligenstein og Riesling Wechselberg Spiegel.

 

Topf Grüner Veltliner Strassertal 2015

Vinmonopolnummer: 9764701

Pris: 129,90 kr

 

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.