Tradisjonsrik chardonnay fra Chablis

J. Moreau St. Bris 2014En lang rekke franskmenn med sans for kvinner med arverett til vinmarker går som en rød tråd gjennom J. Moreau & Fils over 200 år lange historie. I dag er det en kvinne som står i bresjen for vinhusets rene, syrefriske og klassiske viner og ukens vin er intet unntak. Hennes St. Bris er et ypperlig valg i sommervarmen til østers og annen sjømat i tillegg til fisk og hvitt kjøtt.

J. Moreau & Fils ble grunnlagt i 1814, og er drevet av lidenskap for vin og tradisjonelle verdier! Resultatet er rene, syrefriske og klassiske viner.

Det var Jean Joseph-Moreau som etablerte Moreaudynastiet, da han kom til Chablis fra Montbard, nær Dijon, hvor han hadde arbeidet som tønnemaker. Arbeidsløs som han var, søkte han lykken i Chablis, hvor han ikke bare fant arbeid, men også en kjæreste. Ved giftermålet fikk han tilgang på vinmarker, og Moreau-Ducard så dagens lys.

Familiens menn hadde sans for vakre kvinner med store vinmarker i bakhånd. Også Jean Josephs sønn, Alexandre, giftet seg til ny vinmark gjennom giftermålet med mademoiselle Rioette, hvis far var en stor landeier i området. Deres sønn igjen fortsatte med velgjørende giftermål som skaffet firmaet mange nye hektar å dyrke.

Etter 2. verdenskrig var Moreaunavnet velkjent verden rundt. De var størst i Chablis, og mens andre hadde vanskeligheter med å komme ut i markedet, fant man Moreauflasker kloden rundt.

I 1965 startet Jean-Jacques Moreau en ekspansiv oppkjøpsperiode i området rundt landsbyen Vivieres, i det østlige området i Chablis. I løpet av en tiårs¬periode ble 365 bønder kjøpt ut slik at Moreaufamilen til slutt kontrollerte 65 hektar i et samlet område. Det er unikt i hele Burgund!

I 2007 ble vinmakeren Lucie Depuydt ansatt. Hun kommer fra Chablis og har studert kjemi. Hun ønsker å bevare det aromatiske potensialet i druene, og få frem uttrykket og karakteristikken fra jordsmonnet. Hun vil ikke at vinene skal gjemmes bort bak eik. Hun tilbringer mye tid i vinmarkene og hennes kunnskap om jordsmonnet eller terroiret som franske vinmakere kaller det er veldig   imponerende.

Hennes St. Bris 2014 er laget på 100 % sauvignondruer som er en syrefrisk og full av deilige toner av stikkelsbær, pasjonsfrukt, brennesle og mineraler. Et godt valg nå i sommervarmen til sjømat, fisk og hvitt kjøtt!

Vinmonopolnummer: 3160901
Pris: 139, 90
Bestill vinen her

Tekst og foto: Kulinarisk.no /  Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.