Ukens vin: Økologisk Cava – Anna de Codorníu Organic Brut

Cavaen som hyller kvinnen

Økologisk, feminin, sprudlende og perfekt til fisk og skalldyr. Anna er vinprodusentens viktigste kvinne.

Cavaen som hyller kvinnen Økologisk Cava Anna de Codorníu Organic Brut

Anna ærer Codorniú-arvingen ved samme navn, som giftet seg med vingårdsmannen Miquel Raventós i 1659. Vinens duft har toner fra tropisk frukt som ananas, sitrus, grapefrukt og lime. Den har en fin mousse med lang ettersmak. Vinmonopolnummer: 6991601

Spanjolenes mest populære premium cava har blitt økologisk
I dag lanseres Anna de Codorníu Organic Brut her i Norge. I perfekt tid for planlegging av en god 17. mai-frokost med en sprudlende aperitiff, hentet fra det nedre prissjiktet. Den tørre, friske og økologisk sertifiserte cavaen vil også passe utmerket til lett sjømat, asiatiske retter som sushi, sashimi eller en mildt krydret carpaccio.

Anna
Anna de Codorníu er en premium cava der Chardonnay for første gang utgjør mesteparten av blandingen. Dette gir vinen en tørr og elegant stil. Vinen kom på markedet i 1983, og er den mest solgte premium cavaen i Spania; som nå er å finne i økologisk utgave.

Det er ingen lettvekter som lanserer denne økologiske cavaen. Codorníus familievirksomhet spores tilbake til midten av 1500-tallet. Jaume Cordorníu grunnla familiebedriften, Cordorníu, og Anna var den siste av etterkommerne med dette etternavnet. Hun hadde en viktig rolle. Ekteskapet med Miquel Raventós i 1659 ble en union mellom to familier med lange vintradisjoner. Etter dette kalte arvingene seg for Raventós.

Cavaens opprinnelse
En direkte etterkommer var Josep Raventós i Fatjó. Han var arving til vingården, men også en rastløs type som higet etter å skape sin egen merkevare gjennom å lage en vinproduksjon der han baserte seg på imitasjoner. Det var dermed han som i 1872, ved hjelp av tradisjonell metode, skapte cava, en etterlikning av den franske champagnen. Med det etablerte han en helt ny industri i Penedés-regionen, som med sine hvite druer er en av landets beste vinproduserende regioner etter Rioja. I dag er det også regnet som et av de eldgamle vingårdsområdene i Europa.

Arkitektonisk perle
Hans førstefødte, Manuel Raventós Domenech, overtok, og gjorde cavaen kommersiell.
Han møtte motgang da vinlus begynte å herje vinavlingene på slutten av 1800-tallet. Han visste likevel råd gjennom å plante amerikanske rotstokker, underjordiske stengeldeler, som var resistente. I moderne tid har det derfor blitt vanlig å pode vindruesorter på resistente rotstokker.

Det var også Raventós Domenech som gav ordre om bygging av vinkjellerne ved Sant Sadurní d’Anoia, som i nyere tid ble utnevnt til et nasjonalmonument av kong Juan Carlos I. Valget falt på den katalanske arkitekten Josep Puig i Cadafalch, for å designe anlegget som i dag er blant Spanias største vinkjellere, og en arkitektonisk perle. Arkitekten hadde da også gått i lære hos den modernistiske arkitekten Lluís Doménech i Montaner, som var kjent for Hospital de Sant Pau og Palau de la Música Catalana i Barcelona, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Utfør en skål
Når du tar deg en slurk med Anna, så husk å skåle for kvinnen som la grunnlaget for cavaens opprinnelse.
Cava er en musserende drikk som først og fremst handler om feiringer av livets vakre begivenheter. Smaken er ung, fylt av eple, ananas og sitrus. Prøver du den sammen med sushi vil du kjenne at sitrus-tonene åpner seg når du får smaken av fisk og ingefær blandet med cavaen. Cavaen er laget ved hjelp av annengangsgjæring på flaske, med 15 måneders modning på bunnfallet.

Skål for Anna!

Vinmonopolnummer: 6991601
Volum: 75 cl
Pris: 189,90 kr

Økologisk Cava – Tekst/Foto: Guri Haram/Knut Whist

Oppdag Økologisk Cava

– Bærekraft og Bobler i Én Flaske

Tekst: Knut Whist

Økologisk Cava har raskt blitt et populært valg for de som ønsker å kombinere bærekraftighet med den sprudlende gleden av en god boblevin. I denne artikkelen utforsker vi gledene ved økologisk Cava, hva som gjør det unikt, og hvorfor stadig flere vinelskere vender seg til denne bærekraftige drikkemuligheten.

Bakgrunnen av Bærekraftig Glede

Økologisk Cava er ikke bare en vin, det er et uttrykk for en livsstil som setter naturen først. Ved å velge økologiske druer og følge strenge bærekraftige praksiser gjennom hele produksjonsprosessen, bringer produsentene denne sprudlende drikken til bordet med en ekstra porsjon miljøvennlig omsorg.

Smakfulle bobler med etisk opprinnelse

Økologisk Cava skiller seg ut med sin karakteristiske smak, som reflekterer terroiret og dedikasjonen til bærekraftige dyrkingsmetoder. De friske notene, elegante boblene og de komplekse smakene gjør hver slurk til en opplevelse som ikke bare tilfredsstiller ganen, men også gir en følelse av å støtte ansvarlig vinproduksjon.

Kvalitet som betyr noe mer

Når du velger økologisk Cava, velger du ikke bare en vin, men også en livsstil. Økologiske sertifiseringer bekrefter at druene dyrkes uten bruk av skadelige kjemikalier, og produksjonen følger strenge miljøstandarder. Dette gir deg ikke bare trygghet når det gjelder kvalitet, men også en følelse av å bidra til en mer bærekraftig vinverden.

Populær trend med økologisk Cava

Den økende interessen for økologisk Cava indikerer en tydelig trend blant forbrukere som verdsetter både kvalitet og bærekraftighet. Flere vinprodusenter har tatt steget mot økologisk vinproduksjon, og utvalget av økologisk Cava fortsetter å vokse, noe som gir forbrukerne et bredere spekter av valg for å tilfredsstille deres smak og etiske verdier.

Nyt boblene som respekter naturen og smaken

Økologisk Cava gir vinelskere muligheten til å nyte de forfriskende boblene samtidig som de støtter miljøvennlig vinproduksjon. Ved å velge økologisk Cava, setter du etikken bak vinproduksjonen i forsetet, og du får en smakfull opplevelse som går utover det konvensjonelle. Utforsk de spennende variantene tilgjengelige i dag og bli med på reisen mot bærekraftig glede med hver skål av økologisk Cava.

Som Shakespeare ville gjort, still deg selv spørsmålet, smaker naturlig Cava bedre enn unaturlig Cava? 

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.