Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2013

Ukens vin er laget etter den tradisjonelle ripassometoden og passer utmerket til grillet kjøtt og and.

Santa Sofia og familien Begnoni holder til på historisk grunn i landsbyen Pedemonte, midt i det klassiske Valpolicella Classico-området. Kjellerne ligger vegg i vegg med majestetiske Villa Serego, bedre kjent som Santa Sofia-slottet, et praktbygg som ble påbegynt allerede i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som engasjerte arkitektgeniet Andrea Palladio til å tegne en gedigen villa på eiendommen sin i Valpolicella. Flere av Palladios bygninger er i dag på verdensarvlisten til UNESCO.

Giancarlo er fortsatt sjef i kjelleren selv etter 48 år, men har overlatt stadig mer til sønnen Luciano.

Giancarlo er fortsatt sjef i kjelleren selv etter 48 år, men har overlatt stadig mer til sønnen Luciano.

Azienda Agricola Santa Sofia er kjent som et lite, kvalitetsbevisst vinfirma som under ledelse av Giancarlo Begnoni har tatt stadig nye steg. Vinproduksjonen kom i gang der alt i 1811, mens Giancarlo Begnoni kom inn på eiersiden i 1967.

De kjøper druer fra en rekke forskjellige vinbønder over hele regionen. De aller fleste har vært samarbeidspartnere i mange år og vinhuset legger føring for hvordan bøndene driver jordbruket og følger opp hver enkelt dyrker, slik at kvaliteten hele tiden ligger helt på topp. De har lagt stor vekt på forsiktig pressing og såkalt kald fermentering for å fremme de fine aromaene i vinene. De har også tatt fullstendig avstand fra kjemisk og mekanisk stabilisering av vinene under produksjonen.

Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2013Det siste er ikke så altfor vanskelig, for Giancarlo har skapt et vinhus med et godt renommé, slik at den begrensede produksjonen Azienda Agricola Santa Sofia lager har fått plass på mange berømte vinkart på restauranter og hoteller verden over.

Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2013, dufter av morell, røde epler og tobakk. Anslaget på munnen er preget av røde epler, kirsebær og lakris. Vinen har god fylde, flott balanse og en fin avslutning. Den er laget etter den tradisjonelle ripassometoden som blant annet innebærer at ferdig vin legges på restene etter amarone- og recioto-produksjon for annen gangs gjæring. Deretter lagres den i ni måneder på slavonske eikefat. Den passer utmerket til grillet kjøtt og and.

Hvert år kårer det respekterte tyske magasinet «Meininger Weinwirtschaft De 100 beste viner, og Santa Sofia Valpolicella Ripasso ble kåret som nr. 3 i 2015.

Vinmonopolnummer: 5700501

Pris:159,90

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.