Ukens vin: Fetzer Valley Oaks Zinfandel

Oppdag Zinfandel på nytt!

Fetzer Valley Oaks ZinfandelAmerikanske Fetzer har akkurat lansert en ny og spennende vin i Bib-format. Det er en frisk og fruktig Zinfandel med lavere alkoholprosent og mindre sukker enn du er vant til fra amerikanske Zinfandel-viner.

Den californiske zinfandeldruen er kjent som fyldig og festlig, uavhengig og upretensiøs og allsidig så vel som individuell. Inntil nylig ble Zinfandel betraktet som Californias mystery grape, fordi dens opprinnelse var ukjent. I 2001 bekreftet DNA-analyser at Zinfandel-druen stammer fra Crljenak Kastelanski, en gammel kroatisk drue. Italias kjente drue, Primitivo, stammer også fra Kroatia og har likt DNA som Zinfandel. Vinstokkene til Zinfandel er derimot annerledes og størrelsen på drueklasene skiller seg ut fra druens genetiske tvillinger. I tillegg gir kombinasjonen av dyrking, jordsmonn og vinproduksjon Zinfandel fra California sin særpregede smak og stil, og gjør den til en del av Amerikas historie.

Zinfandel ble introdusert i California i løpet av gullrushet i 1849, og ble plantet i stor skala. Den overlevde både vinlusangrepet (phylloxera) i 1863 og forbudstiden fra 1920-1933, og trives godt i Californias typiske klima og jordsmonn. Zinfandel-vinstokkene produserer små drueklaser med rik frukt og syre som gir konsentrerte og smakfulle viner. Druens popularitet og arealområder fortsetter å vokse, og vinstokkene dyrkes på nærmere 5.000 hektar i California.

Zinfandel-druen har et fruktig preg av både mørke og røde bær og spennende kryddertoner. Du forbinder kanskje denne druen med kraftige og sødmefylte viner? Fetzer Valley Oaks Zinfandel, som ble lansert som BIB den 13. januar, er et friskere og lettere alternativ til de kraftige og mer alkoholdrevne amerikanske Zinfandel-vinene på markedet. Den har en rik lillarød farge og fløyelsmyk munnfølelse. En liten andel andre druer er blandet inn og spesielt Petite Sirah og Maxine Rouge gir mer struktur og dybde til vinen. Druene er i hovedsak dyrket i vinregionene Lodi og Coulsa, som ligger i Inland Valley mellom San Francisco Bay og Sierra Nevada-fjellene, hvor de kjølige morgenene og solfylte, varme ettermiddagene gir aromatiske viner med god syre. Vinen har en aroma preget av saftige moreller og bjørnebær, modne nyper, fine kryddertoner og hint av syltet ingefær.

Fetzer Valley Oaks Zinfandel

På smak har den fruktige anslag av bjørnebær, moreller, nyper og fioler. Det er en velbalansert vin med fin syre og behagelige tanniner. Den har også en spennende ettersmak med muskat og sort pepper. Alkoholprosenten er nede i 12,5 % og sukkerinnholdet på 4,0 g/l, altså begge deler lavere enn det vi er vant med fra andre amerikanske zinfandelviner. Den er nydelig å nyte alene, men er også velegnet til mye mat. Spesielt til pastaretter med kjøtt og/eller tomat, pizza og lyst kjøtt som kylling, svin og kalkun, gjerne godt krydret. Den optimale serveringstemperaturen er 16-18 grader.

Vinmonopolnummer: 6883506
Pris: 379,90 kr

Bestill Fetzer Valley Oaks Zinfandel her

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.