Derfor er chablis perfekt til sjømat

– Roland Lavantureux Petit Chablis 2014

Roland Lavantereux Petit ChablisFå viner passer bedre til fisk og sjømat enn Chablis. I spekteret fra frisk og ukomplisert Petit Chablis til kompleks og smaksrik Grand Cru, kan du finne vinfølge til de fleste sjømatretter. Svaret finner du så langt tilbake som 155 millioner år da hele vindistriktet lå under vann.

Terroir er et fransk begrep som er uløselig knyttet til vin. Det norske ordet er jordsmonn, men det dekker ikke hele omfanget av terroir. Det innbefatter nemlig også jordsmonnets effekt på druer og vin, samt påvirkende geografi- og klimaforhold. I Chablis betyr terroir alt. I tillegg har regionen et kjølig og marginalt klima som tvinger vinstokkene til å trekke langt ned i jordsmonnet der de tar til seg mineraler og sporstoffer.

Vindistriktet Chablis lå under vann for 155 millioner år siden, og i om lag 20 millioner år regjerte enorme mengder små østers og spiralformede bløtdyr regionen. Disse artene dannet et lag kalkmergel kalt kimmeridge. Chablis vinmarker er regelrett fulle av fossile østers og bløtdyr. Et jordsmonn som i dag gir vin som smaker og dufter av sjø, tang og østers. Senere ble kimmerigdelaget dekket av et nytt kalkholdig lag som har fått navnet Portland. En nedsenkning i landskapet har brakt fram disse lagene, slik at de ulike jordsmonnene i Chablis har klare grenser og særegenheter. Chablis dyrkes generelt i kimmeridge-jordsmonn, mens portlands-jordsmonnet, uten den samme mengden med fossile sjødyr, er tilegnet Petit Chablis. Det er likevel påvist mye kimmeridgekalk i Petit Chablis-klassifiserte vinmarker, og enkelte mener inndelingen ikke er presis nok. Domaine Roland Lavantureux er et godt eksempel på at det ofte er liten kvalitetsforskjell på Petit Chablis og Chablis. Jordsmonnet i de to klassifiseringene kan være svært like, men slik er nå engang regelverket. Lavantureux er en ny Chablisprodusent det er verdt å få med seg.

Chablis perfekt til sjømat
Få viner passer bedre til fisk og sjømat enn Chablis. I spekteret fra frisk og ukomplisert Petit Chablis til kompleks og smaksrik Grand Cru, kan du finne vinfølge til de fleste sjømatretter. Den sjøaktige mineraliteten fra jordsmonnet gjør vinen ekstra sjømatvennlig, og perfekt til østers. Til fete fløtesauser og smørstekt fisk kan en litt fatlagret Chablis være veien å gå. En tommelfingerregel når man skal finne gode mat- og vinkombinasjoner, er å se på lokale retter. Chablis ligger i innlandet hvor ferskvannsfisk er vanlig, og vinen passer også svært godt til abbor, gjørs og gjedde. I tillegg går vinen godt til kyllingretter og annen lys fugl. I Chablis serveres ofte en spesiell ande- og trøffelpølse, andouillette, som er utmerket til en moden Chablis. Det samme gjelder smaksrike oster av typen Epoisses.

I 1978 tok Roland Lavantureux over familiegården med tilhørende 7 hektar med vinmark i Lignorelles, ca 5km nordvest for Chablis. Familien hadde lenge eid vinmark, men frem til Roland tok over ble marken leid ut eller druene solgt til de lokale kooperativet. Roland ønsket å lage vin under egen etikett og sa opp gjeldene avtaler.

Roland hadde fullført ønologistudiet i Beaune og allerede i hans første årgang, 1979 viste han et stort potensiale. Hans kone Brigitte ble en del av teamet på begynnelsen av 1980-tallet og nå har hans sønner, David og Arnaud, tatt mer og mer over den daglige driften. David har ansvaret for salg og markedsføring, mens Arnaud er vinmaker. De har kjøpt flere vinmarker og eier i dag totalt 20 hektar.

I kjelleren ønsker de å påvirke vinen i minst mulig grad. Det blir benyttet termoregulert vinifikasjon for å beholde de friske Chablis-aromaene. De modner vinen på ståltanker og toppvinene på fat, men i liten grad nye fat, da det aldri skal være fataromaer på vinene deres! Arnaud Lavantureux har eksperimentert og er en av produsentene i Chablis som modner vinene sine lengst. De nye årgangene blir da sluppet senere enn andres, men kvaliteten er langt høyere. Deres Petit Chablis har en tiltalende duft av grønne epler, sitrus og anelse urter. Den er en elegant og prisverdig representant for både vinifikasjonen og terroiret og blir derfor aldri feil til hverken fisk eller skalldyr.

Roland Lavantureux Petit Chablis 2014

Vinmonopolnummer: 592101
Pris: 154,90 kr

Bestill vinen her – Petit Chablis

Foto: Monica Fredrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.