Slik velger du riktig vin til skrei!

Skreisesongen er endelig her og varer helt frem til april. Hva slags vin skal du drikke til? Rød eller hvit? Det enkleste svaret er at du kan drikke begge deler til, men ikke hvilken som helst type. Skreien, er som torsken mild på smak og lett å komplimentere. Derimot kan mye gå galt avhengig av tilbehøret du velger. Her gir vi deg fire gode forslag!

Skrei er mild på smak, så selv om det kanskje kan synes opplagt å velge en balansert hvitvin, er det faktisk like viktig å velge en vin etter hvilken type tilbehør du serverer. Jo fetere det er, jo mer syre bør vinen inneholde. Mange vil nok gå for en rødvin, kanskje fordi vi er i den kalde årstiden. Da er det viktig å unngå viner med mye tanniner i. Det kan gi deg en metallisk smak i kombinasjon med lever. Husk å servere rødvinen lettere avkjølt, ideelt sett nede i 12-13 grader. Nå som vi gjerne fyrer i peisen og generelt sett har det varmt innendørs stiger temperaturen på vinen rimelig fort også!

Vin til skrei og torsk

Vin til skrei En rød italiensk lillebror

Neste gang du er på polet og går forbi hyllene med valpolicella og rett mot ripassoene eller amaronene. Tenk deg om og snu! Lillebror Valpolicella er nemlig utgangspunktet for de mer anerkjente storebrødrene sine. Fordelen med denne vintypen er at den passer til veldig mye av den typiske norske husmannskosten. En Tommasi Valpolicella DOC 2015 til et tradisjonelt skreimåltid med tilbehør som lever og rogn, persillesmør, kokte poteter og smørdampede gulrøtter er en perfekt match.


 Tommasi Valpolicella 2015 Vinmonopolnummer: 3053301 Volum: 75 cl Pris: 149,90 kr

Tommasi Valpolicella DOC 2015

Vinrankene der druene til denne vinen vokser i DOC-området i Valpolicella. Tradisjonell vinifikasjon med syv dagers gjæring i ståltank, etterfulgt av fire måneders lagring på ståltanker og to måneder på 65 hl slavonske eikefat. Vinen har en rubinrød farge med frisk duft av kirsebær. Smaken er moderat med smak av kirsebær og hint av urter.

Vinmonopolnummer: 3053301
Volum: 75 cl
Pris: 149,90 kr

Bestill vinen her

Vin til skrei og torsk Stonewood Pinot NoirTilgjengelig amerikaner

Mens Valpolicellaen kan være den beste makkeren til deg som velger det tradisjonelle, er denne amerikanske pinot noiren for deg som er litt mer eksperimentell i mat- og vinvalget. STONEWOOD Pinot Noir er den rimeligste pinot noiren på markedet fra USA, og USA er det vinlandet som har vokst mest i Norge hva angår salg de siste 12 månedene. Dette er en lett tilgjengelig vin. Den er litt mer kjøttfull hvis du har en litt saltere rett, som hvis du f.eks. har bacon som tilbehør.


 Stonewood Pinot Noir Vinmonopolnummer: 5468701 Volum: 75 cl Pris: 139.90 kr

STONEWOOD Pinot Noir

STONEWOOD er en 100 % Californiavin laget av druen Pinot Noir. Den er lett å like som en god hverdagsvin. Den har ingen årgang og kan lett bli en favoritt. Stonewood Pinot Noir har det klassiske aroma- og smaksbilde av bringebær og kirsebær, med myk og behagelig finish. Den har en tradisjonell vinifikasjon. 12 måneders lagring på 2-3 år gamle brukte eikefat.

Vinmonopolnummer: 5468701
Volum: 75 cl
Pris: 139.90 kr

Bestill vinen her

Vin til skrei og torsk Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014Frisk franskmann

Denne Côte du Rhônen er en frisk og fruktig ung rødvin laget av grenache- og syrahdruer. Vinen har en dyp rødblå farge og litt bæraktig aroma med preg av mørk og rød frukt, urter og ørlite vanilje.


 Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014 Vinmonopolnummer: 5598101 Volum: 75 cl Pris: 129,90 kr

Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014, Rhône, Frankrike

Denne friske franske vinen har en passe tanninstruktur som renser munnen. Server den gjerne til skrei når du inkluderer tomater og andre grønnsaker som tilbehør. Den er en spesielt god sammen med fransk ratatouille.

Vinmonopolnummer: 5598101
Volum: 75 cl
Pris: 129,90 kr

Bestill vinen her

Vin til torsk João Portugal Ramos AlvarinhoVelbalansert portugiser

Foretrekker du hvitvin, er portugisiske Ramos Alvarinho et ypperlig valg. Planlegger du å servere skrei eller torsk med f.eks. ertepuré eller andre grønnsaker eller med en fløtebasert saus har denne vinen en god syre, som du trenger for å bryte ned de vegetabilske fettstoffene. Syre renser ganen, slik at du slipper følelsen av at maten vokser i munnen på deg.


 João Portugal Ramos Alvarinho Vinmonopolnumer: 3879306 (Bestillingsutvalg) Volum: 300 cl Pris: 459.90 kr

João Portugal Ramos Alvarinho BIB

Laget på Alvarinho-druen og derav en sitrusgrønn farge. Vinen har en frisk aroma av sitrus, gule epler og mineraler. Den er tørr med middels fylde og velbalansert med god frukt og syre. Lang ettersmak.

Vinmonopolnumer: 3879306 (Bestillingsutvalg)
Volum: 300 cl
Pris: 459.90 kr

Bestill vinen her

Tekst vin til skrei og torsk: Kjersti Edvartsen

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.