Marqués de Murrieta Reserva 2011

Marqués de Murrieta Reserva 2011Marqués de Murrieta er et av de mest prestisjetunge vinhusene i Spania med en historie som daterer seg helt tilbake til 1852. Dette er faktisk den eldste vingården i Rioja som fortsatt er i drift. Her produserer de sine egne druer på den kjente vinmarken Ygay. Som dagens eier, Vicente Dalmau sier.

– Vin er som et menneske – det fungerer best når det er en del av en familie og ikke en del av børsen.

Få har lenger vinhistorie i Spania enn familien Cebrian-Sagarriga. Helt siden 1511 har de eid Pazo Barrantes i Rias Baixas. De kjøper ingen druer, det er unikt i Rioja, de bruker alt de dyrker selv, og de selger heller ingen av druene sine. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 35 år fordelt på de fire røde druene Tempranillo, Graciano, Mazuelo og Garnacha. Alle druene er gjæret for seg, for så å bli blandet og lagret i 21 måneder på amerikanske eikefat. Den totale produksjonen av Murrietas er på 1,3 millioner flasker, fordelt på fire forskjellige viner hvorav 85 prosent er Murrieta Reserva.

Faren til Vicente døde da han bare var 46 år gammel av hjerteinfarkt. Vicente var da 26 år gammel og tok over vingården. Han ønsket å lage sitt eget prosjekt, noe som resulterte i Dalmau som i tillegg til de spanske druene har en andel Cabernet Sauvignon fra 56 år gamle vinstokker. 20.000 flasker Dalmau blir laget i de beste årgangene, første gang i 1994, lagret på nye franske eikefat.

Castillo Ygay er Marques de Murrieta sitt flaggskip og kan i gode år lagres opp mot 70 år. Druene til Ygay kommer fra den høyest beliggende vinmarken på eiendommen med 65 år gamle vinstokker. Castillo Ygay lagres i tre år på franske eikefat før den får 3,5 års flaskemodning, og blir bare lansert i de beste årgangene.

Marques de Murrieta Reserva 2011

Dufter av røde bær, plommer, mynte og tre med et hint av toast og voks. Den har en pen fylde med en lett moden og sødmefull fruktighet, god balanse og lengde, samt bløte tanniner. Marques de Murrieta Reserva passer utmerket til urtestekt lammelår, lammekoteletter eller entrecôte av okse.

Varenr: 360901
Marqués de Murrieta Reserva
Pris: 189,90 kr

Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.