Lag vinterferiemat med barna

Noen retter gjør seg selv, andre kan gjenbrukes som glimrende turmat dagen derpå – og alle byr på matglede og kvalitetstid.

Lag vinterferiemat med barna

FERIETID: La vinterferien by på ekte matglede med hele familien. Hva med en guddommelig barne- eller voksenkakao eller varmende lapskaus av rester fra kjøleskapet. Langtidsstekt svinenakke, pulled pork, er også allsidig. Den tar tid, men er ikke vanskelig å lage. Etter at den har gjort jobben som middag, kan restene brukes som turmat. Foto: Snorre Jøllanger /Studio Isidor

Tekst/Foto: Knut Whist /Snorre Jøllanger Studio Isidor / Monica Friedrich Johannessen / Kulinarisk.no

Det handler om langrenn, snowboard, slalåm eller aking. Enten familien ferierer hjemme, på hytta eller tilbringer ferien på et høyfjellshotell er mat noe som sjeldent blir godt planlagt.

Spises gjør det gjerne først når barna er sultne. Da går det ofte i ferdigkjøpt mat eller frossen mat som lar seg tilberede i ovnen uten særlig tilsyn.

Ta heller med barna og lag vinterferiemat sammen. Her presenterer vi retter som enkelt lar seg tilberede og som barna kan være med på å forme.

Dette gir familien fin kvalitetstid sammen og ikke minst, lærer barna ekte matglede.

Arme riddere er morsomt å lage og smaker utmerket som vinterkosemat til både frokost og lunsj.

Arme riddere

Arme riddere

ENKELT OG GODT: Arme riddere er enkelt, godt og kan nytes av hele familien.

Oppskrift

2 1/2 dl melk
3/4 dl fløte
2 egg
1 ts malt kanel
1/8 ts nyrevet muskatnøtt
60 g sukker
1/2 loff skåret i 4 cm tykke skiver
125 g usaltet smør

  1. Pisk melk, fløte, egg, kanel, muskat og sukker i en stor bolle.
  2. Legg brødskivene i blandingen til de har trukket til seg fuktighet. De skal ikke bli for bløte.
  3. Stek brødskivene på middels varme i en stekepanne til de er gyldenbrune på hver side.
  4. Tilsett mer smør hvis nødvendig. Brødet skal ese opp litt.
  5. Server med syltetøy, eller på amerikansk vis med lønnesirup.

Arme riddere er enkelt, godt og kan nytes av hele familien. Dette er en tradisjonell og rimelig dessert, men den kan fint også serveres som helgefrokost.

Er det noe barn elsker er det boller. Alle som vil i familien kan være med på å lage boller. Barna kan prøve seg frem med sine helt egne bollekreasjoner.

Bollene kan formes som figurer, biler eller det fantasien måtte komme opp med. Det kan være alt fra å putte rosiner i bollen til å prøve seg frem med biter av forskjellig typer sjokolade, sukat, gulrot, popcorn eller bacon.

Rosinboller

rosinboller

BOLLER: Her er det bare fantasien som kan sette en stopper. Best av alt, barna har det gøy på kjøkkenet sammen med resten av familien. 

Oppskrift (35-40 boller)

5 egg
1 kg mel (+ 300 – 400 g mel til å spe på med)
200 g sukker
200 g smør
1/2 liter melk
50 g gjær (helst fersk)
200 g rosiner

  1. Lunk melken og tilsett smeltet smør.
  2. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den.
  3. Tilsett egg, sukker og mel (ev.kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen.
  4. Spe på med mel til deigen virker fast.
  5. Tilsett rosinene helt mot slutten og se til at de er jevnt fordelt i deigen.
  6. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45-60 minutter.
  7. Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på.
  8. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45-60 minutter.
  9. Stek rosinboller på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).

Brownies vil alltid være populært hos barna, men voksene kan kanskje bli litt lei disse saftige og herlige bitene av sjokolade som kan tilføres alle mulige smaksvarianter.

Her har du kanskje verdens beste basis oppskrift på brownies (den klarer seg fint uten flere tilsetninger).

Det er bare å prøve seg frem sammen med barna, som mest sannsynlig er veldig interesserte å forske litt på smakstilsetninger i brownies.

Brownies

Brownies

SMELTER PÅ TUNGEN: Denne oppskriften på brownies egner seg godt til å fryse, men disse er så gode så vi tviler på at det blir noen igjen å fryse …

Oppskrift  i langpanne ca 30 x 20 cm

200 g kokesjokolade, gjerne mørk
230 g smør
130 g hvetemel
400 g sukker
2 ts vaniljesukker
4 egg

  1. Smelt smør og sjokolade i en kjele på svak varme til det er helt smeltet, tilsett sukkeret og bland godt.
  2. Rør inn et og et egg om gangen i sjokolade/smørblandingen. Rør ca ½ minutt etter hvert egg.
  3. Sikt inn hvetemel og vaniljesukker og rør dette godt sammen.
  4. Tøm røren i en liten bakepapirkledd langpanne på ca 30 x 20 cm, og stek på 160 grader i ca. 30 minutter.
  5. Browniesene skal være litt seige i midten og sprø på toppen.

Kakao for barn og voksne

Kakao hører så klart vinteren til. Hva smaker vel bedre når du kommer inn rødsprengt i ansiktet av kulde og snø, enn en god kopp varm kakao med litt krem på toppen.

Mange sverger til å ikke tukle med denne varmende sjokolade-eliksiren, men vi utfordrer gjerne kosen og prøver oss frem med litt chili for ekstra varme og/eller kombinert med en liten knert av likør.

Barna vil kanskje prøve en eller flere marshmallows i, eller ved siden, av koppen med kakao.

Varm kakao med krem og marshmallows

VARMENDE ELIKSIR: Hva smaker vel bedre når du kommer inn rødsprengt i ansiktet av kulde og snø, enn en god kopp varm kakao med litt krem på toppen. Foto: Snorre Jøllanger /Studio Isidor

Oppskrift (4 personer)

5 ss kakao 100 %
5 ss sukker
1 l lett-melk
16 marshmallows
4 kinderegg el.

Til pisket krem
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker

  1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.
  2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.
  3. Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.
  4. Når det har blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.
  5. Fortsett og røre i kjelen frem til det har blitt varm kakao.

Pisket krem

Oppskrift

1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

Fyll opp en passende kopp med varm kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppe. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.

Varm kakao med Fernet Branca Menta er en fantastisk kakaovariant på en voksen, varm kakao som smaker friskt av mint og urter. De er ikke akkurat mat, men med litt krem, lag vinterferiemat i form av voksen kakao til deg og de andre voksne. Denne varianten kaller vi; etter klokken åtte (after eight kakao).

Varm kakao med Fernet Branca Menta

Varm kakao med Fernet Branca Menta

VOKSEN-VARIANT: Voksen, varm kakao som smaker friskt av mint og urter.
 Foto: Snorre Jøllanger /Studio Isidor

Oppskrift (4 personer)

5 ss kakao 100 %
5 ss sukker
1 l lett-melk
3 dl kremfløte
1/2 ts vanniljesukker
16 cl Fernet Branca Menta

  1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.
  2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.
  3. Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.
  4. Når det har blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.
  5. Fortsett og røre i kjelen frem til det har blitt varm kakao.

Fyll opp en passende kopp med varm kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppe. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.

Hell 4 cl Fernet Branca Menta i et passende krus. Hell over varm kakao mens du rører i kruset. Legg på et godt lag med krem på toppen og pynt gjerne med litt sjokolade.

Gryteretter er populær vintermat. En gryterett kan du lage tidligere på dagen, eller dagen før den skal spises.

Her kan barna være med på hele forberedelsen av gryteretten.

Biff Stroganoff er en populær gryterett som kan lages på ca. 1 time sammen med barna.

Biff Stroganoff

TA BARNA MED: La barna til og med har en eller flere spennende forslag på ingredienser som kan prøves ut, eller muligens tas vekk? Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift  (4 porsjoner)

500 g biffstrimler
1 stor løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
350 g sjampinjong
1 rød paprika i strimler
1 ss smør
2 ss hvetemel
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss tomatpuré
2 ts dijonsennep
2 dl crème fraîche eller seterrømme

  1. Bland mel, salt og pepper i en plastpose.
  2. Ha i kjøttet og rist det godt rundt i posen, ta biffstrimlene ut og fjern overflødig mel.
  3. Varm olje og smør, stek kjøttet i porsjoner og ha det over på et fat.
  4. Stek så strimlet løk, paprika og ha i hvitløk.
  5. legg det over på fatet sammen med kjøttet.
  6. Skjær sopp i skiver og stek den i ca. 4 minutter.
  7. Legg kjøtt, løk og paprika tilbake i pannen.
  8. Bland i tomatpuré, dijonsennep og crème fraîche og la det trekke i ca. 5 minutter til kjøttet er gjennomvarmt.

Server med ris, brokkoli, sylteagurk og rødbeter.

Pulled pork er mat som er helt ypperlig å lage sammen med barna. Barn som må vente 24 timer før maten er klar skaper rom for mange spørsmål, men viktigst av alt, det skaper ekte matglede fra dere starter til maten blir servert. Blir det kjøtt til overs har du fantastisk turmat som en pulled pork sandwich dere kan lage.

Pulled pork (langtidsstekt svinenakke)

Pulled pork langtidsstekt svinenakke

SAFTIG STYKKE KJØTT: Svinenakken er i utgangspunktet et saftig stykke kjøtt på grunn av de rikelige mengdene med fett, som smelter bort under tilberedningen, så det skal godt la seg gjøre at det blir tørt.

Oppskrift

1 svinenakke på ca. 1 ½- 2 kg

Saltlake:

2 liter vann
120 ml salt
100 ml sukker
3 laurbærblader

Dry rub (krydderblanding)

1 ss salt
4 ss paprikapulver
4 ss brun farin
½ ss støtt koriander
1 ss hvitløkspulver
1 ss kajennepepper
½ ss chilipulver

  1. Rør salt og sukker ut i vannet til det er oppløst. Tilsett laurbærbladene og legg kjøttet i laken. Sett det i kjøleskapet i 12 timer.
  2. Bland alle ingrediensene til ruben.
  3. Gni den inn i kjøttet, og stek kjøttet i en 100 grader varm ovn til steketermometeret viser 85 grader. Dette tar mellom 10 og 12 timer

La kjøttet avkjøles litt før du river det fra hverandre med to gafler. Server pulled pork med barbecuesaussalsa og hvetetortillas eller med søtpotetchips og coleslaw.

Langtidsstekt svinenakke

Dette er ikke vanskelig å lage. Det er heller ikke mye arbeid da det meste gjør seg selv, men det krever at du setter av tid, så det er best å lage det i helgen. Denne oppskriften må du beregne 24 timer på.

Først 12 timer i saltlaken, og deretter ca. 12 timer i ovnen. Pulled pork er langtidsstekt svinekjøtt, som er så mørt, at det kan trekkes fra hverandre i biter med to gafler derav navnet.

Du finner alltid svinenakke hos slakteren, men be din nærmeste kjøpmann om å bestille til deg hvis de ikke vanligvis har det i utvalget sitt.

Det er mange måter å marinere pulled pork på og utallige mange smaker du kan tilsette, og det egner seg godt til å tilberedes både i ovn eller på grillen.

Pulled pork – Coleslaw til sandwich

Blir det kjøtt til overs har du fantastisk turmat som en pulled pork sandwich dere kan lage.

Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich

MIDDAG OG NISTEPAKKE I ÉN: Pulled pork sandwich tar matpausen ute i det fri til nye høyder.

Oppskrift (4 personer)

600 g pulled pork
4 hamburgerbrød, eller rundstykker
1 vårløk, hakket
Barbecuesaus
Coleslaw

Barbecuesaus

1 dl god ketchup
50-100 g brunt sukker (du bestemmer selv hvor søt du vil ha den)
2 ss eplesidereddik
2 s soyasaus
2 ts dijonsennep
2 ts paprikapulver
2 ts chipotle eller ev. røkt paprika
1 hvitløkspulver

  1. Press hvitløken og rør den godt sammen med de andre ingrediensene.
  2. La sausen stå og hvile i ca. 10-15 minutter til sukkeret er helt oppløst.

Coleslaw

1/2 hodekål skåret i tynne strimler
1 stor gulrot, revet
1 dl majones
2 ss sukker
3 ss eplesidereddik
1 ts salt

  1. Visp majones, sukker, salt og eddik sammen i en stor bolle.
  2. Bland inn kål og gulrøtter, og sett bollen i kjøleskapet en god time før servering.

Sett stekeovnen på 180 grader og sett pulled porkrestene inn. La det stå i ca. 20 minutter til det er gjennomvarmt. Del og varm hamburgerbrødene/rundstykkene. Legg et lag med coleslaw på hvert hamburgerbrød/rundstykke. Fordel deretter kjøttet, og 1-2 spiseskjeer med barbecuesaus over. Topp med hakket vårløk, før du topper med lokkene av hamburgerbrødene/rundstykkene.

Her har du oppskriften på en lys lapskaus som det bare er å bytte ut ingredienser med det som finnes av rester i kjøleskapet.

God vinterferie!

Lys lapskaus

Lys lapskaus

FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

600 g lettsaltet svinekjøtt, i terninger
7 dl kraft
800 g potet, i terninger
200 g kålrot, i terninger
200 g gulrot, i terninger
100 g sellerirot, i terninger
12 purre, i skiver
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

  1. Legg kjøttet i en gryte.
  2. Hell kraft eller vann over.
  3. Kok opp, og skum av.
  4. Senk varmen og la det simre i ca. 45 minutter eller til kjøttet begynner å bli mørt.
  5. Tilsett alle grønnsakene og kok videre i ca. 20 minutter til alt er mørt.

Smak til lys lapskaus med salt og pepper og server med flatbrød til.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.