Vin du kan drikke til skrei og torsk

Nå er skreisesongen endelig over oss og varer helt frem til april.  Skreien har ekstra mye muskler og kjøttet er derfor fastere enn vanlig torsk, og er også noe hvitere i fargen. Som torsken, er skreien mild på smak så det blir mer tilbehøret som bestemmer vinen. Vi gir deg seks gode forslag her!

Skrei er mild på smak, så selv om det kanskje kan virke som en selvfølge å velge en balansert hvitvin, er det faktisk like viktig å velge en vin etter hvilken type tilbehør du serverer – enten den er hvit eller rød. Denne samme tommelfingerregelen gjelder også for torsk.

Jo fetere tilbehøret er, jo mer syre bør vinen inneholde. Velger du en saus med sødme i bør vinen komplimentere den, Det aller viktigste er at vinen ikke blir for kraftig og overdøver den flotte, milde torske- og skreismaken!

Serverer du skreien med tradisjonelt tilbehør som lever og rogn, persillesmør, kokte poteter og smørdampede gulrøtter, gjelder det bare å velge passende drikke. Torsk og rødvin hører sammen vil mange si. Mye av grunnen til det er at torsken hører hjemme i den kalde årstiden da vi oftest foretrekker å nyte rødvin fremfor hvitvin.

Vil du ha rødvin til denne retten, må du først og fremst passe på tanninene, som er det fine fiskekjøttets verste fiende. Her har du seks gode forslag til vin som enten vil kontrastere eller balansere ulikt tilbehør.

Domaine de la Morinière 2014 Chardonnay, Loire, Frankrike

Insisterer du på hvitvin er denne Chardonnayen et godt valg. Druen balanserer godt mot fisken og tilbehøret med sin friske nese av sitrus, epler, aprikos og gule plommer samt mineraler. Smaken er frisk med et godt druepreg, de samme aromaene som i duften. Vinen har middels fylde og skulle uhellet være ute og du sitter igjen med et glass vin uten mat, er den god alene også. Den vil også passe nydelig til en sashimi, som for eksempel denne:

Varenr: 1872001 Bestillingsutvalget 
Pris: 149,90 kr

SASHIMISALAT

SashimisalatOppskrift (4 personer)

500 g fersk torskefilet
½ gul paprika
½ rød paprika
1 issalat
½ bunt dill, gjerne dillkroner hvis du får tak i det
½ sitron, saften av den
Extra virgin olivenolje
Nymalt sort pepper

Skjær torskefileten i tynne skiver og paprikaen i små terninger.

Vask og tørk salaten og dillen før du river dem i passende biter. Legg ingrediensene pent på fire passende tallerkener. Drypp sitronsaft og olivenolje over. Avslutt med pepper på sashimisalaten før servering.

Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône 2014, Rhône, Frankrike

Denne Côtes du Rhônen har en fyldig smak med myke tanniner og anslag av mørke bær, hvit pepper og lakris. Den er laget på både syrah og grenache, men er en velbalansert fin som passer utmerket til både torsk og skrei.

Varenr: 5598101

Pris: 129,90 kr

SKREIMØLJE

Vin du kan drikke til skrei og torskOppskrift (4 personer)

1 kg skrei i skiver
Rogn
Lever
Salt
Eddik
5 sorte pepperkorn
1 laurbærblad
½ løk, finhakket
Sitron
Kokte poteter
Fersk persille, hakket

Vask og rens rognen. Pakk den inn i matpapir og fest det med bomullstråd. Kok opp vann og tilsett ½ dl salt og 1 ts eddik per liter. Når vannet koker trekker du kjelen av platen og trekker rognen i ca. en halv time.

Rens leveren godt og del den opp i små terninger. Legg leveren i en kjele med laurbær, løk, litt eddik og salt og pepper. Hell på vann til det dekker leveren. Kok opp og ta kjelen av platen. La det trekke et par minutter.

Kok opp vann med ½ dl salt og 1 ts eddik per liter. Trekk kjelen av platen og trekk fiskeskivene i 10 minutter.

Server den nytrukne skreien med rognen i skiver og leveren i sin egen kokelake. I tillegg kokte poteter, sitron og et dryss av ferskhakket persille. Ønsker du saus bruker du litt av kokekraften og koker inn den med litt smør, fløte og sitron.

Domaine des Deux Roches Macon-Villages, Burgund i Frankrike,

Dette er en fyldig hvitvin som har et moderat eikepreg. Den har en fruktig duft av sitrus, honning og hint av eik. Smaken er fyldig, rik og fruktig med en lang myk ettersmak. Prøv den gjerne til en klassisk skrei eller torsk med erter og bacon.

Varenr: 9107401
Pris: 169,90 kr

LETTSALTET TORSK MED BACON OG ERTER

Lettsaltet torsk med baconOppskrift (4 personer)

1 kg lettsaltet torskefilet
250 g bacon, et helt stykke
2 pk frosne selskapserter
200 g smør
Salt og nykvernet pepper

Skjær baconet i små terninger og stek dem i litt smør i pannen til de er gylne. Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok. Hell av kokevannet, tilsett 100 g smør og mos ertene lett. La gjerne noen av dem være hele for estetikkens skyld. Smak til med salt og pepper. Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først. Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter. Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. I mellomtiden smelter du 100 g smør Fordel ertepureen på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå og strø deretter baconet over. Server med det smeltede smøret og kokte poteter.

Barbera d’Asti Villa Giada 2013

Tilbehør med mye fett og kraftige smaker har godt av en ung fruktig rødvin med moderat fylde. Denne rødvinen fra Barbera d´Asti er en superelegant vin som har et bærpreg som minner om moreller og et hint av mandel.  Altså en perfekt match til både fisk og andefett, som i denne retten.

Varenr: 1543101
Pris: 132,40

TORSK MED PUYLINSER

Oppskrift (4 personer)

1 kg lettsaltet torskefilet
200 g puylinser
1 dl andefett
Salt og nykvernet pepper

Skyll linsene godt i kaldt rennende vann. Kok dem opp i kaldt vann eller grønnsakkraft, 2-3 ganger så mye væske som linser. Skum godt av underveis. Når væsken er kok inn tilsett 1 dl andefett, og la linsene dampe under lokk på svak varme i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper

Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først. Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter. Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. Fordel linsene på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå.

Server med en squash- og fennikelsalat:

1 fennikel
1 squash

Dressing:

1 ts dijonsennep
2 ss matfløte
2-3 ss olivenolje
¼ sitron, saften av den
1 ss hvit balsamico
Salt og sukker

Skjær fennikelen i tynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Bruk en ostehøvel til å skjære strimler på langs av squashen. Bland godt i en serveringsbolle. Bland alle ingrediensene til dressingen godt og smak til med salt og sukker. Hell den over grønnsakene. Lag gjerne salaten god tid i forveien slik at den får satt seg.

Andre viner som passer godt til skrei og torsk:

Domaine la Colombette Pinot Noir, Frankrike

Denne Pinot Noiren fra Coteaux du Liberon dufter av røde bær, kirsebær, mørke plommer og jordsmonn. Den har en balansert smak av druer og fat med bløte tanniner, som er snill mot det delikate fiskekjøttet.

Varenr: 1872201 Bestillingsutvalget

Pris: 159,90 kr

Montepulciano d’Abruzzo 2014, Cantina Miglianico, Italia

Dette er en vin med dyp mørk rød farge, fin ren duft av røde og mørke bær samt noe krydder. Smaken er frisk med ungdommelig fruktighet med god balanse og fine myke tanniner.

Varenummer: 1902001 Bestillingsutvalget

Pris: 119,90 kr

Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.