Grillfest på Sankthans med fantastisk tilbehør

Grillfest på Sankthans med fantastisk tilbehørSankthans feires ofte med en grillfest. I år faller Sankthansaften på fredag 23.juni.

Vi utfordrer deg til å lage en grillfest med tilbehør som får gjestene dine til å juble over den gode maten. Til årets fest har vi laget en sommer punsj som velkomstdrink til gjestene. Tilbehøret består blant annet av ramsløksaioli, svigermors karridressing, grønn drøm salat, varm grillsalat, potet, søtpotet og mer til. Her har du oppskriftene som garanterer at maten blir en suksess!

Sommer Punsj

Sommer punsjOppskrift (ca.35 drinker)

70 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
70 cl Larsen VS Cognac
70 cl Sitronjuice
70 cl Te-sirup
100 cl sodavann
Isbiter til punsjbollen, samt til glassene du skal servere i
2 appelsiner i skiver
2 lime i skiver

  1. Lag en stor isbit. Benytt gjerne en juicekartong som du legger i fryseren fylt med vann dagen før.
  2. Lag te-sirup. Da koker du opp 50 cl sukker med 50 cl vann til sukkervannet har klarnet og lar det trekke med 3 earl grey teposer i 10-15 minutter.
  3. Legg den store isbiten i punsjbollen.
  4. Hell så brennevin, sitronjuice og te-sirup i punsjbollen og bland det godt sammen.
  5. Fyll på med appelsinskiver og limeskiver.
  6. Fyll så rikelig på med isbiter.

Serveringstips: Ha isbiter i glasset. Topp punsjen i glasset med litt sodavann og pynt med skiver av appelsin og lime.

Foto: Knut Whist

Ramsløk aioli

Ramsløk aioliOppskrift
4 eggeplommer
5 dl solsikkeolje
1/2 bunt frisk ramsløk, eventuelt 3 ss fra glass
1 ss dijon sennep
1 sitron
Salt
litt vann ved behov
  1. Ha eggeplommer, sennep og ramsløk i en bolle.
  2. Kjør opp med håndmikser til alt er godt mikset.
  3. Tilsett olje litt etter litt i en tynn stråle til aiolien tykner og blir som majones i konsistens.
  4. Tykner den for fort og du har mye olje igjen som skal piskes inn, tilsett da litt lunket vann og fortsett og kjør den opp til all oljen er brukt opp.
  5. Smak til helt til slutt med salt og sitron.
  6. Blir den for tynn, kjør i mer olje og smak til igjen.
Ramsløk aioli kan oppbevares inntil to uker i kjøleskap.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

Svigermors karridressing

Svigermors karridressingOppskrift

Et beger rømme
1 ss eddik
2 ss sukker
2 ts karri

  1. Hell eddiken i begeret med rømme og rør det godt inn.
  2. Ha i sukker og rør det ut i rømmen.
  3. Ha i karri og rør det godt inn.
  4. Ved behov kan du justere mengden med eddik, sukker og karri etter smak og behag.

Denne karridressingen tar under 5 minutter å lage. Den kan serveres med en gang, men blir best om den får satt seg litt i kjøleskapet. Den passer perfekt til salat, men gjør seg også meget godt til grillmat og som dip til forskjellig type poteter.

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Grønn drøm salat

– salat med mojito vinaigrette

Grønn drøm salat - salat med mojito vinaigretteVinaigrette

Oppskrift
1 dl limejuice
1/2 dl nøytral olje
1/2 dl vann
1 ss sukker
1/2 bunt mynte
Kjøres opp på blender. Blir den for søt smak til med mer lime.

Grønn drøm salat

Oppskrift
1/2 romano salat
1 agurk
100 gr grønne erter
100 gr grønne druer
1/2 squash
1 avocado
1/2 bunt mynte
1 vårløk
1/2 pk sukkererter
100 gr cashewnøtter
100 gr tørkede kokos flak (Ikke bruk kokos masse)
Litt olje
Lime
I denne oppskriften kan alt av grønne råvarer benyttes så lag gjerne din egen versjon om ikke alt av disse grønnsakene er tilgjengelig!
  1. Kutt alle grønnsaker og salat opp i fine biter, husk å ta ut innmaten på squashen (der frøene sitter) la skall være på for fin farge.
  2. Del druer i 2. Kutt avocado i skiver, fin-kutt vårløk, sukkererter og agurk.
  3. Rist cashewnøtter lett i pannen.
  4. Bland alt sammen i en bolle sammen med vinaigrette og server med frisk mynte på toppen.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

BBQ saus med chipotle

BBQ saus med chipotleOppskrift
1 dl ketchup
1/2 dl sitronsaft
1/2 dl vann
2 ss olivenolje
2 ts dijon sennep
1 ts salt
2 hele chipotle, eventuelt 1 ts chilli-pulver
2 hvitløksfedd, fin-hakket
1 ss brunt sukker
1 ss Worcestershire  saus
1/2 ts spiskum (cumin)
1 ts pepper
  1. Alt blandes godt sammen i en kjele.
  2. Kokes i 15 min.
  3. Hel så innholdet fra kjelen over i en blender og kjør det til fint og jevn saus.
  4. BBQ saus med chipotle kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 måneder.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

Varm grillsalat med Jack Daniels honey

Varm grillsalat med Jack Daniels honeyOppskrift

1 blomkålhodet
2 gulrøtter
5 fed hvitløk
1 rød chili
1 rødløk
1/2 eple
1 bunt grønn aspareges
1 økologisk sitron
3 dl Jack Daniels honey
Salt og pepper

  1. Rasp blomkålhodet, gulrøtter, eple, hvitløk, chili og rødløk med et rivjern.
  2. Kutt aspargesen i terninger.
  3. Ha alt over støpejernpanne eller en ildfast form som tåler høy temperatur.
  4. Press saften ut av sitronen i pannen, eventuelt kan zest (skal av sitronen) også benyttes.
  5. Hell over Jack Daniels honey i pannen.
  6. Sett så pannen på den oppvarmede grillen med lokket på i ca. 20 minutter, rør rundt i blandingen av og til så det ikke svir seg.
  7. Nesten all veske skal være i grønnsakene når den er ferdig.
  8. Smak til med salt og pepper.

Server som tilbehør til grillmaten.

Denne retten kan også lages i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter, men da må du dekke til toppen etter 10 minutter så den ikke brenner seg.

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Baba Ganouch (Aubergine salat)

Baba Ganouch Aubergine salatOppskrift
3 aubergine
3 store hvitløksfedd
1 stor løk
1/2 ss majones
1 ss creme fresh
1 ss tahini
Ferskpresset limejuice
Olivenolje
Salt og pepper
  1. Bak Aubergine og løk på 200 grader i 25 – 30 min, til auberginen og løken har blitt helt bløt.
  2. Åpne aubergine og la all væske renne av, tørk av resten av væsken med ett kjøkkenpapir.
  3. Skrell Aubergine og ha kjøttet i en bolle, ha i en finhakket hvitløk og tilsett resten av ingrediensene, smak til salaten med, salt, pepper, lime, tahini og olivenolje.

Baba ganoush er en aubergine salat, som blant annet blir spist i Libanon. Den blir ofte servert som en apetittvekker sammen med brød, eller som en del av en mezeoppdekning. Aubergine er veldig mettende, og derfor perfekt å servere sultne vegetarianere!

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

Bakte greske grønnsaker

grillede Bakte greske grønnsakerOppskrift
1 vårløk
3 paprika i forskjellige farger
1/2 squash
1 stor rødløk
1 ts korianderfrø
Salt og pepper
Litt olje
  1. Sett ovnen på 180 grader/grill på indirekte varme.
  2. Rens paprikaen for frø og kutte i åtte deler.
  3. Del squashen i fire deler og kutt av øverste del der frøene sitter.
  4. Skrell løk og vårløk.
  5. Kutt alt opp i chunky biter og ha over olje, salt og pepper.
  6. Bakes i ovnen/grillen til grønnsakene blir bløtere i konsistensen, det tar ca 20 – 25 min.

Serveres med friske urter på toppen, bruk gjerne, basilikum, koriander og kjørvel.

Server bakte greske grønnsaker lun og ikke for varm.

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

Grillet potet i skiver

Grillet potet i skiverOppskrift (4 personer)

2 poteter
Olje
Salt og pepper

Kutt potetene i 1-2 centimeter tykke skiver, gjerne på langs.

  1. Vend skivene i olje og plasser de på en varm grill.
  2. Når skivene slipper enkelt fra grillen uten å henge fast (tar 5-10 minutter), snur du de. Etter 5 – 10 minutter slipper de enkelt fra grillen.
  3. Så fort du tar de av grillen salter og peprer du potetene etter smak og behag. Du kan også benytte chili eller annet passende krydder om du vil.

Serveres med en gang.

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Grillet søtpotet i skiver

Grillet søtpotet i skiverOppskrift (4 personer)

2 søtpotet
Olje
Salt og pepper

Kutt søtpoteten i 1-2 centimeter tykke skiver.

  1. Vend skivene i olje og plasser de på en varm grill.
  2. Når skivene slipper enkelt fra grillen uten å henge fast (tar 5-10 minutter), snur du de. Etter 5 – 10 minutter slipper de enkelt fra grillen.
  3. Så fort du tar de av grillen salter og peprer du potetene etter smak og behag. Du kan også benytte chili eller annet passende krydder om du vil.

Serveres med en gang.

Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.