Saus – en avgjørende smaksforsterker

En god saus forsterker og balanserer smakene i måltidets råvarer. Sausen binder råvarene i retten sammen, og gjøre den til en magisk, kulinarisk opplevelse for smakspalettene, blant annet gjennom å by på spennende kontraster. Sausen kan sørge for smaksminner som sitter lenger enn bordsetningen.

Hvor mange har vel ikke opplevd restaurantbesøk der en har fått stjerner i øynene av en tilsynelatende usynlig smaksforsterker i middagsretten, som bare kan ha vært hentet fra kokkens hemmelige oppskriftshefte. Eller stønnet over en enkel men magisk karamellsaus til dessert.

Saus er ikke bare saus. Og i en enkel saus kan det ligge mye kjærlighet og erfaring.

Det finnes mange andre sauser å velge mellom enn den klassiske hvite eller brune til fisk og kjøtt. Nesten alle liker sjokoladesaus til dessert av den enkle grunn at det smaker som forventet, nemlig sjokolade. Er det andre smaker i sjokoladesausen som chili, appelsin eller salt, vil den for mange oppleves som noe helt nytt, spennende og godt.

Vi er så heldige å ha uendelig med smaksvariasjoner å velge blant, så lenge vi lager sausen fra bunnen fremfor å kjøpe den på ferdigpose fra nærbutikken.

På store kjøkken finnes egne kokker med stillingen; Saucier, som på norsk betyr sauskokk. Dette gir oss en indikasjon på at det å lage saus er en viktig del av det å lage et fantastisk måltid. En sauskokk utforsker ofte nye råvarer og tester forskjellige metoder for å lage den perfekte sausen til en spesifikk rett. Neste gang du skal lage saus kan også du være en sauskokk, og lage to sauser med utgangspunkt i samme basis. På denne måten kan du være trygg på at du lager den klassiske sausen slik du alltid har gjort, samtidig med å utforske og lære deg noe nytt med den andre. Prøv deg frem og lær av prosessen. Du vil garantert oppleve både medgang og motgang, men når kunnskapene sitter vil det være verdt det.

Det finnes et hav av sauser til ulik bruk. Noen kategorier av er; sjy, salsa, kraft, teriyaki, vinaigrette, majones, marinader og dipp. Vi har også alkoholbaserte-, oljebaserte-, krembaserte-, smørbaserte-, og plantebaserte sauser, og sist men ikke minst; fristende dessertsauser å velge blant.

Saus er i bunn og grunn en samlebetegnelse på flytende smakstilskudd, og kan serveres enten varm eller kald.

Er du usikker på hvilken type saus du skal starte utforskningen med, er sauser som utfyller og samler smaken på retten å anbefale.

Saus som kontrastskapende del av måltidet, krever ofte litt mer kompetanse. Den kunnskapen opparbeider du deg mens du lager sauser som bringer frem smaken i råvarene.

Det er viktig å smake seg frem når man skal lage en god saus. Du må ikke nødvendigvis følge oppskriftene blindt. Lytt heller til ditt indre smakskompass og prøv deg litt frem. Og husk at øvelse gjør mester!

Det er ofte sausen som skiller et vanlig måltid fra et utsøkt ett. Og med en godt balansert saus kan du få gjestene til å begeistret be om mer.

Og det er da det er aller morsomt å være kokk.

Tekst/Foto: Guri Haram/ Monica Friedrich Johannessen – kulinarisk.no

Hvit saus (Bechamelsaus)

En klassisk hvit saus (bechamelsaus), kan brukes som base til mange avarter av hvit saus, for eksempel persille-, ostesaus eller din helt egen.

Oppskrift (2 personer)

2 ss hvetemel
1 knivsodd pepper
1 knivsodd salt
4 dl kokende melk
1 knivsodd muskat
2 ss Smør

Smelt smøret i en gryte, og tilsett melet.
Rør det godt inntil det blir en tykk masse.
Hell melken i litt om gangen under kraftig omrøring til den oppnår en jevn konsistens.
La sausen koke i minst 5 minutter ved svak varme, mens du fremdeles rører.
Smak sausen til med salt, pepper og muskat.

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Brun saus (Espagnole)

Brun saus (Espagnole) er muligens den mest brukte sausen i Norge. Å lage denne sausen fra bunnen av er utrolig enkelt.

Brun saus EspagnoleOppskrift

1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kraft
Nykvernet salt og pepper

Smelt smøret og la det brunes.
Rør hvetemelet ut i det og la blandingen få en jevn brun farge.
Spe ut med kraften under omrøring. Litt om gangen.
Gi sausen et nytt oppkok, og la den småkoke i 5–10 minutter.
Smak til med salt og pepper.

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Bearnaisesaus

Denne sausen er en mer avansert saus å lage, men er til gjengjeld veldig god. Den smaker nydelig og er mye bedre enn det som finnes å få kjøpt i pose.

Bearnaisesaus oppskrift Bearnaiseessens BearnaiseOppskrift (4 personer)

Bearnaiseessens
1 ss finhakket sjalottløk
5 hvite pepperkorn
1 stilk persille
2 ss vineddik
2 ss vann

Ha alle ingrediensene i en kjele eller stekepanne.
Bland det sammen og kok opp til det er redusert med rundt 50%.

Bearnaise
150 g smør
3 eggeplommer (romtemperatur)
1 ss finhakket kjørvel
1 ts frisk estragon
1/2 dl hakket persille
Bearnaiseessens

Smelt smøret i en egen kjele på svak varme.

Ha eggeplommene i en egen kjele i et vannbad og visp kraftig mens du siler i bearnaiseessensen.
Visp til konsistensen er passe tykk.
Ta kjelen ut av vannbadet og tilsett det smeltede smøret forsiktig i kjelen under kraftig visping.
Server sausen.

Tips: Vannbadet må ikke koke og bør holde en temperatur under 70 grader. Smøret burde holde 60 grader da du sper den inn i sausen. Hvis sausen skiller seg kan du tilsette 1 eller 2 isbiter og vispe dem inn til sausen har fått den rette konsistensen.

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Pesto

Pesto er en oljebasert saus. Den er veldig enkel å lage selv fra bunnen av.

Pesto

Oppskrift

1 potte basilikum
½ dl pinjekjerner
50 g parmesan
3 fedd hvitløk
1½ dl olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper

Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i morter. Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen og støt/rør mellom hver omgang.
Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.

Sennepssaus til gravlaks

Det å lage sennepssaus til gravlaksen, er raskt og enkelt. Du kan fint gjøre din egen vri på den. Sennepen kan du lage selv eller for eksempel tilføre litt cognac som del av sukkeret for å gjøre den enda mer spesiell og personlig.

Sennepssaus til gravlaksOppskrift

25 g brunt sukker
2 ss eplesidereddik
2 ss dijonsennep
4 ss pølsesennep
2 1/2 dl mild olivenolje
1 ss fersk dill, hakket
Nykvernet salt og pepper

Bland sukker, sennep i en bolle.
Tilsett olivenolje i en stråle mens du rører.
Til slutt røres eplesidereddik og dill inn, og sausen smakes til med salt og pepper.

Oppbevar sausen i lufttett beholder i kjøleskapet.

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Sjokoladesaus

Det å lage sjokoladesaus er en enkel prosess. Enten du skal ha den på vaniljeiskremen til dessert, eller en av de mange bruksområdene hvor en varm sjokoladesaus passer. Dette er en saus det er veldig populært å teste ut forskjellige smakskombinasjoner med.

SjokoladesausOppskrift

1 plate kokesjokolade
3 dl kremfløte

Varm forsiktig opp kokesjokoladen og fløten i en kjele, og la det småkoke på svak varme til sausen tykner litt. Rør gjerne litt i sausen gjennom hele prosessen.

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.