Feirer fransk gastronomi!


Feirer fransk gastronomiTorsdag 19. mars serverer kokker, ambassader og restauranter verden over 1500 franske måltider. Fem av dem gjør det i Norge. Anledningen er Goût de France som er en feiring av det franske kjøkken, og hver kokk vil servere en meny bestående av en tradisjonell fransk aperitif, en kald forrett, en varm forrett, en fisk- eller skalldyrrett, en kjøtt- eller kyllingrett, en osterett eller ostefat, en sjokoladedessert og selvsagt franske viner og digestif.

De fire norske restaurantene som deltar i den verdensomspennende feiringen er Strand restaurant i Bærum, Grefsenkollen restaurant i Oslo, To Rom og Kjøkken i Trondheim og Scandic Seilet i Molde. Sjefskokkene står klare, og det beste av råvarer er bestilt fra lokale produsenter for lenge siden. Tom Victor Gausdal, chef ved Strand Restaurant er glad for at det finnes en egen dag for å feire det franske kjøkken.

– Jeg liker å flørte med andre kjøkkener, men det er og blir det franske kjøkken som ligger hjertet mitt nærmest, forteller Tom Victor Gausdal.

Også hos Seilet i Molde, er de glade for å feire fransk gastronomi.

– Vi er veldig glade for å bli utvalgt til å delta i Goût de France. Vi er mer enn frankofile, og samarbeider med en kokkeskole i Frankrike, som sender oss lærlinger hvert år. Vi gleder oss til å servere det beste Moldedistriktet har å by på i form av råvarer i fransk form, forteller Chef Johann Ingi Reynisson.

Hos To Rom og Kjøkken, er det halvt franske Carina Merieau som leder kjøkkenet. Hun kan avsløre at det blir mye gode lokale råvarer fra trøndelagsområdet å finne på menyen den 19. mars, blant annet sjøkreps.  Også hos Grefsenkollen restaurant er det stor begeistring å spore. Mariusz Salamon har ledet kjøkkenet der det siste halvåret og har den franske matfilosofien som grunnpilar. En annen som heier på den franske gastronomien, er selvsagt selveste Eivind Hellstrøm. Den 19. kokkelerer han også, og det for arrangementets vert i Norge, den franske ambassadøren Jean-Marc Rives.

– Vi har mye å takke Frankrike for. Vi kan takke for at Michelinguiden skaper så mye buzz rundt matlaging. De har skapt noe viktig, som er kvalitetsdrevet. Da jeg fikk min første stjerne i 1986, måtte jeg gå å kjøpe den selv. De hadde den ikke i bokhandelen og jeg ble henvist til bensinstasjonen. I år sto hele pressen utenfor Maemo og ventet da utdelingen ble kunngjort. Vi kan også takke Paul Bocuse, som med Bocuse d`or ikke bare skapte en konkurranse, men et møtested for verdens beste kokker og et arnested for inspirasjon og kreativitet, sier Eivind Hellstrøm.

Book bord på:

http://www.strandrestaurant.no/

http://www.toromogkjokken.no/

http://www.scandichotels.no/Hotels/Norge/Molde/Seilet/?hotelpage=additionalfacilities&facilityid=30751

http://www.grefsenkollen.no/

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.