Cinco de Mayo 5. mai

Fredags-taco er ikke meksikansk mat

Cinco de Mayo - Fredags-taco er ikke meksikansk mat

Cinco de Mayo er en meksikansk helligdag som oppsto etter at meksikanerne seiret i den franske invasjonen av Puebla. Nå feires dagen med musikk, dans, parader og mat. Bli med på feiringen! Ved å innta en kulinarisk opplevelse som overstiger fredags-tacoen flere hakk, vil du kjenne deg som en meksikaner på denne dagen du også.

Foto/Tekst: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Dagen Cinco de Mayo feires hovedsakelig i Puebla i Mexico, men den feires faktisk enda mer i andre land.

Årsaken til dette er at mange meksikanere over flere generasjoner har emigrert, i takt med de kommersielle kreftene. I USA er feiringen størst, spesielt i California som trolig la grunnlaget for feiringen en gang på 1860-tallet.

I år skjer feiringen på fredag, den 5. mai. Dette er en ypperlig anledning til å bli bedre kjent med det meksikanske kjøkkenet, og lage tacoen slik meksikaneren lager den. Autentisk taco tar litt mer tid å lage, men til gjengjeld kommer dette til å endre måten du lager taco på i fremtiden.

Når du først skal lage en langt bedre og tradisjonell tacoaften, kan du også servere en av de mest kjente meksikanske drinkene paloma eller margarita til velkomst.

Benytt en tequila «blanco», som betyr hvit, til disse drinkene. Denne tequilaen er ikke fatlagret, og agave-smaken trer derfor godt frem. Hvit tequila er fin til drinker, og en god utgave bestående av 100 prosent agave kan også nytes som en «sippe tequila».

Forskjellen på de typisk «norske» tequilaene og det en meksikaner vil velge å drikke, er at meksikaneren går for et håndverksprodukt på høyde med en god whisky, konjakk eller rom. Tequilaen inneholder da 100 prosent agave. Står ikke den fulle prosenten oppgitt på flasken, så er det en såkalt tequila «mixto». Denne blandingen er hva de aller fleste nordmenn har erfaring fra og forbinder med tequila. Men da inneholder flasken gjerne 51 prosent agave, som er minimum for å kvalifisere til en tequila, mens det resterende innholdet som regel er laget på sukkerrør. Er innholdet gullfarget og det står «gold» eller «oro» på etiketten, så er det rett og slett fordi den er farget med sukkerkulør.

Agave på sin side, er et naturlig søtningsprodukt og i slekt med sukkulente planter i aspargesfamilien. Til tequila benyttes blå agave, en agaveplante som vokser i den meksikanske delstaten, Jalisco.

Meksikanerne drikker tequila av god kvalitet når den skal drikkes bar til maten. Da serveres den med sangrita på siden.

En annen type tequila er «reposado». Denne har fått fatlagring på opptil ett år, og har fatpreg fra eik og treverk. Dette gir gjerne en lett røyksmak, men smaken er fortsatt kort nok til at agave skinner igjennom. Denne typen er perfekt å sippe til ved siden av mat, eller til en øl. Prøv den gjerne i en margarita-oppskrift i stedet for blanco. Det gir en spennende tvist!

Autentisk drikke til meksikansk mat, er nettopp tequila. Likevel serveres ikke tequila slik mange tror. Den skal nemlig ikke serveres med salt og sitron. Sangrita, som den naturlige følgesvenn, består av en blanding frukt og grønt med forskjellige krydder. Her får du oppskrift på sangrita, én som har blitt veldig populær som kan minne litt om bloody mary i smak.

Vi har også valgt en organisk tequila blanco til oppskriftene.

En konklusjon hva gjelder tequila, er at man bør vurdere å investere i et kvalitetsprodukt, som meksikaneren gjør, for å få den riktig autentiske opplevelsen. I Norge har nå tequila-utvalget blitt mye bedre enn før.

Her får du oppskriftene på fire forskjellige tacos med svinekjøtt, oksekjøtt, fisk og vegetarisk. Pico de gallo, salsa verde, rødkålslaw og tacokrydder hører også med.  Feiring av Cinco de Mayo med ny kulinarisk kunnskap!

Paloma

Oppskrift

4 cl Don Abraham tequila
Juicen fra en lime
3 cl agavesirup*
Isbiter
Lime zest/skal til pynt

Hell tequila i et cocktailglass. Ha så limejuice i glasset.
Fyll opp med grapefrukt soda.
Garner med en en limeskive og en klype med salt.

*Agavsirup er tilgjengelig på enkelte helsekostbutikker eller butikker med godt utvalg, om du ikke får tak i det så kan kan sukkerlake benyttes – lages enkelt ved å koke opp like deler vann og sukker til alt sukker er oppløst, kjøl ned

Margarita

Oppskrift

4 cl Don Abraham tequila
2 cl limejuice
Grapefrukt soda
Isbiter
En klype med salt

Hell tequila, limejuice og agave sirup i en shaker fylt med isbiter og shake det godt sammen. Sil det så over i et lavt glass fylt med is. Pynt med lime zest og/eller med en limeskive.

Sangrita

Sangrita er basert på fruktrester og Pico de gallo. Men sangrita finnes i et utall variasjonerm og mange av de originale oppskriftene har base laget på granateple, som skal være litt fruktig, syrlig og krydret.  I USA har det blitt veldig populært å lage drikken med tomatjuice, og det er denne oppskriften du får her.

Oppskrift (4 personer)

10 cl tomatjuice
10 cl appelsinjuice
Saften av en halv lime
2 ss mango
1/2 røkt chipotle
Salt og pepper

  1. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør det godt sammen til en jevn masse.
  2. Smak til med salt og pepper.

Server i shotglass eller liknende.

Tips: Lag gjerne større porsjoner, da dette smaker fantastisk godt sammen med tequila av god kvalitet.

Taco med oksjekjøtt

Oppskrift (4 personer)

500 gr. kjøttdeig
100 gr. røkt hel bacon kuttet i terninger
Tacokrydder
1 ss brunt sukker
1 stor løk
1 fedd hvitløk
2 dl vann
2 ss olje til steking
10 stk små hvetetortilla eller myke maistortilla
100 gr revet ost
5 blader romanosalat

Fremgangsmåte:

  1. Stek baconterninger i olje i tre til fire minutter.
  2. Tilsett løk i pannen og stek den gyllen i ett minutt, ha deretter i hvitløk og brunt sukker. Stek videre i ett minutt.
  3. Tilsett kjøttdeig i samme panne og stek videre til kjøttet er brunet, knus gjerne kjøttdeigen med en visp mens den brunes.
  4. Ha på krydderblanding og brun videre i to – tre minutter.
  5. Hell på to desiliter vann, ha på ett lokk og la dette koke på middels varme i cirka én times tid. Tilsett mer vann om alt vannet fordamper.
  6. Ta av lokket og stek videre til all væsken forsvinner og kun olje/fett fra kjøtt er igjen i bunnen, sett til siden.
  7. Pensle tortillaene med et tynt lag olje på begge sider. La de deretter henge over en rist i ovnen, og stek de i 10 til 12 minutter til de blir «crispy» og har formet seg som tacoskjell.

Serveres med salsa roja, guacamole, finkuttet romanosalat, og revet ost

Taco med svinenakke og salsa verde

Oppskrift (4 personer)

1/2 kg svinenakke
2 hvitløksfedd
2 ss tacokrydder
1 ts spisskummin
3 ss olje
15 reddiker
1 bunt koriander
1 frisk jalapeño
1/2 boks sorte bønner
Salt og pepper
2 dl vann
Salsa verde

Fremgangsmåte:

  1. Kutt svinenakken i 2 x 2 centimeter. Ta gjerne med fettet på nakken.
  2. Mariner kjøttet i tacokrydder, spisskummin og hvitløk. La dette stå i minst én time for å trekke til seg smak. Det beste er å marinere kjøttet dagen i forveien og la det få et døgn i marinade.
  3. Brun kjøttet i en kjele eller panne i olje i 12 – 15 minutter, på middels til høy varme til kjøttet er fint og brunt i fargen.
  4. Tilsett to desiliter vann, ha på et lokk og la småkoke i 15 – 20 minutter på middels varme.
  5. Et kjent ordtak er: man lager også mat med ørene. Ta av lokket og la all væsken fordampe til du kun ser olje igjen i bunnen, og hører lyden forandre seg fra kokelyd til steikelyd.
  6. Smak på en kjøttbit. Er den stram i konsistensen eller ikke? Er kjøttet for stramt, tilsett litt mer vann og la ytterligere koke i noen minutter.
  7. Smak til med salt og pepper.

Server kjøttet i tortillalefser med finkuttet reddik, sorte bønner, koriander, finkuttet jalapeño og salsa verde.

Taco med fisk / Baja Fish Taco´s

Oppskrift (4 personer)

400 gr. skrei (all annen hvit fisk kan også brukes )
1/4 frisk ananas i små biter
1/2 boks cannellinibønner
1 bunt koriander
1 bunt mynte
Litt olivenolje

Fremgangsmåte:

  1. Vend fisken godt i krydderblandingen*
  2. Renn av bønnene i en sil
  3. Stek fisk i olje i to minutter på hver side.
  4. Plukk mynte og koriander.

Fyll tortilla med guacamole, bønner, ananas, rødkålslow, urter, fisk og ha litt olivenolje på toppen. Serveres med limekrem.

*Krydder til panering

1/2 ts kajennepepper
1 ss røkt paprika
1/2 ts hvitløkspulver
1 ss spisskummin
1 ss malte korianderfrø
3 ss hvetemel

Varm opp en stekepanne. Rist spisskummin og de malte korianderfrøene i cirka ett minutt. Dette for å fremheve smaken i krydderblandingen. Ha alt krydderet i en finkutter, gjerne en grinder som ofte medfølger som tilbehør til stavmikseren. Mal det så fint du kan. Du kan gjerne lage en større porsjon som du har over i en lufttett beholder til senere bruk.

Vegetar taco med portobello og rødkålslow

Oppskrift (4 personer)

2 store portobellosopp
1 dl limesaft
1 dl olivenolje
1/2 ts salt
3/4 kopp rødkålslow. Se oppskriftene under «Taco-tilbehør & sauser». (Ev. bruk finkuttet, ubehandlet rødkål)
1 avokado
1 bunt koriander
1 jalapeño, renses for frø og kuttes tynt
1 boks valgfrie bønner (gjerne sorte og hvite bønner, eller black eyed beans )

Fremgangsmåte:

  1. Rens soppen for stilk og mariner den i: limesaft, olivenolje, salt og én spiseskje finkuttet koriander. La marinaden stå i fire til åtte timer.
  2. I mellomtiden kan du lage rødkålslow og limekrem (se «Taco-tilbehør & sauser»).
  3. Rens avokadoen og kutt i fine biter.
  4. Finkutt jalapeño.
  5. Hell av væsken til bønnene i en sil.
  6. Grill soppen på en grill eller i grillpanne i to minutter på hver side. La hvile i ett minutt, og kutt deretter opp i fine terninger.

Server i tortilla, fylt med avokado, koriander, jalapeño, rødkålslow, og sorte bønner. Serveres med limekrem.

Taco tilbehør & sauser

Tacokrydder

Oppskrift

6 ss chili eller chipotle-pulver (pass på at pulveret ikke inneholder andre kryddere enn chili, noe som forekommer i Norge).
4 ss spisskummin
2 ts hvitløkspulver
2 ts løkpulver
2 ts røkt paprikakrydder
1/2 ts kajennepepper
2 ts oregano
2 ts salt
1 ts sort pepper

Varm opp en stekepanne og rist spisskummin på høy varme i cirka ett minutt. Dette for å fremheve kryddersmaken. Ha alt krydderet i en finkutter, gjerne en grinder som ofte medfølger som tilbehør til stavmikseren. Mal det så fint du kan. Lag gjerne en dobbel porsjon som du har over i en lufttett beholder til senere bruk. Blandingsforholdet til normale smaksløker er én teskje per 100 gram med kjøtt. Oppbevar krydderet på et lufttett glass.

Tips: Får du tak i røkt og tørket chipotle, kan dette med hell sette en ekstra god smak på krydderblandingen. Da bytter du det ut med chili eller chipotle-pulveret.

Salsa Roja

Oppskrift

4 plommetomater
1/2 stor løk
1 fersk jalapeño
3 hvitløksfedd
6 chipotle tørket, tømmes for frø
1 klype sukker (kan sløyfes)
1/2 ts oregano

Fremgangsmåte:

  1. Bak tomater i 20 minutter på 180 grader.
  2. Stek løk og hvitløk i en panne.
  3. Ha chipotle i samme panne og la steke i to minutter.
  4. Ha i krydder, to kopper vann og bakte tomater.
  5. Kok i fem – ti minutter.
  6. Om ikke tomatene er søte nok, smak til med salt og litt sukker.
  7. Kjør opp med håndmikser, og sil av.

Klar til bruk, kan denne sausen lagres i opptil én måned i lufttett beholder, for eksempel på Norgesglass.

Salsa verde

Oppskrift

6 tomatillo*
1/2 stor løk
1/2 jalapeno
2 hvitløksfedd
15 koriander stilker med blader på
1 klype salt

Fremgangsmåte:

  1. Bak tomat i 15 min på 200 grader til de skifter til itt mørkere farge.
  2. Finkutt alle andre ingredienser og ha i en morter.
  3. Knus alt godt i mortel til væsken kommer ut av råvarene.
  4. Kutt opp de grønne bakte tomatene i 1,5 x 1,5 centimeter. Ha de i morteren og fortsett å mose alt sammen i noen minutter til væsken er godt knust og blandet.
  5. Smak til med salt.

Holdbar i tre dager i kjøleskap eller en ukes tid på luftet og skåldet glass.

* tomatillo er ikke en tomattype, det er et bær. Den kalles tomatillo som betyr liten tomat på spansk og smaker syrlig og aromatisk. Går du i en ren grønnsaksforretning finner du den ofte der.

Limekrem

Oppskrift

1 kopp gresk yoghurt
1 ss majones
1/2 lime med saft og cest/ finrevet skall
1/4 jalapeño uten frø
1 hvitløksfedd
1 klype salt
1 neve koriander
1/2 dl vann

Fremgangsmåte:

Ha i alt i en foodprosessor eller i en grinder, og kjør godt sammen. Smakes til med litt salt.

Pico de gallo på cherrytomater

Oppskrift

300 gr cherrytomater (helst i forskjellige farger)
1 kepaløk
1 bunt koriander
1 ss limesaft
1/3 frisk jalapeño
Én liten klype salt

Fremgangsmåte:

  1. Finkutt jalapeño, løk og koriander.
  2. Kutt cherrytomater i fire til åtte deler.
  3. Bland sammen og smak til med limesaft og salt.

Server gjerne i porsjonbolle som tilbehør til hver gjest.

Guacamole

Oppskrift

3 avokado
1/2 rødløk
1 rød chili uten frø
1 plommetomat
1 lime
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Knus avokadoene med en gaffel, og la det være igjen halvstore biter.
  2. Finkutt chili, rødløk og plommetomat, og ha dette sammen med avokadoen. Bland inn.
  3. Smak til med lime, salt og pepper.

Rødkålslow

Oppskrift

1/2 rødkål
1 finkuttet grønn frisk jalapeño
1 ts hvitvinseddik
1/2 ts tequila
1/2 ss olivenolje

Fremgangmåte:

  1. Kutt rødkål i tynne skiver.
  2. Bland inn alle ingredienser og la stå i en times tid for å trekke til seg smak.
  3. Om det er mye væske igjen i bunnen av kålen, sil det gjerne av og kok det ned med en ss sukker, da får du en god sirup å pynte med.

Kan lagres på lufttett glass i opptil to uker.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.