Kriminelt god iskrem

Ice Crime gründerene Eric Christian King og Patrick Jensen serverer kriminelt god iskrem.


Ice Crime gründerne Eric Christian King og Patrick Jensen serverer iskrem som er kriminelt god. Nå lager de også voksen-is med Amarula-likør.

Da gründeren Eric Christian King (35) ikke fant den sunne gode isen han kjente til fra USA i Norge, startet han det urbane iskremkonseptet, Ice Crime. Bedriften har vokst til ti deltids- og fulltids- creaminals, som serverer iskrem basert på naturlige ingredienser.

Det gründeren liker med iskrem er at det er en sånn ydmykhet rundt det.

– Alle liker iskrem. Man kommer på samme nivå. Å se en MC-syklist full av tatoveringer slikke i seg en rosa iskrem av rødbeter gir mening. Iskrem gjør alle glade. Vi har aldri sure kunder, sier Eric Christian King.

– Norges beste iskrem

King er daglig leder og gründer i Ice Crime, mens medgründer og partner er svenske Patrick Jensen (37).

For ett og et halvt år siden kom Ice Crime på det norske markedet.

– Vi ønsket rett og slett å lage Norges beste is-konsept, sier King.

Isen serveres fra foodtrucks samt utsalgssteder i Torggata og Thorvald Meyers gate i Oslo. I tillegg selges et begrenset utvalg av isen deres fra frysedisken til Munchies på Frogner og Torggata.

– Foodtruck nummer to får vi om en måned. Vi kjøper pensjonerte amerikanske iskrembiler. Den første står parkert på Salt i Festningsallmenningen, fem minutters gange fra Operaen, mens i fjor var vi på Aker Brygge og Rådhusplassen. Den nye trucken skal brukes til festivaler, men vil mest sannsynlig også stå på Rådhusplassen en del, sier han videre.

Eksotisk utvalg

Ice Crime har i alt fire iskremprodukter, kule-is i vaffelkjeks er bestselgeren. De har bestandig klassiske kombinasjoner på menyen.

Den røde tråden er at alt skal være godt, og med det i mente leker de seg fram til kreative, eksotiske smakskombinasjoner på isen som french toast lønnesirup og kandisert bacon, pepper, og karamellisert gulrot. Hjemme lager de også is med alkohol, da er Amarula-likør å foretrekke som har typiske iskremsmaker som tropisk frukt, vanilje og nøtter med hint av sjokolade og karamell.

Til rabarbra og jordbær shortbread, som består av skotske kjeks, lager de en kakedeig samt baker rabarbraplanten og bærene i ovnen før de vendes inn i isen.

– Hvordan kommer du på alt det her?

– Mye av inspirasjonen er hentet fra is jeg spiste som liten. Du kan lage is av nesten hva som helst. Alle desserter kan gjøres om til en is, sier han entusiastisk.

Et annet produkt de selger er Cookie Sandwich, der man får skvist iskrem mellom to kjeks. De har også Sundaes som kombinerer iskrem og toppinger som bær, ristede nøtter, hjemmelaget saltet karamellsaus, bringebær med mer.

– Banansplitt er verdens mest kjente Sundae, sier han.

I tillegg har Ice Crime det som amerikanerne kaller Floats, som ikke selges like mye i Norge. Det er soda med iskrem. Ice Crime bruker soda av løvetann og storborrerot (eng. burdock), eller ingefærøl, jordbærsoda og Tøyen-Cola.

Iskrig

Fra barndommen i USA er King godt bevandret i iskremverdenen, der er mye av iskremen naturlig, kortreist og hjemmelaget.

Ice Crime er opptatt av helse, miljø og kvalitet. Derfor lager de is med kun naturlige ingredienser.

Ice Crime er opptatt av helse, miljø og kvalitet. Derfor lager de iskrem med kun naturlige ingredienser.

– Jeg er veldig glad i iskrem. I Ohio har vi så sinnssykt mange gode is-steder. Der lager nesten alle butikkene isen selv, i motsetning til i Norge, sier han.

Å starte et nytt konsept i Norge har ikke vært lett.

– Noen iskremer er veldig dyre å lage, som rom-isen, med ekte mørk rom og økologiske rosiner. Det er ulønnsomt. Iskrem med trøfler, dyre chilier, og rødvin-is, ble også dyrt. Å etablere seg i Norge har vært tre skritt fram og to tilbake. Markedet er dominert av store aktører, sier King.

Iskremsesongen går kun fra mai til oktober i Norge.

– Å finne lokaler i Oslo er en krig i seg selv, for det er enorme husleier. Det er vanskelig for oss fordi råvarekosten sikkert er høyere enn for andre som selger iskrem her. Å selge iskrem til 38 kroner er ikke lukrativt med mindre en selger mye. Ferdig halvliters-is på boks er for dyrt å lage. Vi har ingen spesialavtale med meieriene, og slipper nok neppe inn i den klubben, sier han.

Løsningen har blant annet blitt shop-in-shops, altså utsalgssteder integrert i andre forretninger. Iskrem-utsalget har samme farge som foodtrucken og lyser knallrosa fra veggen sammen med logoen til Ice Crime.

I dette konseptet deler man på kostnader, og spiller på felles markedsfordeler. Shop-in-shops er nytt innenfor matvarebransjen i Norge.

– Det er en kreativ løsning for å få til et utsalg. Vi fant en samarbeidspartner som står i stil med vårt konsept, nemlig burgerstedet Munchies.

Responsen er god.

– Folk har nærmest blitt fans, smiler Jensen som har vært veldig opptatt av å utvikle et sammenhengende konsept. Logoen skulle for eksempel reflektere den hjemmelagde isen.

 

Amarula iskrem

Jordbærsorbet

Sjokolade og lakris iskremSjokolade og lakris iskrem

Sunt er trendy

Sunnhetstrenden har satt fart på suksessen til Ice Crime.

– Jeg tror denne type iskrem trengtes veldig. Det er litt av grunnen for at jeg begynte det også; en slags frustrasjon over iskremen i Norge. Det selges store volumer, men av lav kvalitet; iskrem som ikke er hjemmelaget og ikke har naturlige ingredienser, sier King.

Selv mener han Ice Crime sin iskrem er sunn, siden den er naturlig.

– Det er et definisjonsspørsmål, men jeg mener at alt som er naturlig er sunt. Hvis vi ser bort ifra is-basen, som oftest består av fløte, egg, sukker og melk, er alt tilbehør nøtter, frukt, grønnsaker, blomster, sopp, urter og krydder, sier han.

Hver helg slår de nå forrige helgs salgsrekord.

– Vi må bare jobbe hardt, så får vi solgt mye, sier han.

Bredt smaksrepertoar

På kjøkkenet i Universitetsgata i Oslo tilbringer gründerne mange timer med å lage den beste iskremen de kan tenke seg.

– Lager man for eksempel lakris-iskrem, tilføres bare pulverisert lakrisrot. Mens is med urtesmak krever flere forberedelser. Lager jeg basilikum-is må urtene varmes opp i is-basen først, og så siles ut. Mens andre iskremer krever en lengre prosess med baking, karamellisering eller grilling, forteller de.

Når Ice Crime velger nye smaker, ser de på hva som er i sesong og dermed også hva som befinner seg på tilbud.

– Er det tilbud på avokado, blir det avokado-iskrem. Kommer jeg over brunflekkede bananer, blir det banan-iskrem. Smakene bytter vi hele tiden. Vi er på smak 200 snart, sier King.

Selv mener han det ikke går å velge seg en favoritt, selv om Amarula-likør ligger høyt oppe på hjemmebane.

– Nei, det er altfor mye godt. Er man i humør til noe tungt, lett, er man tørst eller sulten. Alt spiller inn, sier han.

Foruten trendy ingredienser som lakris og ingefær, har Ice Crime enda en spennende smak på lager. Hva sier du for eksempel til forkullet kokosnøtt?

– Kull synes folk er morsomt. Isen blir helt svart. Vi prøver også å ha et vegansk alternativ til enhver tid. Og vi har ikke gluten. Det får vi masse spørsmål om: «Er det gluten i jordbær sorbeen?» Det eneste det kan være gluten i er isene med kakebiter i. Og vi har ikke glutenfri kjeks. Det smaker ikke godt, derfor velger man heller beger, opplyser han.

Voksen-is med kremlikør

Iskrem-gründeren er spontan på kjøkkenet, dermed blir resultatet ofte kreativt. I år nådde iskriminaliteten nye høyder. Han har nemlig lekt seg med voksen-iskrem. Dette er iskrem du ikke må servere dine kjørende gjester da den er alkoholholdig.

– Jeg bruker Amarula kremlikør over isen. Den kan vi ikke selge på butikken på grunn av skjenkebevillingen, men det går helt fint å lage hjemme. Flasken får man kjøpt på Vinmonopolet, sier han.

Amarula blir laget av marulafrukten fra Sør-Afrika. Den ville frukten er elefantenes favoritt, som reiser mange mil for å finne den.

Nylig lagde han iskrem med Amarula på et arrangement. Likøren gjør tilberedelsen av is kjapp og enkel, da det bare er å helle den på.

– Flere sa at det var den beste isen de hadde smakt. Det er mye iskrem som er godt med alkohol. Og det passer fint i varmen, smiler han.

Likørens forfriskende og fruktige smaksprofil gjør den velegnet til iskrem, spesielt siden den inneholder typiske iskrem-smaker som sjokolade og karamell.

– Jeg elsker Amarula-iskrem. Det er kjempegodt, legger Jensen til.

De to gründerne aner ikke hvor mange liter iskrem det selges i uken.

– Det er i alle fall veldig mye. Det er vanskelig å regne på fordi nordmenn er vær-sensitive i forhold til is. Er det ikke fint vær, blir det ingen is. Er det fint vær, vil alle ha is. Det er ekstreme omsetningsforskjeller. Men i det siste har vi solgt 1000 kuler om dagen samlet, forteller de.

Slik lager du Amarula-iskrem

Du kan lage akkurat den iskrem-basen du ønsker selv. Her velger vi en klassisk iskrembase som er melkebasert.

– Det er bare å helle Amarula over i basen. Det er ikke mer komplisert enn det. Man heller over så mye man vil med tanke på styrke i smaken. Alkoholens effekt på iskremen og sukkeret, er at iskremen blir mykere, så det må man ha i bakhodet. Men mange liker myk is, sier iskrem-gründer Eric Christian King.

Amarula-iskrem

Dette er is du ikke må servere dine kjørende gjester. Amarulais er kriminelt god!


Den forfriskende og fruktige smaksprofilen til Amarula gjør seg godt i iskrem, spesielt nå i sommervarmen. 
Amarula kremlikør blir også omtalt som «The Spirit of Africa». For hver solgte flaske går det midler til Amarula Trust for å beskytte elefanter, ifølge fondet blir en elefant drept av krypskyttere hvert kvarter.

Oppskrift (gir 1 liter)

3,5 dl kremfløte
3,5 dl melk
1,5 dl sukker
4 eggeplommer
¼ teskje salt

Kjør sammen eggeplommer og sukker i en miksmaster til sukkeret smelter inn i plommene.
Først er blandingen mørk gul, deretter blir den lys gul.

Dette er en tykk eggedosis så det tar litt tid før sukkeret er oppløst.

Varm melken i en kjele under omrøring.
Ved oppkok tar du kjelen av komfyren og lar det kjøle seg ned i noen minutter.
Hell så forsiktig 0,5 dl av melken i en tynn stråle over i egg- og sukkerblandingen mens blandingen kjøres i miksmasteren.
Vær forsiktig, og ta kun litt i om gangen så blandingen ikke blir for varm.
Den varme melken varmer eggene, noe som gjør at klumper unngås i neste steg.

Hell resten av eggedosisen over i kjelen med resten av melken, legg til saltet.
Sett kjelen på lav varme, og varm opp med konstant omrøring.
Fortsett å varme blandingen til den når rundt 75 grader.

Ta kjelen av komfyren, og hell i fløten og la blandingen kjøle seg til den blir kald.
Dette kan gjøre i kjøleskap i minst fire timer, eller i et isbad i cirka 30 minutter.
Blandingen må være helt kald før du setter den i ismaskinen sammen med ønsket mengde Amarula.

Tips: Til 1 liter iskrembase, bør du tilsette cirka 2 dl. Amarula som gir tilsammen 1,2 liter iskrem. Men du kan legge til mer eller mindre smak, etter behov.

Toppingen tilføyer du ved servering.

Toppinger:

Karamellisert sjokoladesaus

Raskt forklart, så smelter du sukker i en kjele til sukkeret får en gyllenbrun farge, og tilføy litt fløte.
Rør om og sørg for at sukkeret har smeltet helt.
Legg til noen biter mørk sjokolade.
Blir blandingen for tykk kan du legge til litt fløte.
Kan helles over isen varm, eller kjøles ned.

Pasjonsfrukt puré

Del pasjonsfrukt i to, og ta ut alt innholdet.
Sett det i en blender til det når en jevn konsistens.
Sil blandingen, slik at frøene fjernes.
Dytt gjerne blandingen gjennom silen med en skje.
Varm dette opp med ønsket menge sukker.
Varmes akkurat nok slik at sukkeret smeltes inn, men ikke koker.
Kjøles ned og helles over isen.

Tekst: Kriminelt god iskrem: Guri Haram
Foto: Snorre Jøllanger // Studio Isidor
Styling: Knut Whist

Når iskremmaskinen vi tester var fremme så vi ingen grunn til å la den hvile. Det resulterte i to nydelige tilskudd til våre oppskrifter. Her får du oppskriften på en søt og frisk jordbærsorbet, samt en farlig og ganske så kriminell sjokolade- og lakrisis.

Jordbærsorbet

Oppskrift (gir ca. 1 liter sorbet)

2 kurver norske jordbær (ca. 800 gram)
200 gr sukker
1 dl vann
1 økologisk sitron og saften av den

Rens og skyll jordbærene.
Kjør jordbærene, sukkeret og vannet i en kjøkkenmaskin til du har fått en fin purè.
Bland inn og smak til med sitronsaft etter eget ønske.

Ønsker du en sorbet uten fruktrester siler du blandingen og fjerner fruktrestene.

Tips: Hell satsen i iskremmaskinen og følg dens instruksjoner. Ta gjerne ut massen av ismaskinen og hel den i ønsket beholder rett før den fryser og plasser beholderen i fryseren. Etter 30 – 40 minutter vil jordbærsorbeten være klar til servering.

Sjokolade og lakris iskrem

Oppskrift (gir 1 liter)

3,5 dl kremfløte
3,5 dl melk
1,5 dl sukker
4 eggeplommer
¼ teskje salt
150 gr sjokolade med lakris

Kjør sammen eggeplommer og sukker i en miksmaster til sukkeret smelter inn i plommene.
Først er blandingen mørk gul, deretter blir den lys gul.

Dette er en tykk eggedosis så det tar litt tid før sukkeret er oppløst.

Varm melken i en kjele under omrøring.
Ved oppkok tar du kjelen av komfyren og lar det kjøle seg ned i noen minutter.
Hell så forsiktig 0,5 dl av melken i en tynn stråle over i egg- og sukkerblandingen mens blandingen kjøres i miksmasteren.
Vær forsiktig, og ta kun litt i om gangen så blandingen ikke blir for varm.
Den varme melken varmer eggene, noe som gjør at klumper unngås i neste steg.

Hell resten av eggedosisen over i kjelen med resten av melken, legg til saltet.
Sett kjelen på lav varme, og varm opp med konstant omrøring.
Fortsett å varme blandingen til den når rundt 75 grader.

Ta kjelen av komfyren, og hell i fløten og la blandingen kjøle seg til den blir kald.
Dette kan gjøre i kjøleskap i minst fire timer, eller i et isbad i cirka 30 minutter.

Smelt sjokoladen i ett vannbad. Tilsett litt av den avkjølte iskrembasen mens du rører dette sammen til en fin flytende masse. Bland så sjokeladesatsen med resten av iskrembasen, bland dette godt sammen. Hell så massen i iskremmaskinen og følg dens instruksjoner.

Tips: Litt avhengig av hva slags iskremmaskin du bruker, kan det være lurt å ta ut iskremen i det den har fått en tykk softis-lignende konsistens og helle den i ønsket beholder som du setter i fryseren. Iskremen vil være klar etter ca. 30 – 40 minutter.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.