Slik velger du øl til julematen

Evan Lewis Ægir

Bryggerisjef og Ægir-grunnlegger Evan Lewis på det originale bryggeriet i Flåm.

Juleøl er en særegen nordisk tradisjon, og hvert år lages det flere titalls ulike typer. Det kan være utfordrende å vite hva du skal velge for å matche riktig øl med julematen. Det har vi fått bryggerisjef og Ægir-grunnlegger Evan Lewis til å gjøre. Her har du hans beste tips!

Håndverksøl, er ikke lenger forbeholdt storbyhipstere og ølnerder. Etterspørselen er nå så stor at stadig flere norske merker finner veien til dagligvarebutikkene. Et av de som gjør størst suksess er Ægir, som ble grunnlagt i 2007 av ekteparet Aud Melås og Evan Lewis. Evan Lewis er utdannet musiker, men startet sin egen ølutdanning allerede på high school hjemme i New York. Med til historien hører at Evan smuglet inn øl i grå papirposer til rektor. Hva Evan ellers fikk av karakterer vites ikke, men en uoffisiell A ble det i ølbrygging.

Amerikaneren som har gjort nordmann av seg, lever for å lage kvalitetsøl, og han er ekspert på å matche øl og mat. Vi nordmenn har lenge vært opptatt av å matche vin og mat, og har etter hvert blitt veldig gode på det, men enn så lenge har vi ikke videreført kunnskapen til øl.

– Juleøl er en særegen nordisk juletradisjon, og jeg opplever at spesielt nordmenn er veldig opptatt av å ha mange forskjellige sorter juleøl. Selv om det er gøy å prøve mange ulike typer bør du også være bevisst på hvilke øl du serverer til hvilken mat, sier Evan.

I følge Evan kan riktig øl heve smakene i maten og gi en enda bedre matopplevelse. De gode smakene av humle, malt og urter setter en ekstra spiss på maten. Her deler han sine tips og hjelper deg med å matche riktig øl med den tradisjonelle julematen.

Ribbe og øl

Ribbemiddag med Ægir151125 Kulinarisk_jul57745

Den tradisjonelle juleribben krever et øl som takler en del salt og fett, men som likevel ikke utkonkurrerer de milde smakene i kjøttet. Et godt alternativ til juleribben er derfor Hod Julebrygg som er lett og «humlete» med et innslag rosépepper. Fruktige og nøtteaktige toner passer perfekt til den sprø svoren, og etterlater en rund og god smak. Gjør måltidet komplett ved å servere Hod Julebrygg og Ægir Yggdrasil Akevitt. Tallerkener og sausenebb fra Eva Trio. Boller fra Rosendahl, serveringsfat fra Magnor. Vinglass fra Ikea og Tangen akevittglass fra Hadeland Glassverk. Andre Ægirøl som passer til ribbe er Bryggve Blonde Ale og Vetlebror Session IPA.

Pinnekjøtt og øl

Pinnekjøtt med Ægir

Pinnekjøtt finnes hovedsakelig i to varianter – røkt og urøkt, og naturligvis krever disse hver sin ølsort. Det beste ølet til røkt pinnekjøtt er definitivt en øl med en del sødme til å balansere med salt og fett, samt litt røk som harmonerer med kjøttet. Her anbefaler Evan Lewis Lindisfarne Scotch Ale med sin fylde og preg av torvrøkt malt. Tangenglass fra Hadeland Glassverk, resten er stylistens eget.

Når det gjelder urøkt pinnekjøtt trenger du også en øl med litt fylde som takler salt og fett samtidig som at det henter frem viltsmakene i pinnekjøttet. Ægirs Julebrygg i butikkstyrke (rød etikett) er et øl som passer veldig godt til denne retten. Her anbefaler Evan også Yggdrasil Akevitt fra Ægir som prima følge.

Andre Ægirøl som passer til pinnekjøtt er Rallar Amber Ale og Naglefare Nut Brown Ale.

Lutefisk og øl

Når det gjelder å matche øl og mat er det som oftest tilbehøret som bestemmer hva som er den beste kombinasjonen. Til lutefisk er bacon kanskje den tilbehørssmaken som er mest utpreget. Det krever et øl som har en del sødme til å balansere med salt og fett, samt litt røk. Her anbefaler Evan Lindisfarne Scotch Ale med sin fylde og et hint av røkt malt. Ikke glem en dram med Yggdrasil Akevitt ved siden av – det hører med til et ekte lutefiskmåltid. Andre Ægirøl som passer til lutefisk er Bryggve Blonde Ale og Ægir India Pale Ale.

Fyldig øl med mye krydder matcher julesilden

Julesild får du i nesten like mange varianter som juleøl, og varierer fra tomatsild til akevittsild. Når du skal velge øl til tomatsild er det viktig å finne et øl med riktig mengde sødme og fylde som balanserer de litt syrlige og salte smakene i tomatsilden. Et godt alternativ til tomatsild er Ylir Julebrygg. Det er et fyldig øl som er brygget med hele ni maltsorter og krydder som ingefær og einerbær. Andre Ægirøl som passer til tomatsild er Naglefare Nut Brown Ale og Bryggve Blonde Ale.

Fruktig og sitruspreget øl til torsk

Når du skal velge øl til juletorsken er det viktig å velge et øl som ikke er for kraftig i smaken, men som allikevel takler sausen og tilbehøret. En Siv Witbier matcher juletorsken perfekt med sine fruktige og sitruspregede toner som harmonerer med både fisken og de typiske fløte- og smørbaserte sausene, gjerne med litt sitron i, som ofte blir servert til juletorsk. Andre Ægirøl som passer til torsk er Witbier (4,7%) og Bryggve Blonde Ale.

Øl og julekaker

Hvem skulle tro at du til og med kan matche øl til de syv slag? Øl til julekakene er litt mer utradisjonelt enn øl og akevitt til ribbe, men det finnes så mange forskjellige typer øl med ulike kvaliteter at du kan finne riktig øl til nesten all slags mat. Blant annet passer Ægirs Ylir Julebrygg veldig godt til julekakene, da det henter frem de søte og krydrede smakene. Andre Ægirøl som passer til julekakene er Natt Imperial Porter og Tors Hammer Barleywine.

Dette bør du tenke på når du velger øl:

1. Finn en rød tråd med smaker som går igjen både i maten og ølet. For eksempel går et karamellpreget øl som Amber Ale til grillet kjøtt eller brunost, lette og delikate øl med litt humlepreg går til sjøkreps, og en mørk porter passer fint med sjokoladekake.

2. Husk at smakene skal gå i balanse og ikke utkonkurrere hverandre. Har du en kjøttrett med en del salt og fett kan du komplementere denne med et syrlig tilbehør som surkål. En litt fyldig øl som gir både sødme og bitterhet balanserer hele måltidet.

3. Bruk litt øl i selve matlagingen, ikke bare som drikke. Øl er fantastisk til marinader, og kan også brukes i sauser for å heve smaken, noe som gjør at det samme ølet passer enda bedre til. Husk å tilsette ølet i sausene helt til slutt for å ikke få med for mye bitterhet.

4. Ikke vær redd for å prøve deg frem. Matlaging og ølsmaking skal være gøy! Prøv nye kombinasjoner og finn det som passer din smak!

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen