Hele Norges Ida baker med akevitt i år

Ida Gran-Jansen

Ida Gran-Jansen, kjent fra Hele Norge Baker og kakebloggen Cakeplease setter en ekstra liten spiss på årets julekaker med akevitt.

Ida Gran-Jansen er svak for norske kaketradisjoner, men går ikke av veien for å eksperimentere. I år gjør hun det med både pepperkaker, sjokoladekuler, franske makroner og akevitt! Her får du tre oppskrifter fra Ida, som garantert vil imponere på kake- og dessertbordet!

Gilde Juleaquavit er den eneste av våre tradisjonsrike akevitter som skifter karakter fra år til år. De edle dråpene med sitt unike krydderpreg er spesielt godt egnet som tilbehør til den tradisjonsrike norske julematen. For hele Norges favorittbaker Ida Gran-Jansen er den helt spesielle akevittsmaken en gyllen mulighet til å sette en helt unik dybde på smaken i kaker og julegodt.

Ida, kjent fra Hele Norge Baker og kakebloggen Cakeplease har gjennom hele oppveksten vært opptatt av baking. Spesielt julen med tilhørende julebakst har hatt en spesiell plass i Idas hjerte. De kjente og tradisjonelle kakene ble en del av kakebordet selv når vår og sommer nærmet seg.

– Jeg er spesielt glad i julen og baker selvsagt ganske mye. Det handler om å glede andre og selvsagt om tradisjoner. Mamma og jeg baker fortsatt krumkaker etter farmors gamle oppskrift. Det blir ikke jul uten dem. Samtidig er jeg glad i å lage nye tradisjoner ved å eksperimentere med nye varianter av de syv sortene, sier Ida.

En smak av originalen
Gilde Juleaquavit er den eneste akevitten som aldri setter seg fast i gamle mønstre, men endrer smak fra år til år. I 1988 landet Gilde Juleaquavit som en smakseksplosjon på de norske julebordene og gjorde de gylne dråpene til en moderne og spennende del av julemåltidet. Mange er ikke klar over at man i årets flaske kan man få et lite snev av smak fra den originale Gilde Juleaquavit fra 1988.

– Førsteutgaven av juleakevitten ble ikke helt utsolgt. Salget ble stanset ved utgangen av året og på nyåret kom de usolgte flaskene i retur. Vi bestemte oss derfor for å ta vare på restene slik at de kunne bli en basis for neste års juleakevitt. Dette er en tradisjon som er levende også i dag, forteller Halvor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus.

Krydder og sødme
I løpet av årene har Heuch benyttet ulike krydderblandinger og sherryfat med ulik alder som gjør at smaken endrer seg fra år til år. Årets Juleaquavit har fremtredende fatpreg med sødme fra fatene den er lagret på. Gilde Juleaquavit har også et mer kompleks krydderbilde enn tidligere årganger.

– Utfordringen med å bruke akevitt i julebaksten er ikke at det blir for mye smak, men rett og slett å få frem smaken. Det vil ikke smake akevitt av kakene, men den fremhever andre smaker og setter sitt eget preg som er veldig spennende, sier Ida Gran-Jansen.

Franske makroner med sjokoladeganache

Oppskrift

100 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis
40 g eggehvite
100 g sukker
25 g vann
40 g eggehvite

Som du ser så er det to ganger eggehvite, og det er ikke feil. Start med å blande sammen mandelmel og melis og sikte det over i en annen bolle. Hiv eventuelle store klumper. Bland inn 40 g eggehvite og rør med en slikkepott til du får en klissete masse. Sett til side.
Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la det koke til sukkerlaken måler 118 grader (bruk et mattermometer). Pisk resten av eggehvitene, 40 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp. Eggehviten skal bli skummete og litt stiv. Hell den varme 118 graders sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav/medium hastighet. Når all laken er tilsatt setter du hastigheten opp til høy. Pisk i ca. 7 minutter. Du har nå laget det som heter en italiensk marengs som skal være stiv, hvit og blank. Rør inn 1/3 av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som flyter litt utover. Når du holder slikkepotten opp skal røren falle forsiktig ned igjen med noen mellomrom, da er røren klar. Jo mer du rører jo tynnere blir røren. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Dunk under stekebrettet noen ganger for å fjerne luftbobler. La makronene tørke til de får en tørr hinne på toppen. Det tar alt fra 40-75 minutter. Stek makronene på 150 grader i ca. 13-14 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten.

Sjokoladeganache med Gilde Juleaquavit

Oppskrift

100 g hakket mørk kokesjokolade
1 dl kremfløte 2-3 ss
Gilde Juleaquavit
1 ts smør
En liten klype salt

Varm opp kremfløten til kokepunktet. Trekk kjelen av platen og tilsett akevitten. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og la det stå i 2 minutter før du rører. Ha i smør og salt og bland godt. La det stivne enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet til du får en fast ganache som kan sprøytes mellom to makronskall.

Sjokoladekuler med akevitt

Oppskrift

Du må først lage en kakebunn:

100 g sukker
1 egg
100 g hvetemel
25 g kakaopulver
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts salt
1 ½ dl melk
1 ½ ss rapsolje

Forvarm ovnen til 190 grader. Kle en 20 cm rund bakeform med bakepapir.
Pisk sukker og egg til eggedosis. Bland sammen mel, kakaopulver, bakepulver, natron og salt og ha i eggedosisen sammen med melk og rapsolje. Bland sammen og hell i formen.
Stek i 20 minutter. Avkjøl kakebunnen på en rist.

Sjokoladekuler

Oppskrift

150 g kakebunn
2 ss myk nugatti
3 ss Gilde Juleaquavit
Hakkede nøtter eller kokosmasse

Smuldre opp 150 g kakebunn og bland inn nugatti og akevitt. Bruk hendene til å få en deigmasse du kan forme til kuler. Lag små kuler og rull dem i enten hakkede nøtter eller kokos.

Pepperkaker med en tvist av akevitt

Pepperkaker med en tvist av akevittOppskrift

100 g sukker
1 dl lys sirup
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
1/2 ts pepper
1 ts natron
½ dl Gilde Juleaquavit
125 g romtemperert smør
1 egg
400 g hvetemel

Ha sukker og sirup i en kjele og kok opp. Tilsett kanel, malt ingefær og pepper. Rør godt sammen. Trekk kjelen av varmen og rør inn natron. Rør til slutt inn Gilde Juleaquavit.
Hell den varme blandingen i en kjøkkenmaskinbolle med k-visp og tilsett romtemperert smør. Rør til smøret er smeltet. Rør inn egget.
Rør til slutt inn melet og miks alt godt sammen. Deigen vil være litt løs, men det er meningen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 2 timer.

Dryss litt mel på kjøkkenbenken, kjevle ut deigen og trykk ut rundinger.
Stek på 210 grader i 8-10 minutter.

Server gjerne pepperkakene med blåmuggost.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.