Speilegg

Speilegg oppskriftOppskrift:

Speilegg:
Varm opp pannen til middels varme. Ha så i ekte meierismør og en dash med ønsket stekeolje samtidig etter eget ønske. Så fort smøret bobler sammen med stekeoljen og du forstår at det er varmt, men at det ikke har blitt brunt enda, knekker du egget på den måten du kan for at plommen ikke skal bli knust. Enten du knekker egget på kanten av pannen, i en bolle, benytter stekespaden eller en smørkniv er egget nå klart til å puttes i pannen. Når du ser at eggehviten begynner å stivne (tar vanligvis ca 30 sekunder) kan du tilte litt på pannen og bruke en spiseskje til å øse vesken over egget. Når du ser at plommen har festet seg på toppen, eggehviten har stivnet og fått små fine bobler i seg er dette en indikasjon på at speilegget er ferdig. Det danner seg en fin liten gylden brun kant rundt egget, når du ser denne kanten skal egget ut av pannen. Når speilegget er ferdig kan det legges alene på en tallerken, sammen med tilbehør eller oppå tilbehøret. Du kan krydre speilegget med pepper, salt eller andre kryddere du foretrekker.

Dette trenger du:

En stekepanne som er fin og hel
En stekespade
En teskje
Et egg
Smør
Nøytral olje til steking
Tilbehør etter eget ønske

Bildet viser ett innbydende speilegg som vekker appetitten. Ved å bruke eggeskallet til å presentere tilbehøret, som i dette tilfellet er ketchup, ser speilegget ekstra delikat ut. Kulinarisk takker innsender familien Skaane for et kreativt og godt bilde. De vinner også den første konkurransen og blir premiert med dekketøy fra Ikra Glass.

Tekst/Foto: Kulinarisk / Familien Skaane Speilegg (Vinner av bildekonkurranse nr 1)

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

Arme riddere

Arme riddereOppskrift

2 1/2 dl melk
3/4 dl fløte
2 egg
1 ts malt kanel
1/8 ts nyrevet muskatnøtt
60 g sukker
1/2 loff skåret i 4 cm tykke skiver
125 g usaltet smør

Pisk melk, fløte, egg, kanel, muskat og sukker i en stor bolle. Legg brødskivene i blandingen til de har trukket til seg fuktighet. De skal ikke bli for bløte.

Stek brødskivene på middels varme i en stekepanne til de er gyldenbrune på hver side. Tilsett mer smør hvis nødvendig. Brødet skal ese opp litt. Server med syltetøy, eller på amerikansk vis med lønnesirup.

FRITTATA

FrittataOppskrift

4 egg
½  løk, finhakket
4 ss fløte
Salt og nykvernet pepper
50 g fersk spinat, grovhakket
100 g revet pecorinoost
Smør og olivenolje til steking

Stek løken på middels varme,  tilsett spinaten og stek videre i 2 minutter. Visp eggene i en bolle og tilsett halvparten av osten. Tilsett fløten og visp det hele sammen. Smak til med salt og pepper, og hell blandingen over løken og spinaten. Når omeletten har stivnet, drysser du resten av osten over og lar den smelte før du serverer. Nydelig Frittata!

EGGS BENEDICT

Eggs BenedictOppskrift (4 personer)

2 engelske muffins, delt i to
1 ss smør
4 skiver god skinke
1 ts eddik
4 egg
12 asparges
Salt og pepper
Kajennepepper
Hollandaisesauce

Rist og smør muffinsen. Stek skinken raskt i stekepannen. Kok opp en kjele med vann, og tilsett eddik. Knus eggene i en tresleiv og la de langsomt gli ned i vannet, ett om gangen. Posjer dem i 3 minutter. Kok samtidig opp vann til asparges. Ta tak i stilkenden av aspargesene omtrent midt på aspargesen og bøy til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken. La aspargesen koke i 2-3 minutter, og la den renne av Legg en skinkeskive på hver muffinhalvdel. Deretter aspargesene. Når eggene er ferdige, tas de opp av vannet med en hullsleiv. La de renne helt av før du legger dem over aspargesene. Hell hollandaisesaus over og krydre med salt, pepper og kajennepepper.

HOLLANDAISESAUS

Oppskrift
150 g smør
3 eggeplommer
3 ss vann eller tørr hvitvin
ca. 1 ss friskpresset sitronsaft
1 krm salt

Bland alt i en kjele, sett den i vannbad i en større kjele. Vannet skal være varmt, men  ikke koke. Rør til det tykner ved svak varme. Det er viktig å røre godt hele tiden.

Eggs Benedict stammer fra Delmenico´s, den aller første restauranten som åpnet i USA. Kokken Charles Ranhofer, skapte denne retten til en av stedets kresne stamkunder, Mrs. LeGrand Benedict.