Majones

MajonesOppskrift majones 

3 eggeplommer
1 ss vann
5 g salt
1 ss god hvit eddik eller sitron
4 dl solsikkeolje, etter smak
1/2 ss sennep
Nykvernet hvit pepper

Majones:
Ha eggeplommene i en bolle sammen med vannet, og visp til blandingen er lys og skummende. Tilsett oljen i en tynn stråle, slik at det ikke blir for mye av gangen. Pisk inn eddik eller sitron.

Smak til majonesen med sennep og pepper.

Det er mye spennende du kan gjøre med majones. Du kan tilsett hvitløk, chili, dill, sitron eller paprikakrydder. Velg smaken som passer til det du skal bruke majonesen til. Majonesen kan sette en spiss på måltidet som får gjestene dine til å juble av begeistring, men mest av alt, du får den smaken du vil ha.

Her finner du flere oppskrifter på pålegg!

PEANØTTSMØR

Peanøttsmør oppskriftOppskrift

1 1/2 dl usaltede, økologiske peanøtter
1 krm salt
1 ts lynghonning

Noe av det enkleste pålegget du kan lage selv, er peanøttsmøret. Du kan bruke hva slags type du vil, salte, usaltede eller kanskje honningristede? Vi brukte usaltede, økologiske peanøtter, og tilsatte litt salt og lynghonning – og det ble helt nydelig!

Hell nøttene i en food processor med den vanlige kniven, og følg med i prosessen, som tar 5-6 minutter fra start til ferdig smør. Først blir nøttene finmalt, deretter blir massen tykk og grøtete, før den blir kremete glatt og ferdig. Smak til med salt og honning. Hell deretter smøret over i et lufttett glass og oppbevar det i kjøleskapet. Det skal holde seg i 4-6 uker.

Et morsomt og godt pålegg å lage sammen med barna.

Peanøttsmør

NUTELLA

NutellaOppskrift

200 g mørk sjokolade, helst 70-85 % kakaoinnhold
75 g hasselnøttkjerner
1 boks søt kondensert melk
150 g mykt smør

Rist hasselnøttkjernene i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter  til ytterlaget revner og blir sprø. Skrubb vekk de mørke hinnene. Finhakk nøttene. Smelt sjokoladen, og bland i nøttene, den kondenserte melken og smøret, og rør alt godt sammen. Fyll i glass og oppbevar i kjøleskapet.

Hjemmelaget nutella

APPELSINMARMELADE

Appelsinmarmeladeoppskrift

1,5 kg vaskede appelsiner
2 vaskede sitroner
2 ¾ kg sukker

Kok appelsiner og sitroner i 3 l vann i 3 timer. Skjær appelsinene i båter og skrap ut fruktkjøttet og legg det i en kjele. Tilsett 2 store skjefuller av kokevannet og kok i 10 minutter. Skjær appelsinskallene i strimler og legg dem tilbake i kokevannet. Legg et rent kjøkkenhåndkle i en sil og sil den avkjølte massen. Press først med en tresleiv og samle deretter alt i et rent kjøkkenhåndkle og press all væsken ut. Hell det ned sammen appelsinskallene og la det hvile tildekket natten over. Dagen etter varmer du blandingen opp og tilsetter sukkeret. Rør grundig. Blandingen må ikke koke før sukkeret er helt oppløst. La marmeladen koke i 3-4 timer til den er helt mørk.

Appelsinmarmelade

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.